Φυλακτού: Ανάγκη παρουσίας φυλάκων ασφαλείας στις σχολικές μονάδες


Σωτήρης Χριστοφή: «Ως γονείς οφείλουμε να ενημερώσουμε τα παιδιά μας»

ΚΥΠΕ- Την ανάγκη παρουσίας φυλάκων ασφαλείας στις σχολικές μονάδες, μετά και το πρόσφατο περιστατικό που συνέβη σε Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή Αγλαντζιάς, εκφράζουν ΠΟΕΔ και οργανωμένοι γονείς Δημοτικής Εκπαίδευσης.  
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι τα θέματα ασφάλειας και υγείας εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ σοβαρά και πρέπει και είναι στις προτεραιότητες των σχολικών μονάδων, όμως φαίνεται ότι στο κομμάτι της ασφάλειας και υγείας των παιδιών έχουν μείνει αρκετά κενά.

«Για παράδειγμα υπάρχουν σχολεία στα οποία ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι περιφράξεις και οφείλω να πω ότι στα σχολεία συγκεκριμένα (που έγιναν τα περιστατικά) δεν υπάρχουν οι ψηλές περιφράξεις. Δεν υπάρχουν στα πλείστα δημοτικά σχολεία φύλακες ασφαλείας, έστω και για τις ώρες που έχουν πει», πρόσθεσε

Ο κ. Φυλακτού έκανε έκκληση προς τις Διευθύνσεις σε περίπτωση που διαπιστώνουν τέτοια περιστατικά, να ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας την παροχή φυλάκων από το πρωί, στις 7 μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Σωτήρης Χριστοφή, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι είναι επιβεβαιωμένο πως έχει γίνει ένα συμβάν με άγνωστο άτομο έξω από σχολείο στην περιοχή Αγλαντζιά, όμως δεν αφορούσε θέμα απαγωγής ή οτιδήποτε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοφή είπε ότι απλά, το άγνωστο αυτό άτομο μίλησε μαζί με το μωρό και τον ρώτησε αν θα έρθει να το πάρει ο θείος του. «Το μωρό έφυγε από το χώρο όταν έγινε το ερώτημα και πολύ καλά έκανε. Σε δεύτερο περιστατικό, το άτομο αυτό θεάθηκε στην άλλη πλευρά του σχολείου, στο άλλο κάγκελο. Απλά θεάθηκε. Δεν υπήρχε κάτι άλλο», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοφή είπε ότι «ως γονείς οφείλουμε να ενημερώσουμε τα παιδιά μας, να μιλήσουμε μαζί τους, να τους πούμε καταρχήν ό,τι λέμε πάντα: Να αποφεύγουν τον οποιονδήποτε ξένο τους πλησιάζει, να μην μιλούν με αγνώστους».
Οπως σημείωσε, αυτά λέγονται και στο σχολείο, αλλά, πρόσθεσε, «οφείλουμε να τα επαναλαμβάνουμε και εμείς οι γονείς, να δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν ότι πρέπει να προστατεύουν οι ίδιοι τον εαυτό τους», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν μετά το περιστατικό αυτό εγείρεται και θέμα παρουσίας φυλάκων στα σχολεία, ο κ. Χριστοφή είπε ότι είναι ένα θέμα, το οποίο δεν έχει λήξει.

«Ως Παγκύπρια Συνομοσπονδία από την πρώτη στιγμή που συζητούμε το θέμα για τους φύλακες, πάντα θεωρούσαμε ότι οι ώρες, οι πολύ – πολύ επικίνδυνες για τα δημοτικά σχολεία ήταν 7-8 π.μ. και 1-2 το μεσημέρι και μάλιστα είναι η συγκεκριμένη ώρα, η οποία έγινε το συγκεκριμένο περιστατικό. Η ώρα 13:10 έγινε το περιστατικό, αλλά δεν μιλάμε για απαγωγή», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν επικοινώνησε με το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Χριστοφή είπε ότι έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας και πρέπει πολύ σύντομα να οριστεί συνάντηση με την Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοφή είπε ότι στο συγκεκριμένο σχολείο γίνονται αρκετά μεγάλα έργα, όμως υπάρχει η ασφάλεια στο χώρο. «Το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε την ώρα που σχόλασαν τα παιδιά, ενώπιον και άλλων γονέων, παππούδων, γιαγιάδων, κ.λπ.», κατέληξε.
Εξάλλου, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αστυνομικές πηγές, η Αστυνομία συνεχίζει τη διερεύνηση του περιστατικού.Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter

325