Ενδυναμώνοντας τη Διοικητική Λειτουργία των Πανεπιστημίων: Το GoodStaff Erasmus+ Έργο


Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο ακαδημαϊκό περιβάλλον, η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα του διοικητικού προσωπικού αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιτυχία των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Με αυτό το σκεπτικό, το ερευνητικό έργο GoodStaff, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιάστηκε για να εντοπίσει, να αξιολογήσει και να αναπτύξει τις βασικές δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων. Το έργο υλοποιείται μέσω της συνεργασίας τεσσάρων εταίρων από την Πολωνία, την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίοι δεσμεύονται να ενισχύσουν τη διοικητική αριστεία στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το έργο ξεκίνησε με μια εις βάθος έρευνα σχετικά με το ποιες δεξιότητες θεωρούν ως πιο σημαντικές οι ανώτατοι διοικητικοί και ακαδημαϊκοί προϊστάμενοι σε πανεπιστήμια στις χώρες στις οποίες εδρεύουν οι εταίροι του έργου. Για τη συλλογή αυτών των απόψεων, κάθε εταίρος πραγματοποίησε συνεντεύξεις με ανώτερα στελέχη σε πανεπιστήμια της χώρας του στα οποία μπορούσε να εξασφαλίσει πρόσβαση. Η φάση αυτή αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη μιας καινοτόμου ψηφιακής λύσης που στοχεύει στην υποστήριξη της αξιολόγησης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο εργάζεται σε διοικητικά τμήματα σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ).

Στην καρδιά του έργου GoodStaff βρίσκεται ένα ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης, το οποίο εξυπηρετεί τρεις βασικούς σκοπούς. Πρώτον, δίνει τη δυνατότητα στους ανώτερους διοικητικούς υπευθύνους των πανεπιστημίων να αξιολογούν τις δεξιότητες των υποψήφιων για διοικητικές θέσεις, διασφαλίζοντας έτσι την καταλληλότητα των προσλήψεων με βάση τις ανάγκες έκαστου ΑΕΙ.

Δεύτερον, το εργαλείο παρέχει τη δυνατότητα αυτοαξιολόγησης για το ήδη υπηρετούν διοικητικό προσωπικό, ώστε αυτό να μπορεί να εντοπίζει τις δεξιότητες στις οποίες χρειάζεται ενίσχυση και κατόπιν τούτου να καταρτίζει, σε συνεργασία με τον προϊστάμενό του, ένα σχέδιο δράσης για επαγγελματική ανάπτυξη εκείνων των ικανοτήτων και δεξιοτήτων στις οποίες χρειάζεται περεταίρω ενδυνάμωση.

Τρίτον, προσφέρει στους προϊσταμένους ένα δομημένο πλαίσιο για την αξιολόγηση του προσωπικού τους κατά την ετήσια διαδικασία αξιολόγησης, βοηθώντας στον σχεδιασμό, σε συνεργασία με τους αξιολογούμενους, εξατομικευμένων εκπαιδευτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Για τη διασφάλιση της εγκυρότητας και αξιοπιστίας του εργαλείου, πραγματοποιήθηκε πιλοτική εφαρμογή σε δείγμα πανεπιστημίων από τις χώρες στις οποίες εδρεύουν οι εταίροι, κατά την οποία συλλέχθηκαν χρήσιμα δεδομένα και πραγματοποιήθηκαν βελτιώσεις, ώστε το εργαλείο να είναι πιο στοχευμένο και εύχρηστο.

Μετά την πιλοτική εφαρμογή, οι εταίροι του έργου ανέπτυξαν έναν αναλυτικό οδηγό εφαρμογής του εργαλείου, ο οποίος περιλαμβάνει πρακτικές οδηγίες ενσωμάτωσής του στις δομές ανάπτυξης και αξιολόγησης προσωπικού των πανεπιστημίων, αλλά και σε αυτά καθ’ εαυτά τα επί μέρους διοικητικά τμήματά τους.

Το έργο ολοκληρώθηκε με μια σειρά δράσεων διάχυσης που στόχο είχαν την ευρύτερη προβολή των αποτελεσμάτων του και την ενθάρρυνση υιοθέτησης του παραδοτέου εργαλείου του από πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη. Οι δράσεις αυτές περιλάμβαναν εργαστήριαδημοσιεύσεις και εκστρατείες ενημέρωσης μέσω διαδικτύου και λοιπών μέσω κοινωνικής δικτύωσης.

Το έργο GoodStaff αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων. Μέσω μιας ερευνητικά τεκμηριωμένης και πρακτικής προσέγγισης, συμβάλλει όχι μόνο στη βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, αλλά και στην ενίσχυση της συνολικής λειτουργικής ικανότητας των ΑΕΙ. Περεταίρω πληροφοριές αναφορικά με το έργο GoodStaff μπορούν να αντληθούν από εδώ.

 




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter











147