Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus: Είμαστε ‘PREPARED’


Το PREPARED καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση και να αναπτύξει μια σειρά από εργαλεία για την προώθηση υψηλών επιπέδων ηθικής και ακεραιότητας κατά τη διάρκεια επιταχυνόμενων ερευνών.

Η 1η Σεπτεμβρίου και η αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς 2022/23 σηματοδοτούν την αρχή ενός νέου τριετούς ερευνητικού προγράμματος (2022-2025), του οποίου θα ηγείται το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, κάτω από το διακεκριμένο και υψηλά ανταγωνιστικό πρόγραμμα επιχορήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Horizon Europe. Το βασικότερο πρόγραμμα επιχορήγησης της Ένωσης στην έρευνα και την καινοτομία. 

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, το 2021, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ανάπτυξη γρήγορων συστημάτων που θα μπορούν να ανταποκριθούν σε νέες απειλές υγειονομικής φύσης.  Αυτού του είδους τα συστήματα, όμως, συχνά αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις ως προς την ηθική και την ακεραιότητά τους.  

Το ακρώνυμο PREPARED αντιστοιχεί στο ‘Pro-active Pandemic Crisis Ethics and Integrity Framework’ (Προληπτικό Πλαίσιο Καθοδήγησης για Ηθική και Ακεραιότητα στην Πανδημική Κρίση). Στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξει ένα καθοδηγητικό πλαίσιο που θα στηρίζει την ηθική και ακέραια έρευνα κατά την διάρκεια παγκόσμιων κρίσεων. Το πρόγραμμα συγκεντρώνει 16 ομάδες συνεργατών από τρεις ηπείρους, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν (i) έναν διαθεματικό, προσβάσιμο και ευκολοκατανόητο δεοντολογικό κώδικα για ερευνητές που εξετάζουν παγκόσμιες κρίσεις, (ii) κατευθυντήριες γραμμές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες ερευνητικών ομάδων, και (iii) χρήσιμα εργαλεία για περαιτέρω εκπαίδευση και ανάπτυξη ικανοτήτων, τα οποία θα διανεμηθούν ανά το παγκόσμιο. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από το εκτεταμένο δίκτυο συμβούλων του προγράμματος, που απαριθμεί 14 εμπειρογνώμονες από 5 ηπείρους. Οι πλείστες ερευνητικές ομάδες ηγούνται από γυναίκες, ενώ το πρόγραμμα υποστηρίζεται επίσης από δύο Ευρωπαίους καλλιτέχνες και έναν Αφρικανό φωτογράφο και παραγωγό ντοκιμαντέρ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










322