Επιβάλλεται η χρήση υβριδικής εργασίας εν έτη 2023


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ*

Μετά την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19, τα τελευταία δύο χρόνια, η υβριδική εργασία αναγκαστικά έγινε μέρος της ζωής μας. Τι είναι όμως η υβριδική εργασία;

Η υβριδική εργασία είναι μια ευέλικτη προσέγγιση που συνδυάζει εργασία σε περιβάλλον γραφείου και εργασία από το σπίτι. Κατά κύριο λόγο υποστηρίζει μια ποικιλία διαφορετικών χρονοδιαγραμμάτων εργασίας. Ειδικότερα, επιτρέπει στους εργαζόμενους να επιλέγουν τον τρόπο και το χώρο εργασίας τους, προσφέροντας αυτονομία κυρίως σε αυτούς που κάνουν πλάνο εργασίας της βδομάδας, έτσι ώστε να λειτουργεί το πρόγραμμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στους ίδιους αλλά και στις πολιτικές που έθεσε η εταιρεία/οργανισμός/υπηρεσία.

Οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν «υβριδικό μοντέλο εργασίας», προσφέρουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στους εργαζόμενούς τους. Με αυτές τις συνθήκες εργασίας αυξάνεται η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα των υπαλλήλων.

Η υβριδική εργασία παρέχει πληθώρα ευκαιριών τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους.  Ποια είναι όμως τα σημαντικά πλεονεκτήματα της υβριδικής εργασίας;

  1. Σε αυτό το μοντέλο, οι εργαζόμενοι επιλέγουν πότε και πού θα εργαστούν, πράγμα που σημαίνει ότι ως επί το πλείστον, έχουν την δυνατότητα επιλογής του πιο παραγωγικού τους χρόνου, για να ολοκληρώσουν την εργασία τους.
  2. Στο υβριδικό μοντέλο εργασίας, η εταιρεία μπορεί να προσλάβει τα καλύτερα ταλέντα από όλο τον κόσμο. Η πρόσβαση σε μια ευρύτερη δεξαμενή ταλέντων, σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να προσλάβει άτομα με εξειδικευμένες δεξιότητες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία να κρατήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην αγορά, και να βοηθήσει τον οργανισμό να επεκταθεί σε νέες αγορές και να εξασφαλίσει παραγωγικότητα όλο το εικοσιτετράωρο.
  3. Με λιγότερους υπαλλήλους επί τόπου ανά πάσα στιγμή, οι εταιρείες μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα, όσον αφορά την κατασκευή και την επίπλωση γραφείων, το κόστος ενοικίου, καθώς και τη μείωση της χρήσης των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
  4. Με λιγότερους ανθρώπους που μετακινούνται, η υβριδική εργασία προσφέρει στο περιβάλλον χείρα βοηθείας, μειώνοντας το διοξείδιο του άνθρακα.
  5. Τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι επωφελούνται από τη δυνατότητα να εργάζονται, με γνώμονα τις προσωπικές τους υποχρεώσεις. Οι γονείς-υπάλληλοι μπορούν να είναι παρόντες για τα μέλη της οικογένειας τους και να τα φροντίζουν, ενώ ακόμη και απλές υποχρεώσεις όπως τραπεζικές ή οδοντιατρικές μπορούν να διεκπεραιωθούν σε κατάλληλο χρόνο που θα κρίνουν οι υπάλληλοι.
  6. Η εμπιστοσύνη γίνεται βασικός παράγοντας στις ιεραρχικές σχέσεις στο χώρο εργασίας, καθώς οι εργοδότες είναι βέβαιοι ότι οι υπάλληλοι που έχουν επιλέξει για την εργασία  αυτή θα τα καταφέρουν. Για τους εργαζόμενους, αυξημένη εμπιστοσύνη σημαίνει αυξημένη αίσθηση αξίας και αποδοτικότητας.
  7. Όσον αφορά την ψυχική και σωματική υγεία, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πού και πότε θα εργαστούν - περισσότερα διαλείμματα, περισσότερος εξωτερικός χρόνος και λιγότερος χρόνος μετακίνησης, έτσι μειώνεται το άγχος. Τέλος, η εργασία από το σπίτι, περιορίζει την έκθεσή μας σε ασθένειες όπως Covid-19, γρίπη Α΄, γρίπη Β΄ κτλ.

Το υβριδικό μοντέλο, δεν είναι πλέον εναλλακτικό «στυλ» εργασίας, αλλά είναι μια προτεινόμενη μορφή εργασίας με πολλά οφέλη. Ως ηγέτες στο χώρο εργασίας, πρέπει να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του εργατικού σας δυναμικού, διαφορετικά κινδυνεύετε να χάσετε τα ταλέντα σας.

Το πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, γνωρίζει πολύ καλά το συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας και είναι έτοιμο να βοηθήσει τόσο την κοινότητα όσο και τους νεοεισερχόμενους φοιτητές του να το αντιληφθούν και να το κατανοήσουν εις βάθος. Τα προγράμματα Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, προσφέρουν τη δυνατότητα άριστης σταδιοδρομίας και άμεσης επαγγελματικής ανέλιξης, παρέχοντας εφαρμοσμένη και καινοτόμα γνώση αιχμής προς την φοιτητική του κοινότητα.

 *Επίκουρος Καθηγητής Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων – Διοίκησης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










409