Η ΔΗ.Αν.Α. στηρίζει τις αποφάσεις της ΠΟΕΔ, και καλεί τους εκπαιδευτικούς σε στήριξη και αγώνα


«Για άλλη μια χρονιά το ΥΠΠΑΝ δεν έχει καταφέρει να στελεχώσει έγκαιρα και σωστά τα σχολεία»

Με ανακοίνωση της, η Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΔΗ.Αν.Α αναφέρει:

«Ως  ΔΗ.Αν.Α. (ΔΗ.ΚΙ.- Ανεξάρτητοι- ΑΓΩΝΑΣ), αξιολογώντας τα δεδομένα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο, στηρίξαμε τις ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις του Δ.Σ.  της ΠΟΕΔ,  όπου στην τελευταία του συνεδρία αποφάσισε τα ακόλουθα:

Α) Στάση εργασίας των μελών του στις 23/09/2019 από η ώρα 7:30 μέχρι τις 8:25  (1η περίοδος διδασκαλίας), αφού λάβει και την απαραίτητη εξουσιοδότηση για τη διεξαγωγή της από τη Γενική Συνέλευση των μελών, διαμαρτυρόμενο για τη μη έγκαιρη και ελλιπή μέχρι και σήμερα στελέχωση των σχολείων, αλλά και για τον τρόπο που το ΥΠΠΑΝ χειρίζεται τον τελευταίο καιρό καταγγελίες που φτάνουν κοντά του, χωρίς αυτές να τύχουν της απαιτούμενης διερεύνησης.

Β) Να ζητήσει εξουσιοδότηση από τη Γενική Συνέλευση για λήψη, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οποιωνδήποτε μέτρων μη αποκλειομένων και απεργιακών, με στόχο να χειριστεί όσο το δυνατό καλύτερα, μεταξύ και πολλών άλλων, τα θέματα: τωνλανθασμένων  πρακτικών που το ΥΠΠΑΝ υιοθέτησε το τελευταίο διάστημα σε σχέση με καταγγελίες που φτάνουν κοντά του,των αντίξοων συνθηκών εργασίας στις οποίες οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά καλούνται να εργαστούν, των περικοπών στις ώρες του αλφαβητισμού και των αλλόγλωσσων,  της αδικαιολόγητης καθυστέρησης και ελλιπούς  στελέχωσης των σχολείων, κ.ά.

Για άλλη μια χρονιά το ΥΠΠΑΝ δεν έχει καταφέρει να στελεχώσει έγκαιρα και σωστά τα σχολεία. Γνωρίζουν οι πάντες ότι οι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν έντυπο μετάθεσης ή μη μετάθεσης από το Νοέμβριο. Οι γονείς προχωρούν σε εγγραφή των παιδιών (ή επιβεβαίωση συνέχισης φοίτησης) στο σχολείο από τον Ιανουάριο. Συνεπώς, το Υπουργείο από το τέλος του Ιανουαρίου έχει στη διάθεση του και τις προτιμήσεις των εκπαιδευτικών και τα τμήματα που αναμένονται να δημιουργηθούν σε κάθε σχολείο τη νέα σχολική χρονιά. Παράλληλα έχουν καθοριστεί μέσω νομοθεσίας χρονοδιαγράμματα που πρέπει να ανακοινώνονται οι αποσπάσεις, οι μεταθέσεις και οι νέοι διορισμοί για να είναι έγκαιρα στελεχωμένα τα σχολεία πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα (2 εβδομάδες μετά την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς) αρκετά σχολεία είναι υποστελεχωμένα. Τα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο εδώ και μια εβδομάδα και  κάποια δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο δάσκαλός τους. Οι συνάδελφοι που έχουν τοποθετηθεί επίσης δεν γνωρίζουν τι θα διδάσκουν αφού το πρόγραμμα του σχολείου είναι στον αέρα. Μετά τα γεγονότα του περσινού καλοκαιριού και τα όσα ακολούθησαν στη ΜΕΠΕΥ αναμέναμε αν μη τι άλλο μια έγκαιρη στελέχωση των σχολείων. Δυστυχώς, και πάρα τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις και εξαγγελίες του ΥΠΠΑΝ,  αυτό δεν έγινε για άλλη μια χρονιά.

Ταυτόχρονα, με την μη έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, το ΥΠΠΑΝ προχώρησε σε μετακινήσεις, μεταθέσεις ακόμη και σε επιστολές διαθεσιμότητας συναδέλφων οι οποίοι έτυχαν καταγγελίας από μερίδα γονέων ή συνδέσμων, χωρίς καμιά διερεύνηση του θέματος.  Ως Κίνηση έχουμε την πεποίθηση  ότι η συνεργασία με τους γονείς θα πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού, αφού μας ενώνουν κοινοί στόχοι και επιδιώξεις και θέλουμε να ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ πως δεν έχουμε σκοπό ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ να αφαιρέσουμε το δικαίωμα του οποιουδήποτε γονιού να καταγγέλλει συμπεριφορές που ο ίδιος κρίνει λανθασμένες. Μετά όμως από οποιαδήποτε καταγγελία και εφόσον αυτή γίνεται επώνυμα και στοιχειοθετημένα υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία διερεύνησης της καταγγελίας την οποία η αρμόδια αρχή οφείλει να ακολουθεί. Αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες κάθε άλλο παρά ορθή διερεύνηση μπορεί να χαρακτηριστεί.  Αυτό λοιπόν που ζητούμε είναι να διαφυλαχτεί το δικαίωμα του οποιουδήποτε να καταγγέλλει συμπεριφορές που θεωρεί λανθασμένες, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διαφυλαχτεί και το δικαίωμα του καταγγελλόμενου να διατηρεί το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου με τρόπο που να μην προσβάλλεται η προσωπική και επαγγελματική του αξιοπρέπεια μέσα από δημόσια διαπόμπευση και λαϊκά δικαστήρια.

Το τρίτο από τα βασικά θέματα που απασχόλησε το Δ.Σ. και σχετίζεται με τις πιο πάνω αποφάσεις έχει να κάνει με τις αντίξοες συνθήκες εργασίας λόγω μη ύπαρξης κλιματισμού στις αίθουσες διδασκαλίας. Ένα θέμα που και η ΠΟΕΔ και εμείς σαν Κίνηση έχουμε αναδείξει κατ’ επανάληψη αλλά οι αρμόδιοι κωφεύουν. Κατά την περίοδο με ψηλές θερμοκρασίες (Σεπτέμβριο, Μάιο και Ιούνιο) περίπου το 1/3 του διδακτικού χρόνου δηλαδή οι θερμοκρασίες στην Κύπρο είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια εργασίας. Οι εκπαιδευτικοί και τα ΠΑΙΔΙΑ προσπαθούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία σε συνθήκες που την καθιστούν αδύνατη. Βρίσκονται σε μια τάξη με 40 βαθμούς κελσίου πολλές φορές μετά που έχει προηγηθεί διάλειμμα (με ότι αυτό συνεπάγεται) και κάνουν προσπάθεια να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Το θέμα πλέον είναι ξεκάθαρο ότι, ο μόνος λόγος που δεν επιλύεται είναι οικονομικός.

Για όλους αυτούς, αλλά και τόσους άλλους λόγους, καλούμε  τους συναδέλφους σε μαζική παρουσία στις Γενικές Συνελεύσεις και να εξουσιοδοτήσουν το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ να χειριστεί το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έχοντας στη διάθεσή του τη δυνατότητα να λάβει οποιαδήποτε μέτρα κριθούν αναγκαία».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










664