Πανεπιστήμιο Philips: Έτοιμο ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των σύγχρονων φοιτητών


 «Το Πανεπιστήμιο Philips είναι εμβολιασμένο με νέο σύγχρονο πνεύμα και αρχές και έτοιμο ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, αλλά προπαντός στις απαιτήσεις των νέων φοιτητών». Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στο Paideia-News ο κ. Φίλιππος Κωνσταντίνου, , ιδρυτή των εκπαιδευτηρίων Philips και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου.

ΕΡ: Μπορούμε να έχουμε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των εκπαιδευτηρίων Φίλιπς και βέβαια του Philips University;

ΑΠ: Η Ίδρυση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος θεωρείται ένα άκρως δύσκολο εγχείρημα.   Φτάνει να αναλογιστεί κανείς τις ευρύτερες διαστάσεις σε απαιτήσεις κι ανάγκες όπως γή, κτηριακές εγκαταστάσεις, κεφάλαιο, εξοπλισμό, στελέχωση, εξεύρεση φοιτητών, ύλη, βιβλιοθήκες, πληροφορική, αθλοπαιδιές, γραφειοκρατία με τις αρχές κ.τ.λ.

Πρόκειται όμως για μια προσφορά πολύ υψηλή και ευγενική στη κοινωνία μας.  Τούτο μπορεί πιο εύκολα να γίνει αντιληπτό αν ληφθεί υπόψη η απουσία οποιασδήποτε οικονομικής υποστήριξης της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης από το κράτος, σε αντίθεσή με τη Δημόσια Εκπαίδευση που απορροφά ένα μεγάλο μέρος των κρατικών προϋπολογισμών. 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ιδρύθηκε το 1978 το Philips College με προσωπική μου πρωτοβουλία, και με τη συνεργασία μιας ομάδας εκλεκτών επιστημόνων. Μεταξύ αυτών, ήταν ο Garry Fowler, τότε Υπουργός Παιδείας της Μεγάλης Βρετανίας, ο μακαριστός Δρ. Ιωάννης Κουτσάκος, ο οποίος διετέλεσε Διευθυντής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κύπρου, και άλλοι εκλεκτοί, με στόχο την προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης. Στα χρόνια που πέρασαν το Philips College  κατόρθωσε να καταξιωθεί και να επιβληθεί στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να τύχει διεθνούς αναγνώρισης.  Από το 1981 το Philips College άρχισε να στέλνει φοιτητές για μετεγγραφή και μεταπτυχιακές σπουδές σε Βρετανικά και Αμερικάνικα Πανεπιστήμια. 

Το 1996 ίδρύσαμε το πρώτο ολοήμερο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης με την ονομασία Ευρωπαϊκή Ελληνική Σχολή Φίλιπς, με έμφαση την καλλιέργεια του Ευρωπαϊκού Πνεύματος, εκμάθηση και καλλιέργεια της Ελληνικής γλώσσας, της Ελληνικής και Κυπριακής ιστορίας, την εφαρμογή των Ελληνικών αξιών και των Χριστιανικών αρετών και της Ελληνικής παράδοσης. 

ΕΡ: Τι εννοείτε με τον χαρακτηρισμό «Καλλιέργεια Ευρωπαϊκού Πνεύματος»;

ΑΠ: To Philips University είναι ένα Πανεπιστήμιο εμβολιασμένο με νέο σύγχρονο πνεύμα και αρχές

Παντού όπου δεσπόζει το ευρωπαϊκό πνεύμα βλέπει κανείς να εμφανίζεται το μέγιστο των αναγκών, το μέγιστο της εργασίας, το μέγιστο της απόδοσης, το μέγιστο της φιλοδοξίας, το μέγιστο της ισχύος, το μέγιστο της εξωτερικής φύσης, το μέγιστο των σχέσεων και των απαλλαγών.  Αυτό το σύνολο των μέγιστων τιμών είναι η Ευρώπη, η εικόνα της Ευρώπης. Εκείνο που είναι σημαντικό, είναι αυτό το μέγιστο να ισχύσει θετικά σε όλους τους τομείς. 

