Συμμετοχή του δρος Γ. Δημητριάδη στο Διεθνές Συμπόσιο Οικονομικού Εγκλήματος του Παν. Cambridge


Ο δρ. Γεώργιος Δημητριάδης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, εκπροσώπησε για ακόμα μία φορά την Κύπρο και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος στο φημισμένο Διεθνές Συμπόσιο Οικονομικού Εγκλήματος, που διοργανώθηκε στο Jesus College του Πανεπιστημίου Cambridge από την 1η έως την 8η Σεπτεμβρίου 2024. Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 1.000 διακεκριμένοι σύνεδροι, συμπεριλαμβανομένων γενικών εισαγγελέων, υπουργών, βουλευτών, δικαστών, δικηγόρων και ακαδημαϊκών από όλο τον κόσμο. Το γενικό θέμα της εκδήλωσης ήταν «Suspect Assets», το οποίο επικεντρώθηκε στις προκλήσεις διαχείρισης ύποπτων περιουσιακών στοιχείων και την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Ζητήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος

Στην ομιλία του, ο δρ. Δημητριάδης επικεντρώθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι επαγγελματίες, όπως οι δικηγόροι και οι λογιστές, κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα αυστηρά ρυθμιστικά μέτρα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους για τα ιδρύματα, καθώς και τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για ποινικά αδικήματα, όταν οι πελάτες τους εμπλέκονται σε ύποπτες συναλλαγές. Οι επαγγελματίες καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και τη συμμόρφωση με τα αυστηρά πλαίσια αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος, κάτι που περιορίζει τους διαθέσιμους πόρους τους.

Δήμευση και ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων: Η αποτελεσματικότερη τακτική

Ένα από τα κεντρικά θέματα της ομιλίας του Δρ. Δημητριάδη ήταν η δήμευση και η ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές ενέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή αποτελεί την πλέον αποτελεσματική μέθοδο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Εξήγησε ότι η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων περιορίζει την ικανότητα των εγκληματιών να ωφελούνται από τα παράνομα κέρδη τους, γεγονός που πλήττει άμεσα τα οικονομικά συμφέροντα του εγκλήματος. Παρόλα αυτά, ο Δρ. Δημητριάδης τόνισε ότι η διαδικασία αυτή σπάνια καταλήγει σε μόνιμες κατασχέσεις, ιδίως όταν τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται σε ξένες δικαιοδοσίες.

Προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο

Ο δρ. Δημητριάδης επισήμανε ότι η πολυπλοκότητα των διασυνοριακών συναλλαγών, σε συνδυασμό με την πολυνομία και τις διαφορές στις νομοθεσίες, καθιστούν τη διαδικασία ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων ιδιαίτερα δύσκολη. Στα περισσότερα διεθνή συστήματα δικαιοσύνης, η ανάκτηση των κεφαλαίων αυτών απαιτεί χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες, γεγονός που συχνά αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα από την επιδίωξή τους. Παρά τις προόδους στη διεθνή συνεργασία, οι δικαιοδοτικές διαφορές αποτελούν ένα κρίσιμο εμπόδιο στην αποτελεσματική επιβολή των μέτρων κατά του οικονομικού εγκλήματος.

Η παρουσία του δρος. Δημητριάδη σε ένα τόσο σημαντικό διεθνές φόρουμ, όπου αναλύθηκαν και συζητήθηκαν ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως το οικονομικό έγκλημα, ανέδειξε τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος στη διεθνή ακαδημαϊκή και επαγγελματική κοινότητα.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










163