Πανεπιστήμια: Η ατμομηχανή της προόδου και της ανάπτυξης της Κύπρου


ΤΟΥ ΝΩΝΤΑ ΜΕΤΑΞΑ*

Από νωρίς στη δεκαετία του 1980, φάνηκε από τον ιδιωτικό τομέα ότι υπηρεσίες γενικά θα είναι το μέλλον της οικονομίας του τόπου μας.

Προικισμένη η Κύπρος μ’ ένα αξιοζήλευτο ανθρώπινο δυναμικό, ήταν φανερό ότι αυτός ήταν ο κυριότερος πλουτοπαραγωγικός πόρος αλλά και το κατ’ εξοχή συγκριτικό πλεονέκτημα της. 

Έτσι τότε το ΚΕΒΕ,  που είχα την τύχη να εργοδοτούμαι, μαζί με την Κεντρική Τράπεζα και επαγγελματίες από διάφορους κλάδους ετοίμασαν ένα ιδιαίτερα σημαντικό, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, πρόγραμμα για προώθηση της Κύπρου σαν κέντρο υπεράκτιων εταιρειών. Αυτός ο τομέας, μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα πολύτιμο πυλώνα ανάπτυξης και εργοδότησης. 

Ένας άλλος τομέας, που τότε έγινε προσπάθεια να αναπτυχθεί ήταν αυτός της Ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η βάση υπήρχε. Αξιόλογα ιδρύματα, αξιόλογοι επαγγελματίες.

Οι προτεραιότητες ήταν δύο. Κατ’ αρχή η οργάνωση των υπαρχόντων τότε Σχολών σε Σύνδεσμο, για να υπάρχει το βήμα συζήτησης και διαμόρφωσης θέσεων και στη συνέχεια η ρύθμιση της λειτουργείας των Σχολών από το Κράτος, με φυσική κατάληξη την ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. 

Τα οφέλη από αυτή την προσπάθεια είναι τεράστια. Εργοδότηση ιδιαίτερα μορφωμένων ανθρώπων, προσέλκυση φοιτητών και δημιουργία των υποδομών που συνεπάγεται ερευνητικό έργο, για να αναφερθούν μερικά.

Συστήθηκε τότε η Συμβουλευτική Επιτροπή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Τότε ήταν φανερή η σύγκρουση δύο κόσμων, της κυβερνητικής γραφειοκρατίας και της φοβίας του ανοίγματος της αγοράς και από την άλλη ο ενθουσιασμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Το έργο που επιτέλεσε η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αργό μεν, αλλά σημαντικό και αξιόλογο. 

Πρέπει δε ν’ αναφερθώ ότι ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία άρχιζε τότε τα πρώτα δειλά και αργά βήματα, στα κατεχόμενα άρχισαν να ανθούν τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Όμως σιγά σιγά προχώρησε κι η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Χιλιάδες φοιτητές πόλος έλξης ακαδημαϊκού προσωπικού, εργοδότηση εκατοντάδων ατόμων και εισαγωγή συναλλάγματος.

Αν λάβει κανείς υπόψη και την προσφορά του Πανεπιστημίου Κύπρου, άρχισε επιτέλους και ο τόπος μας να μπαίνει στο παγκόσμιο πανεπιστημιακό χάρτη. 

Το τελευταίο Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε είναι το Philips University. Μια φυσική εξέλιξη ενός επιτυχημένου εκπαιδευτικού ιδρύματος με πολύ μεγάλη εμπειρία.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Philips University, κ. Φίλιππος Κωνσταντίνου, σε πρόσφατη συνέντευξη του αναφέρθηκε σε ορισμένες αρχές που βασίζεται η όλη λειτουργεία του. Κατευθυντήρια γραμμή, η εμπέδωση των αρχών που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η πρόσφατη πανδημία που ακόμη αντιμετωπίζουμε πρέπει να μας διδάξει ορισμένα πράγματα και να πάρουμε συγκεκριμένα μαθήματα. 

Όσο κι αν κλείσουν τα  σύνορα, η αλληλοεπίδραση των ανθρώπων είναι δεδομένη. Το ίδιο και η αλληλεξάρτηση των χωρών . Ό,τι γίνεται σε μια χώρα επηρεάζει και την άλλη. 

Η Κύπρος ευτυχώς ανήκει  στην εκλεκτή οικογένεια των χωρών που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση  κι αντλεί την ανάλογη δύναμη. 

Πρέπει δε η Ευρώπη, η κοινή μας πατρίδα να βγει αλώβητη κι ενδυναμωμένη από  αυτή τη δοκιμασία κι όλοι να συνεισφέρουμε υπεύθυνα σε αυτό. 

Μια εκπαίδευση που να τονίζει τις Ευρωπαϊκές Αρχές είναι η απάντηση σε πολλά προβλήματα. Άλλοτε οι Ευρωπαϊκές Αρχές είναι  βαθιά ριζωμένες στο Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα και Πολιτισμό. 

Είμαστε βέβαιοι ότι τα Κυπριακά Πανεπιστήμια θα βαδίσουν στη κατεύθυνση αυτή.  Όπως θα βοηθήσουν από κάθε άποψη την ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου.  Οικονομική, πολιτιστική, ερευνητική. 

Όμως υπάρχει και μια άλλη διάσταση. Φαίνεται ότι οι διακινήσεις των πολιτών δεν θα είναι εύκολες. Θα βιώσουμε μια αλλαγή. Γι’ αυτό τα Πανεπιστήμια του τόπου μας θα πρέπει να καλύψουν κι αυτή την ανάγκη για τους κύπριους φοιτητές. Με τη σειρά τους οι Κύπριοι φοιτητές πρέπει να δουν τι τους προσφέρουν τα δικά τους ιδρύματα και να τα αξιοποιήσουν. 

*Επιστημονικός συνεργάτη του Philips University

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










792