Η Ευρώπη, ορθά απαιτεί από τον Ευρωπαίο νέο να σέβεται τους άλλους, να μπορεί να ζει με την διαφορετικότητα και να συνεργάζεται εποικοδομητικά.

Τα Εκπαιδευτήρια Φίλιπς ενθαρρύνουν τον μαθητή/φοιτητή να βιώσει τις μεγάλες αξίες που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εργαστεί με τους άλλους Ευρωπαίους για την κατίσχυση της προόδου, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της ευτυχίας της δημοκρατίας και γενικά της ηθικής στην Ευρώπη μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ελευθερίας. 

Εμείς θέλουμε το νέο να μπορεί να προσφέρει ανάλογα με τις δυνατότητες του ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να του ανταποδώσει μια ποιοτική και άνετη ζωή.  Εμείς θέλουμε το νέο να μάθει πρώτα να προσφέρει και μετά υπεύθυνα και με πειθαρχία να απαιτεί και να παίρνει.

Ίδρυση του Philips University

To Philips University ιδρύθηκε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με αριθμό 88.356 και με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου, 2019 με αναδρομική ισχύ από τις 5 Φεβρουαρίου, 2013, έτοιμο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, και τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

ΕΡ: Ποια είναι τα διακριτικά στοιχεία του Philips University;

ΑΠ: Η ιδιόκτητη, ολοκληρωμένη Πανεπιστημιούπολη, με χωρητικότητα πέραν των 6.000 φοιτητών, στο κέντρο της Λευκωσίας. 

  • Τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών που είναι προσαρμοσμένα στην σύγχρονη εποχή. 
  • Η φοιτητοκεντρική του προσέγγιση
  • Η επιστημονική και επαγγελματική ανέλιξη των φοιτητών του, την εργοδότηση των πτυχιούχων του
  • τα αριστεία στη διδασκαλία, στην έρευνα και στην προσφορά στη κοινωνία
  • Η στελέχωση με διεθνούς κύρους ακαδημαϊκό / διδακτικό προσωπικό 
  • Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και την υλικοτεχνική υποδομή.

Το Philips University, αφού έτυχε με επιτυχία Ιδρυματικής, Τμηματικής και Προγραμματικής Αξιολόγησης και Πιστοποίηση, από το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίηση  της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΔΙΠΑΕ), εγγράφηκε στο Μητρώο Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αναγνωρίστηκε και αδειοδοτήθηκε από το κράτος και λειτουργεί με τρεις σχολές,  επτά Τμήματα και εννέα Προγράμματα Σπουδών.

ΕΡ: Ποιες είναι οι φιλοδοξίες της Διοίκησης και του Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου;

ΑΠ: α) Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι τόσο η Διοίκηση όσο και το Ακαδημαϊκό Προσωπικό έχουμε βάλει ψηλά το πήχη και επιδιώκουμε τη συνεχή αναβάθμιση τόσο των επιπέδων του Πανεπιστημίου, όσο και της λειτουργίας του.  Μοναδική έγνοια, φροντίδα και προσπάθεια μας είναι το καλό και η πρόοδος των φοιτητών μας. 

β) Να καταστεί το Philips University Φάρος Ποιοτικής Εκπαίδευσης, να καταστεί ένα Πανεπιστήμιο το οποίο θα προσφέρει τα πλουσιότερα προγράμματα έτσι όπως τα ζητά σήμερα η Ευρώπη, και που δίνουν την ευκαιρία στους αποφοίτους για ανέλιξη και εύρεση εργασίας

To Philips University οραματίζεται να διαγράψει μια πορεία διεθνούς βεληνεκούς και να θέσει τη σφραγίδα του στο χώρο της διδασκαλίας και της έρευνας

Ας μη ξεχνάμε ότι ένας ιδιωτικός οργανισμός επιβιώνει και προοδεύει μόνο αν το κοινό στο οποίο απευθύνεται εκτιμά την προσφορά του.  Μόνο αν δώσει, θα πάρει, τόσο περισσότερα όσο αυτό το κοινό κατανοεί, εγκρίνει και αποδέχεται. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










879