Συμμετοχή του Πρύτανη Πανεπ. Νεάπολις Καθ. Παντελή Σκλιά, στη 18η Σύνoδο Κορυφής του Economist


Κατά το διήμερο 18-19.10.2022 διεξήχθησαν σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας οι εργασίες της 18ης Συνόδου Κορυφής του Economist σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου κορυφαίοι ομιλητές και προσωπικότητες από την πολιτική, πολιτειακή, διπλωματική και επιχειρηματική κοινότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς σκηνής ανέλυσαν  και αναφέρθηκαν διεξοδικά στα προβλήματα ασφάλειας και ενέργειας συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και στις αιτίες, στα αποτελέσματα και στις προεκτάσεις της κρίσης στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πεδίο  σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο καθηγητής Παντελής Σκλιάς, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος από το βήμα της Συνόδου τόνισε τα παρακάτω:

«Η αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου μιας χώρας δεν καλείται να λάβει υπόψη απαραίτητα τις τρέχουσες συνθήκες και να παρασυρθεί από αυτές, υπό το φόβο μικρόπνοων και πολλές φορές μικρόνοων επιλογών, σίγουρα βραχυπρόθεσμων. Όμως, σίγουρα, καλείται να προβλέψει μέσα από μια οραματική από τη μια πλευρά, αλλά ρεαλιστική και επιχειρησιακά εφικτή οπτική από την άλλη, τις μέσο και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των συνθήκων στο περιβάλλον διαμόρφωσης της νέας παραγωγικής βάσης και της υπό διαμόρφωσης πραγματικότητας.

Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο καλούμαστε να αναδείξουμε τα συστατικά στοιχεία αυτού του νέου, διαφοροποιημένου παραγωγικού ιστού με γνώμονα την ανθεκτικότητα, την βιωσιμότητα, την συμπερίληψη και  την διασφάλιση της ποιότητας, της εξωστρέφειας, των συνεργειών με διεθνή ακαδημαϊκά Ιδρύματα και τη τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας η πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορεί να παίξει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πολιτεία καλείται να θωρακίσει το θεσμικό πλαίσιο δημιουργίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, να εξορθολογήσει τη λειτουργία των κολλεγίων ως φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να δημιουργήσει κίνητρα για τη δημιουργία διεθνών συνεργασιών και τη τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και τη δημιουργία επενδύσεων.

Θα μπορούσαν να προστεθούν επιπλέον τομείς με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας της όλης προσπάθειας αλλά και της περαιτέρω διαφοροποίησης της βάσης του νέου παραγωγικού μοντέλου, όπως αυτοί της διατροφικής τεχνολογίας, της υγείας και της αποκατάστασης ή του well being. Τομείς, με άλλα λόγια στους οποίους, η τεχνολογία είναι εξίσου σημαντική με το φυσικό περιβάλλον και τη γεωγραφική θέση της Κύπρου.

Μια χώρα που «τρέχει» με περίπου 5,5% ρυθμό ανάπτυξης καλείται συνάμα με την προσπάθεια περαιτέρω αύξησης των ρυθμών μεγέθυνσης και ανάπτυξης, να ενισχύσει τους θεσμούς διασφάλισης του υφιστάμενου επιχειρηματικού και παραγωγικού ιστού. Διασφάλιση και προστασία απο πρακτικές που παραμορφώνουν τις συνθήκες ομαλής λειτουργίας της αγοράς και οι οποίες συνήθως προέρχονται από πρόσκαιρες και έκτακτες συνθήκες ωσάν αυτές που διαβιούμε σήμερα. Ο πληθωρισμός και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στρέβλωσης των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς. Και είναι εδώ που η πολιτεία με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις αλλά και με ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των αρμόδιων οργάνων καλείται να παρέμβει και να προστατέψει ότι καλό έχει επιτευχθεί με κόπους και θυσίες και σε αντίξοες συνθήκες».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










354