Διαμαρτυρόμαστε, απαιτούμε και αξιώνουμε!


ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ*

Το Υπουργείο Παιδείας δεν προγραμμάτισε σωστά τη νέα σχολική χρονιά. Δεν επιτέλεσε το καθήκον του. Δεν φρόντισε ουσιαστικές παραμέτρους που συνθέτουν τη λειτουργία των σχολείων. Τα σχολεία δεν ξεκίνησαν ομαλά. Δεν στελεχώθηκαν έγκαιρα και ιδιαίτερα με τρόπο που να στηρίζονται οι διευθύνσεις και οι εκπαιδευτικοί, για να διεκπεραιώσουν αποτελεσματικά το πολυδιάστατο και πολύπλοκο έργο που επωμίζονται. Δεν στήριξε και δεν στηρίζει όπως πρέπει τα ίδια τα παιδιά.

Ποιος ή ποιοι ευθύνονται; Γιατί δεν αποδίδονται ευθύνες; Γιατί δεν λογοδοτούν κάποιοι; Γιατί δεν υπόκεινται τις δέουσες συνέπειες;

Το βάρος του κακού προγραμματισμού το φορτώνονται οι διευθύνσεις των σχολείων. Το βιώνουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί.  Το πληρώνουν τα παιδιά.

  • Πέρσι αυτά έγιναν στο τάδε σχολείο. Φέτος σε ένα άλλο. Του χρόνου μπορεί να είναι στο δικό σου.
  • Πέρσι μετατέθηκε ή/και μετακινήθηκε την τελευταία στιγμή ο τάδε εκπαιδευτικός. Φέτος κάποιος άλλος. Του χρόνου μπορεί να είσαι εσύ.
  • Πέρσι αποκόπηκαν ώρες από κάποια παιδιά. Φέτος από κάποια άλλα. Του χρόνου μπορεί να είναι από το δικό σου παιδί.

Η σιωπή και η ανοχή είναι συνενοχή. Η αδιαμαρτύρητη αποδοχή αυτής της κατάστασης, απλώς την καθιερώνει και τη διαιωνίζει. Οφείλουμε να αντιδράσουμε. Έχουμε υποχρέωση να διαμαρτυρηθούμε, να απαιτήσουμε και να αξιώσουμε περισσότερη υπευθυνότητα από πλευράς Υπουργείου, περισσότερο επαγγελματισμό, αλλά και περισσότερη ευαισθησία.

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί την πραγματοποίηση μονόωρης στάσης εργασίας, στάσης διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019, από τις 7:30 π.μ. μέχρι τις 8:25 π.μ.

Με τη συμβολική αλλά και προειδοποιητική αυτή στάση εργασίας - διαμαρτυρίας απαιτούμε και αξιώνουμε:

1. Τήρηση των διαδικασιών σε σχέση με τις καταγγελίες κατά εκπαιδευτικών και τις εξωγενείς παρεμβάσεις στα σχολεία:

Η απαράδεκτη και αδικαιολόγητη διαχείριση από πλευράς Υπουργείου έχει οδηγήσει τα πράγματα σε ανησυχητική εκτροπή, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ακραίες αντιδράσεις χρόνο με τον χρόνο.

2. Έγκαιρη και ολοκληρωμένη στελέχωση στη βάση των προνοιών της Νομοθεσίας:

Οι μεταθέσεις και οι μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουν. Το Υπουργείο έχει καθήκον και υποχρέωση να σεβαστεί και να τηρήσει τη Νομοθεσία και να προγραμματίζεται έγκαιρα και σωστά.

 3. Εφαρμογή χωρίς περικοπές των εκπαιδευτικών πολιτικών που στηρίζουν και βοηθούν όλα τα παιδιά, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους:

Περικοπές διδακτικών ωρών από τα αλλόγλωσσα παιδιά. Μηδενισμός των ωρών στήριξης των παιδιών που παρουσιάζουν υψηλή πιθανότητα αναλφαβητισμού στα Ελληνικά και στα Μαθηματικά. Στελέχωση των σχολείων με μικρά ελλείμματα. Μη πραγματοποίηση και αναστολή πιλοτικού προγράμματος (5 σχολεία παγκύπρια! 9 τμήματα!) για τοποθέτηση δεύτερου δασκάλου στην Α΄ τάξη, ως μέτρο αντιμετώπισης του αναλφαβητισμού, γιατί δεν βγήκαν τα νούμερα. Οι τέσσερις (αντί εννέα) εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν για την έναρξή του, μετατέθηκαν για να καλύψουν άλλες υπάρχουσες ανάγκες. Αυτά και άλλα πολλά καταδεικνύουν τον κακό προγραμματισμό από τη μια και από την άλλη την καθαρά οικονομίστικη προσέγγιση για σοβαρά εκπαιδευτικά θέματα. Θέματα που επηρεάζουν την ομαλή καθημερινή λειτουργία των σχολείων και αυτή κάθε αυτή την καθημερινή εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία.

Ο εκπαιδευτικός κόσμος πρέπει να ορθώσει και πάλι το ανάστημά του. Με αξιοπρέπεια πρέπει να στείλει ηχηρά και ξεκάθαρα μηνύματα για πράγματα που αδικαιολόγητα συμβαίνουν κάθε χρόνο και πλήττουν το Δημόσιο Σχολείο. Πρέπει να απαιτήσει να αποδοθούν ευθύνες για τα κακώς έχοντα που παρατηρούνται και επαναλαμβάνονται συνεχώς και όσοι ευθύνονται να λογοδοτήσουν και να υποστούν τις συνέπειες της ολιγωρίας ή/και της ανεπάρκειάς τους.

Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε, επιτέλους, μπροστά! Η σιωπή μας γίνεται συνεργός στη συνέχιση όσων, αδικαιολόγητα, ταλανίζουν τα σχολεία μας. Γι’ αυτό εμείς δεν θα σιωπήσουμε ούτε θα συμβιβαστούμε με αυτές τις καταστάσεις και καλούμε τόσο τους γονείς όσο και ολόκληρη την κοινωνία να συμμεριστούν τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, αλλά και τις αντιδράσεις μας.

 

*Πρόεδρος ΠΟΕΔ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1104