Μένω Σπίτι - Σώζω ζωές


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΥΛΑΚΗ*

«Σας παρακαλούμε μείνετε σπίτι, έχουμε φτάσει στα όριά μας. Σταματάτε, να υποσκάπτετε ότι κτίζεται με τόσες θυσίες, από άλλους. Η συμπεριφορά σας αυτή αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή των συνανθρώπων μας, της δικής σας και της δικής μας».

Πόσο πιο απλά μπορεί να το πει κάποιος εργαζόμενος στον τομέα της υγείας (ΕΥ[1]) για να γίνει κατανοητό και να εφαρμοστεί από όλους. Αντί αυτού όμως, συνεχίζεται ακατάπαυστα, ευτυχώς από ελάχιστους, η παραβίαση των περιορισμών διακίνησης και κατά συνέπεια συνεχίζεται, απροσδιορίστως, η διασπορά του κορωνοϊού.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει ξεφύγει, προς το παρόν, του ελέγχου, αφού καθημερινώς παρατηρούνται, συνεχώς, νέα κρούσματα, αύξηση των νοσούντων, των νοσηλευόμενων και, δυστυχώς, των θανάτων. Συνακόλουθα, καταπονείται συνεχώς το δημόσιο σύστημα νοσηλευτικής περίθαλψης, καταπονώντας σωματικά, ψυχοσυναισθηματικά και κοινωνικά τους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι η υγεία του κάθε ατόμου, σύμφωνα με τους μελετητές, εξαρτάται κατά 10% από το σύστημα υγείας, 20% από προδιαθεσικούς παράγοντες και 70% από την ατομική συμπεριφορά.

Περεταίρω επισημαίνεται ότι γενικά η «υγεία» της κοινωνίας καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης ή επίλυσης μιας όποιας κρίσης. Συνεπώς, η ανικανότητα της κοινωνίας να κινητοποιήσει πόρους και δεξιότητες για αντιμετώπιση της όποιας κατάστασης αφήνει πρώτα την οικογένεια και μετά την κοινωνία στον κίνδυνο της κρίσης. Η υγιής όμως κοινωνία έχει ή βρίσκει τους τρόπους μέσα από τις επικρατούσες αξίες της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κάθε κρίση.

Παράλληλα, οι οικογένειες των πολιτών- ασθενών, οι οικογένειες των ΕΥ- ασθενών και υγιών ΕΥ πρέπει να τύχουν άμεσης, πρόσφορης και αποτελεσματικής φροντίδας και υποστήριξης. Εντελώς πρόσφατες έρευνες, με βάση την έξαρση του διασποράς του κορονοϊού στην Κίνα, διάφοροι μελετητές ανέδειξαν ότι οι οικογένειες των επηρεαζόμενων ΕΥ αλλά και οι ίδιοι οι ΕΥ βιώνουν υπέρμετρη ψυχοσυναισθηματική φόρτιση με πληθώρα σημείων και συμπτωμάτων όπως άγχος, αϋπνίες, κεφαλόπονο και άλλα συναφή.

Ευρήματα ερευνών του 2018, δείχνουν ότι οι οικογένειες των ΕΥ που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εργασία, αυτά με τη σειρά τους μεταφέρονται στην οικογένεια η οποία βιώνει μια παράλληλη αρνητική κατάσταση.

Με βάση τα ίδια ευρήματα, οι ΕΥ εκτίθενται συνεχώς στον κίνδυνο ασθενειών, διάφορες επαγγελματικές επιπλοκές ενώ βιώνουν ανεπιθύμητες παρεμβολές της εργασίας και της οικογένειας. Εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η οικογενειακή ζωή μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική ζωή και αντίστροφα.

Με βάση τα πιο πάνω και έχοντας υπόψη ότι ποσοστό 25% των κρουσμάτων «κτύπησε» τους συμπολίτες μας ΕΥ, προκαλώντας προβλήματα σε πολλά επίπεδα:
· Ατομικό, με την έννοια της προσωπικής όποιας σχετικής ταλαιπωρίας
· Οικογενειακό, με την έννοια της ανησυχίας, ταλαιπωρίας και της σχετικής επιβάρυνσης της οικογένειας λόγω απομόνωσης του πάσχοντος η οποία απομόνωση, σε πολλές περιπτώσεις, για ευνόητους λόγους προϋπήρχε της λοίμωξης
· Επιχειρησιακό, γιατί λόγω της λοίμωξης απαιτείται μακρόχρονη απουσία από τη πρώτη γραμμή έμπειρων ΕΥ, και η αντικατάσταση προκαλεί γενικότερη αποδυνάμωση υπηρεσιών παροχής φροντίδας υγείας.

Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι στη βάση των ερευνητικών δεδομένων από την πόλη Wuhan (δημοσίευση Απρίλιου 2020) απαιτείται να προστατευθούν πολύπλευρα και όσον το δυνατό από κάθε απόψη οι ΕΥ συμπεριλαμβανομένης και της παροχής προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού και της σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης.

Αντί επιλόγου, υπενθυμίζονται οι διθυραμβικές αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε όλο σχεδόν τον κόσμο για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΕΥ για την αναχαίτιση της πανδημίας. Χρησιμοποιώντας γλώσσα πολεμικού ανταποκριτή προσπαθούν να δώσουν το μεγαλείο της αυταπάρνησής τους, αποκαλούν ήρωες τους ΕΥ. Κανέναν δεν ξενίζει αυτή η αναφορά. Όμως στον ελληνικό χώρο, ήδη από τη δεκαετία του 70 είχε ονομαστεί η προσφορά των ΕΥ ως ηρωισμός[2]

Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο μύθο του Κένταυρου Χείρωνα [3], ο οποίος, σε αντίθεση με τους άλλους Κένταυρους ήταν γιος του Κρόνου και της Φιλλύρας και ανήκε σε γενιά θεών και ηρώων. Ήταν πράος, δίκαιος και σοφός. Αγαπούσε τους ανθρώπους και τους συμπαραστεκόταν. Ήταν σπουδαίος παιδαγωγός και ήξερε όλες τις τέχνες. Πρώτιστα όμως ο Χείρωνας, θεωρείται ο πατέρας της ιατρικής, γιατί γνώριζε την τέχνη να ανακουφίζει τους πόνους και να γιατρεύει τις πληγές με βότανα του βουνού.

Σύμφωνα λοιπόν με το μύθο οι Κένταυροι επιτέθηκαν στον Ηρακλή, ενώ έπινε κρασί με το φίλο του Φόλο. Άρχισε τότε μεγάλη μάχη μεταξύ του Ηρακλή και των Κενταύρων. Ο Χείρωνας τότε έτρεξε να βοηθήσει τον Ηρακλή, ο οποίος όμως κατά λάθος τον πλήγωσε στο γόνατο με δηλητηριασμένο βέλος.

Ο Ηρακλής προσπάθησε να βοηθήσει το φίλο του Χείρωνα και ακολουθώντας τις οδηγίες του Χείρωνα, έβαλε βότανα πάνω στην πληγή. Τα βέλη όμως του Ηρακλή ήταν δηλητηριασμένα και έτσι ο Χείρωνας, ο μεγάλος αυτός θεραπευτής, δεν μπόρεσε να θεραπευθεί από το τραύμα του. Η μεταφορά είναι έκδηλη. Οι θεραπευτές δεν είναι παντοδύναμοι και άτρωτοι αλλά είναι ευάλωτοι και φέρουν ένα τραύμα μέσα τους.

Σημ. Οι παραβάτες των διαταγμάτων για την μετακίνηση επιπρόσθετα του χρηματικού προστίμου, να υποχρεούνται σε δεκαήμερη εκτέλεση καθηκόντων σε δημόσιο νοσηλευτήριο, σε τέτοια καθήκοντα για τα οποία δεν απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες.

[1] Ο συγκεκριμένος ορισμός περιλαμβάνει τον κάθε εργαζόμενο στα νοσηλευτήρια, μηδενός εξαιρουμένου. Σαφώς και υπόκεινται όλοι στις ίδιες πιθανότητες κίνδυνου λοίμωξης. Βρίσκονται όμως εκεί συμβάλλοντας ο καθένας, με βάση τα καθήκοντά του, στην ομαλή λειτουργία του νοσηλευτηρίου, δηλαδή της παροχής φροντίδας υγείας.

[2] Lanara, V. (1977) Heroism as a Nursing Value, Dissertation, Columbia University

[3] Δανάη Παπαδάτου Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών πολύ εύστοχα συσχέτισε με τους νοσηλευτές




Comments (1)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Apr 20, 2020 at 04:47 PM

    Αυτό που πρέπει να απαγορευτεί είναι οι συναθροίσεις των ανθρώπων (καφενείο, γήπεδο συγκεντρώσεις 5+ ατόμων ) και όχι η μετακίνηση μοναχικών ατόμων για περίπατο και άσκηση.
    Παραδείγματα: 1) Μπαίνω μόνος μου στο αυτοκίνητο μου πηγαίνω στην Πάφο χωρίς να σταματήσω πουθενά και χωρίς να επικοινωνήσω με κανένα και μετά επιστρέφω σπίτι μου. Θα αυξήσω τη μετάδοση του covid 19;
    2. Μπαίνω στο αυτοκίνητο πηγαίνω σε ένα δασικό μονοπάτι στο κρατικό δάσος περπατώ μόνος μου για δύο ώρες και επιστρέφω χωρίς να μιλήσω σε κανένα. Επηρεάζω τη μετάδοση του covid 19;


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










817