Αποφεύγει να συναντήσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ο Υπουργός, λέγει η ΠΟΕΔ


ΚΥΠΕΟ Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κώστας Χαμπιαούρης, στην ουσία αποφεύγει να συναντήσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις «και σε αυτή του την προσπάθεια εισάγει νέα ήθη στο θέμα του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», υποστήριξε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού.

 

Σε ερώτηση αν η ΠΟΕΔ θα αποστείλει στον Υπουργό Παιδείας αναλυτικά τις θέσεις της, όπως της ζητήθηκε σε χθεσινή επιστολή του Υπουργού, ο κ. Φυλακτού είπε στο ΚΥΠΕ πως "ο συγκεκριμένος Υπουργός χωρίς γραπτό κείμενο, χωρίς ατζέντα και χωρίς πρόσκληση εκ των προτέρων, οδήγησε και δημιούργησε την μεγαλύτερη κρίση στην εκπαίδευση των τελευταίων δεκαετιών, χωρίς να υπάρχει ούτε μια γραπτή θέση ή τοποθέτηση του".

Ο κ. Φυλακτού είπε, επιπρόσθετα, ότι η ΠΟΕΔ θα στείλει τις θέσεις της και θα αναμένει τη συνάντηση "προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος σε αυτή την χαώδη κατάσταση που δημιουργήθηκε".

Στην επιστολή του, την οποία απέστειλε χθες το απόγευμα στην Οργάνωση, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι η ΠΟΕΔ δεν έχει καταγράψει αναλυτικά τις θέσεις/διαφωνίες/εισηγήσεις της επί των θεμάτων που σημείωσε επιγραμματικά και την καλεί να τις αποστείλει γραπτώς και αναλυτικά για κάθε θέμα.
"Η υποβολή γραπτού υπομνήματος από μέρους σας, πριν από τη συνάντηση, για σκοπούς προετοιμασίας του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, θα συμβάλει σε μια πιο παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση", αναφέρει ο Υπουργός.

Στο μεταξύ, ο ΓΓ της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους σε χθεσινή ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρει χαρακτηριστικά ότι :   «Όποιος δεν θέλει να πάει στον μύλο πέντε μέρες κοσκινίζει; Νέα τακτική τώρα για να περνά ο χρόνος;.
Αναφέρει ότι τους ζητήθηκε να γίνει συνάντηση με τον Υπουργό, να αποστείλουν τα θέματα που θέλουν να συζητηθούν και η ΠΟΕΔ ανταποκρίθηκε άμεσα, αποστέλλοντας επιστολή με τα 4 "άγνωστα" φαίνεται για το Υπουργείο θέματα, όπως σημειώνει, "με αποτέλεσμα να πάρουμε το απόγευμα επιστολή, για να εξηγήσουμε τις "άγνωστε θέσεις μας" για τα θέματα".

"Τι δεν γνωρίζουν ή δεν κατάλαβαν από τα θέματα που αποστείλαμε;  1. Την καθυστερημένη και ελλιπή στελέχωση; 2. Την διακοπή του προγράμματος αλφαβητισμού και τη μείωση των ωρών διδασκαλίας για τα αλλόγλωσσα; 3. Το θέμα των παρεμβάσεων στα σχολεία; 4. Το θέμα της εγκατάστασης κλιματιστικών; Έτσι για να ανταλλάσσουμε χαρτιά να περνά η ώρα! Κατά τα άλλα οι πόρτες του ΥΠΠ είναι ορθάνοιχτες", γράφει στην ανάρτησή του ο κ. Χαραλάμπους.
 
Εγκύκλιοι ΠΟΕΔ για αξιολόγηση μαθητή και για Λεωφορεία

Στο μεταξύ, η ΠΟΕΔ απέστειλε σήμερα δύο εγκυκλίους προς τους Διευθυντές/Διευθύντριες Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων αναφορικά με το Ενιαίο Σχέδιο Αξιολόγησης του Μαθητή/Μαθήτριας και αναφορικά με τις σχολικές εκδρομές και επισκέψεις με λεωφορεία.

