Π. Κιτρομηλίδης: Ο Διαφωτισμός πυροδότησε ζυμώσεις και ανατροπές - Εκδηλώσεις Π.Κ. για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση


Ξεκίνησε την Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021, με μεγάλη επιτυχία η σειρά εκδηλώσεων «1821-2021, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», την οποία διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με χαιρετισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσου Χριστοφίδη. Εισαγωγική ομιλία εκ μέρους της επιστημονικής-οργανωτικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν η Καθηγήτρια Ίλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister, (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών), ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας), ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νικήτας Ε. Χατζημιχαήλ (Τμήμα Νομικής) και ο Λέκτορας Δημήτρης Γ. Κοντογεώργης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας), έκανε η κα Χατζηπαναγιώτη.

Ομιλητής της πρώτης εκδήλωσης ήταν ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Κιτρομηλίδης, διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής της εποχής και του κινήματος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ανέπτυξε το θέμα «Διαφωτισμός και Επανάσταση». Μέσα από την ομιλία του παρουσίασε τον ρόλο του κινήματος του Διαφωτισμού στην Ελληνική Επανάσταση. Διατύπωσε την άποψη ότι ο Διαφωτισμός πυροδότησε ζυμώσεις και ανατροπές, που οδήγησαν σε επαναστατικά κινήματα στην Ευρώπη. Η Ελληνική Επανάσταση διαπλεκόμενη με τον Διαφωτισμό λειτούργησε ως αγωγός, ο οποίος συνέτεινε στον εθνικό μετασχηματισμό των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που εμπνεύστηκαν και συμμετείχαν στον αγώνα των Ελλήνων.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας «zoom» με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube. Οι εκδηλώσεις – διαλέξεις του Πανεπιστημίου Κύπρου για την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821, απευθύνονται στο ευρύ κοινό και είναι ανοικτές σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα zoom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli.

Για την παρακολούθηση μέσω youtube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη (ώρα έναρξης: 18:30).  Η επόμενη έχει προγραμματιστεί για τις 10 Μαρτίου 2021 και περιλαμβάνει ομιλία του νεοελληνιστή κ. Αλέξη Πολίτη με θέμα «Λογοτεχνία στα χρόνια της Επανάστασης».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










748