Περιμένοντας την καταιγίδα...


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ  

Ο Ιούλιος  και ο Αύγουστος  αποτελούν τους πιο κρίσιμους μήνες για την οικονομική επιβίωση  του κυπριακού λαού. Είναι καταρχήν το θέμα της επιβίωσης της Τράπεζας Κύπρου. Το Paideia-News θα αποφύγει να προβεί σε πρόβλεψη, αφού είναι η περίοδος που αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι. Εύχεται ωστόσο, να διαβούμε με επιτυχία αυτό το δύσβατο μονοπάτι, όσες θυσίες και αν χρειαστεί να υποστούμε και να καταφέρουμε.

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει  με τη συμφωνία που συνήψε το κράτος με την Τρόικα (μνημόνιο). Είναι δεδομένο ότι θα ζητηθούν νέες περικοπές κονδυλίων του κρατικού και ημικρατικού τομέα.   

Είναι γνωστό ότι αποτύχαμε ως Κύπρος να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Αποτέλεσμα, είναι τα έσοδά μας να είναι κατά πολύ μειωμένα, λόγω κουρέματος και κλεισίματος αρκετών εταιριών (κυρίως ΦΠΑ). Αυτό το κενό θα πρέπει να καλυφθεί.

Η κυβερνητική μηχανή έχει δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση και ήδη άρχισε η περικοπή κονδυλίων από όλα τα υπουργεία. Το τίμημα θα ανακοινωθεί λίαν συντόμως.

Υπάρχει όμως και ο τρίτος πυλώνας. Αυτός του κρατικού μισθολογίου. Τα επίσημα στοιχεία και διαβεβαιώσεις που υπάρχουν ενώπιόν μας, δεν περιλαμβάνουν σενάρια άλλων αποκοπών από το κρατικό μισθολόγιο, εκτός από τα συμφωνηθέντα για τον Ιανουάριο του 2014.  Δυστυχώς όμως, οι ενδείξεις που υπάρχουν, δεν είναι οι καλύτερες. Οι κρατικοί υπάλληλοι (περιλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών) βρίσκονται δικαιολογημένα σε κατάσταση ανήσυχης ηρεμίας.

Η καλοκαιρινή οικονομική καταιγίδα είναι δεδομένη. Αυτό που κανένας δεν γνωρίζει είναι το μέγεθος της καταστροφής που θα προκαλέσει. Το ζητούμενο είναι να μπορεί κάποιος να επιβιώσει μετά από την καταστροφή και δια μέσου των ερειπίων να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση. Όμως προς το παρόν περιμένουμε την αναπόφευκτη καταιγίδα.     




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










125