Όσον αφορά το Ενιαίο Σχέδιο Αξιολόγησης του Μαθητή/Μαθήτριας, η ΠΟΕΔ αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο της ότι η Οργάνωση δεν έχει συμφωνήσει και δεν έχει υιοθετήσει στην ολότητα του το Σχέδιο που έχει αναρτήσει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στην ιστοσελίδα του.

«Εξάλλου, η Οργάνωση έχει καταθέσει γραπτώς ολοκληρωμένο και εμπεριστατωμένο έγγραφο επί του συγκεκριμένου Σχεδίου, με σωρεία εισηγήσεων, προϋποθέσεων, παρατηρήσεων, κλπ. Προκειμένου, όμως, να αρχίσει να εφαρμόζεται από τη φετινή σχολική χρονιά 2019-2020 μια πρώτη προσπάθεια ενός τέτοιου εγχειρήματος, προχώρησε σε συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας για τη σταδιακή εφαρμογή ενός ΕΣΑΜ, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο στη βάση σαφώς καθορισμένων παραμέτρων», σημειώνει.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι τα πλείστα από αυτά που θα κληθούν οι εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουν στη φετινή σχολική χρονιά, ήδη εφαρμόζονται.

«Ως εκ τούτου, σας καλούμε, μέχρι την οριστική κατάληξη επί όλων των σημείων που θα κληθείτε να εφαρμόσετε στη φετινή σχολική χρονιά, να συνεχίσετε να πράττετε όσα κάνατε μέχρι σήμερα στον εν λόγω θέμα και να αναμένετε την επίσημη ενημέρωση που η ΠΟΕΔ θα αποστείλει αναλυτικά για το τι ακριβώς θα ισχύσει φέτος. Δυστυχώς, έχουμε παρατηρήσει στο παρελθόν, ότι η ενημέρωση που το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να κάνει προς τις Διευθύνσεις των σχολείων ή/και τους εκπαιδευτικούς, για διάφορους θέματα είτε δεν ανταποκρίνεται επακριβώς  στα συμφωνηθέντα είτε, ακόμα, ποικίλει ή διαφέρει από μια επαρχία σε άλλη», προσθέτει.

Έτσι, συνεχίζει η ΠΟΕΔ, η Οργάνωση πολύ σύντομα με νέα εγκύκλιο προς τις σχολικές μονάδες, όταν υπάρχει οριστική κατάληξη, θα καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια το τι έχει ακριβώς συμφωνηθεί με το Υπουργείο και τι θα κληθούν οι εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουν την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Λεωφορεία

Όσον αφορά την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τις σχολικές εκδρομές και επισκέψεις, η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι η Οργάνωση μελέτησε με τη δέουσα προσοχή την εγκύκλιο του Υπουργείου και σημειώνει ότι στην εγκύκλιο εμπεριέχονται ασάφειες και γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες δεν θα έπρεπε να επιβαρύνουν τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων.

«Ως εκ τούτου, η Οργάνωση έχει ζητήσει συνάντηση με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, με στόχο την επίλυση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν. Μέχρι να γίνει αυτό, σας καλούμε να αποφύγετε στην παρούσα φάση μετακινήσεις ή/και εκδρομές με λεωφορεία. Η ΠΟΕΔ θα επανέλθει με νέες οδηγίες ή/και συστάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ανάλογα με το αποτέλεσμα των συναντήσεων», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι ο περί Οδικής Ασφάλειας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018 (Ν.116(Ι)/2018) και ιδιαίτερα το άρθρο 15 (Γ) για τη χρήση παιδικών ή ανυψωτικών καθισμάτων στα λεωφορεία για παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών, είναι σε ισχύ, αφού η αναστολή του έχει λήξει (χωρίς οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις).

«Συνεπώς, καλούμε τα σχολεία στα οποία φοιτούν παιδιά κάτω των έξι ετών (νηπιαγωγεία και παιδιά Α΄ τάξης) να μην χρησιμοποιήσουν λεωφορεία για μετακινήσεις τους, γιατί η υποχρέωση για τήρηση και εφαρμογή της πιο πάνω νομοθεσίας δημιουργεί επιπρόσθετους κινδύνους και προβλήματα. Η Οργάνωση παραμένει στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινίσεις ή/και πληροφορίες», καταλήγει η ΠΟΕΔ, στην εγκύκλιο της.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










706