Χάλκινο Μετάλλιο στα Education Leaders Awards 2021 στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις


Για το Συμβουλευτικό Κέντρο Έρευνας και Ψυχολογικών Υπηρεσιών (Σ.Κ.Ε.Ψ.Υ.) του Τμήματος Ψυχολογίας

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Έρευνας και Ψυχολογικών Υπηρεσιών (Σ.Κ.Ε.Ψ.Υ.) του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, ανέλαβε σημαντική πρωτοβουλία για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, στις 23/3/20, μετά το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πλήρες lockdown της χώρας και την επιβάρυνση των νοσοκομειακών μονάδων, το Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου επιστράτευσε το προσωπικό του και δημιούργησε ειδική τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, η οποία απευθυνόταν σε όλο το ιατρικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των κρατικών και ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών της Επαρχίας της Πάφου. Σκοπός της τηλεφωνικής γραμμής ήταν η ψυχολογική υποστήριξη των ενδιαφερομένων σε θέματα που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού και των οποιονδήποτε επιπτώσεων μπορεί να έχει η πανδημία στην καθημερινότητά τους.

Οι σύμβουλοι της γραμμής, υπό την εποπτεία του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου, χειρίζονταν όλα τα περιστατικά με πλήρη επαγγελματισμό, τηρούσαν την αρχή της ανωνυμίας και δεν ζητούσαν οποιαδήποτε προσωπικά στοιχεία. Η γραμμή λειτουργούσε για 12 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα. Στις 6/4/2020, λόγω της ζήτησης της γραμμής και τη σχετική ανατροφοδότηση, η γραμμή άνοιξε πλέον για όλα τα νοσοκομεία και όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και για τους φοιτητές του πανεπιστημίου και Κύπριους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό.

Η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης κατάφερε να στηρίξει τους πολίτες από όλα τα πλαίσια στα οποία απευθύνθηκε, όπως δηλαδή τα νοσοκομεία, τους κρατικούς φορείς αλλά και απλούς πολίτες, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Σε μερικές περιπτώσεις, τα περιστατικά αντιμετώπιζαν έντονη συμπτωματολογία όπου και παραπέμπονταν για δωρεάν προσωπικές συναντήσεις στο Σ.Κ.Ε.Ψ.Υ. του Πανεπιστημίου. Η γραμμή συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα.

Την ίδια περίοδο, οι σύμβουλοι της γραμμής έδιναν ανατροφοδότηση στο Τμήμα Ψυχολογίας για τις πληροφορίες που συνέλεγαν από τα άτομα που τηλεφωνούσαν και με βάση αυτό, δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο χορηγήθηκε στο γενικό πληθυσμό της Κύπρου και τα δεδομένα αναλύθηκαν από μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους, στρες, φόβου, ανησυχίας και απελπισίας, συγκριτικά με τους άνδρες και με τις γυναίκες να λαμβάνουν περισσότερα προστατευτικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Επιπρόσθετα, μέσω της έρευνας διαφαίνεται ότι τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα τα οποία ζουν σε αστικές περιοχές, έχουν την πεποίθηση ότι λαμβάνουν μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη από τα οικεία άτομα και τον ευρύτερο κοινωνικό τους κύκλο καθώς επίσης επιδεικνύουν και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη συναισθηματική εμπειρία σημαντικών άλλων σε σχέση με τη πανδημία.

Τα προαναφερθέντα δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό με κριτές «International Journal of Environmental Research and Public Health». 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


352