Πανεπιστήμιο Philips: Η αποστολή ενός σύγχρονου πανεπιστημίου


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΟΥΖΑΛΗ*

Η ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Philips στη Λευκωσία ανοίγει νέους ορίζοντες, δημιουργεί νέες πραγματικότητες και σηματοδοτεί νέα δεδομένα στην κυπριακή ανώτατη εκπαίδευση. Η προσωπικότητα και το όραμα του Προέδρου του Πανεπιστημίου κ. Φίλιππου Κωνσταντίνου, το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού του Πανεπιστημίου, οι εξαιρετικές του κτιριακές εγκαταστάσεις και η υλικοτεχνική του υποδομή, δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις για επιτυχή υλοποίηση του οράματος και της αποστολής του.

Είναι πλέον καλά γνωστό οτι ο ρόλος των πανεπιστημίων έχει αλλάξει ριζικά στον 21ο αιώνα και στην αποστολή τους προστέθηκε, εκτός από τη διδασκαλία και την έρευνα, η σχέση τους με την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Επομένως, οι σύγχρονες κοινωνίες δεν περιμένουν από τα πανεπιστήμιά τους μόνο να εκπαιδεύουν τους φοιτητές τους και να δημιουργούν νέα γνώση μέσω της έρευνας, αλλά ζητούν και άλλα σημαντικά, όπως είναι, για παράδειγμα:

α) Η συμβολή των πανεπιστημίων στην επιστημονική, τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας.

β) Η επιδίωξη της αριστείας στη διδασκαλία και την έρευνα, η διάχυση της νέας γνώσης στην κοινωνία, η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, η καινοτομία, η σύνδεση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας με τα κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα του τόπου, η ενεργός συμβολή των πανεπιστημίων στην αντιμετώπιση των αναγκών της ευρύτερης κοινωνικής μονάδας.

γ) Η σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με το ευρύτερο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, η προώθηση δημοκρατικών ιδεών και πρακτικών που αποτελούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων επιστημών σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

δ) Η διεπιστημονική ανταλλαγή γνώσεων και καινοτομίας, η συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας και του εξωτερικού, η αποτελεσματική κινητικότητα του ακαδημαϊκού προσωπικού, των φοιτητών και των αποφοίτων του πανεπιστημίου, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας συνεργασιας μέσω της εκπαίδευσης.

Όλα τα πιο πάνω σημεία περιέχονται, μεταξύ άλλων, στην αποστολή του νέου Πανεπιστημίου Philips, γεγονός που αποδεικνύει ότι το αυτό αποτελει ένα  σύγχρονο Πανεπιστήμιο, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στις βασικές αναπτυξιακές, κοινωνικές και οικονομικές, ανάγκες της Κύπρου.

Εννοείται ότι ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο για να μπορέσει να φέρει σε πέρας με επιτυχία την αποστολή του πρέπει η λειτουργία και οι δραστηριότητες του να στηρίζονται, όχι μόνο στο ισχύον νομικό πλαίσιο και στους εσωτερικούς του κανονισμούς, αλλά και σε ένα σύνολο αξιών, οι οποίες προκύπτουν μέσα από την ελεύθερη επιστημονική σκέψη. Τέτοιες αξίες για το Πανεπιστήμιο Philips είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ισότητα και η ελευθερία της έκφρασης, η αριστεία, η διάχυση της γνώσης στην κοινωνία και η απαγόρευση οποιωνδήποτε φυλετικών, ιδεολογικών, θρησκευτικών και άλλων διακρίσεων.       

*Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού στο Πανεπιστήμιο Philips, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










891