Σύγχρονο δημοτικό σχολείο με ανθρώπινο ωράριο


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΒΡΑΣΙΔΑ*

Εμείς οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε (και εκ φύσεως είμαστε), αισιόδοξοι και δημιουργικοί άνθρωποι, άσχετα αν κάποιοι θέλουν να μας παρουσιάζουν βολεμένους και καλοπερασάκηδες. Την ίδια ώρα που καθηκόντως και ορθώς υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση των συνθηκών στα σχολεία, την αναβάθμιση της παιδείας μας και την επίτευξη του ψηλότερου δυνατού επιπέδου μόρφωσης (με την ευρεία και σωστή έννοια του όρου), για τα παιδιά που έχουμε απέναντί μας.

Οι αρχές που υπηρετούμε ως εκπαιδευτικοί μας θέλουν πάντα έτοιμους να συζητήσουμε, κατά τρόπο εποικοδομητικό, προτάσεις και εισηγήσεις που υπηρετούν τις πιο πάνω επιδιώξεις αλλά και αρκετά τολμηρούς να ανοίξουμε συζητήσεις και να θέσουμε ζητήματα με δική μας πρωτοβουλία.

Στη βάση αυτής της προσέγγισης θεωρώ πως ωρίμασαν οι συνθήκες να ανοίξουμε, μέσα από ένα δομημένο διάλογο, το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των σχολικών μας μονάδων. Θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες αλλαγές που όχι μόνο θα εκσυγχρονίζουν το δημόσιο σχολείο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά θα το κάνουν την ίδια ώρα πιο ανθρώπινο, πρωτίστως για τα παιδιά.

Να εξετάσουμε λοιπόν το σενάριο το κουδούνι να κτυπά κάθε μέρα για πρώτη φορά στις 8 το πρωί και για τελευταία στις 1:35 μ.μ. ή ακόμη και αργότερα, αναλόγως με τι άλλες διαφοροποιήσεις θα μπορούσαν να γίνουν και νοουμένου ότι οι σωστές υποδομές, όπως τα κλιματιστικά στα σχολεία, θα αποτελέσουν μια πραγματικότητα. Επιβάλλεται να υπάρξει αύξηση της διάρκειας των διαλειμμάτων καθώς ειδικά το 2ο και 3ο διάλειμμα στα δημοτικά (1045-1055) και (1215-1225), κρίνονται ως υπερβολικά σύντομα για τα παιδιά αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Επίσης, θα μπορούσε η αλλαγή/επέκταση του ωραρίου, να προνοεί και καθημερινό χρόνο συντονισμού των εκπαιδευτικών, αφού αποχωρήσουν οι μαθητές, για να ολοκληρώνουν τη προετοιμασία και την μελέτη τους για την επόμενη μέρα, δουλειά που σήμερα μεταφέρεται στο σπίτι. Αυτό θα μπορεί να αντικαταστήσει και την αναχρονιστική-μια φορά την εβδομάδα- συνεδρία προσωπικού.

Δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι αλλαγές, ούτε και πρέπει να τις περιμένουμε να έρθουν από «αλλού». Φτάνει να χαρακτηρίζονται από σωστή μελέτη, τεκμηρίωση και προγραμματισμό. Οι «βολεμένοι» εκπαιδευτικοί ποτέ δεν είπαν όχι στον καλώς νοούμενο εκσυγχρονισμό ακόμη και στην ανατροπή. Μπορεί να μην θέλουν να το πιστέψουν κάποιοι, αλλά πρώτοι εμείς θέλουμε καλύτερες μέρες στα σχολεία μας. Ένα πιο ανθρώπινο ωράριο μπορεί να συμβάλει σε αυτή την επιδίωξη.

*Πρόεδρος Διδασκαλικής Κίνησης ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία




Comments (5)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Oct 04, 2019 at 08:46 PM

    Αν οι μαθητές σχολάνουν στις 1:35 ή ακόμα αργότερα, αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα γευματίζουν στο σχολείο; Υπάρχουν εγκαταστάσεις σίτισης στα σχολικά κτίρια για εκατοντάδες μαθητές;
    Οι ώρες του ολοήμερου θα μειωθούν αν το πρωινό σχολείο τελειώνει, ας πούμε στις δύο παρά...Αυτό σημαίνει μείωση των εισοδημάτων των ανέργων που εργάζονται στα ΠΟΣ. Εκτός βέβαια και αν εννοείτε ότι το ολοήμερο θα σχολάνει ας πούμε στις πέντε αντί στις τέσσερις;

  2. Γεωργία Χριστοδούλου:
    Oct 04, 2019 at 10:46 PM

    Συμφωνώ να μπουν κλιματιστικά να αυξηθεί το ωράριο μέχρι τις 5 τουλάχιστον (δεν σχολάνει κανείς πλέον ενωρίτερα για να μπορεί να παραλαμβάνει τα παιδιά). Να έχουν και οι καθηγητές το χρόνο να κάνουν και μεσημβρινό διάλειμμα και την μελέτη που χρειάζονται. Εννοείτε δεν χρειάζεται να δίνετε διδακτέα ύλη για το απόγευμα αρκεί τα παιδιά να είναι διαβασμένα όταν σχολάνουν. Να επεκταθεί η ακαδημαική χρονιά μέχρι τέλος Ιουλίου. Ο Ιούλιος θα μπορούσε να έχει εκπαιδευτκές δραστηριότητες χωρίς διαγωνίσματα κτλ. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα με αυτό αφού θα υπάρχει και κλιματισμός. Συμφωνούμε να είμαστε όλοι δεκτοί στις αλλαγές.

  3. Γεωργία Χριστοδούλου:
    Oct 04, 2019 at 10:47 PM

    Συμφωνώ να μπουν κλιματιστικά να αυξηθεί το ωράριο μέχρι τις 5 τουλάχιστον (δεν σχολάνει κανείς πλέον ενωρίτερα για να μπορεί να παραλαμβάνει τα παιδιά). Να έχουν και οι καθηγητές το χρόνο να κάνουν και μεσημβρινό διάλειμμα και την μελέτη που χρειάζονται. Εννοείτε δεν χρειάζεται να δίνετε διδακτέα ύλη για το απόγευμα αρκεί τα παιδιά να είναι διαβασμένα όταν σχολάνουν. Να επεκταθεί η ακαδημαική χρονιά μέχρι τέλος Ιουλίου. Ο Ιούλιος θα μπορούσε να έχει εκπαιδευτκές δραστηριότητες χωρίς διαγωνίσματα κτλ. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα με αυτό αφού θα υπάρχει και κλιματισμός. Συμφωνούμε να είμαστε όλοι δεκτοί στις αλλαγές.

  4. Μιχάλης Συμεού :
    Oct 05, 2019 at 08:46 AM

    Σχετικά με την μεταφορά του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων κατά μισή ώρα αργότερα για να είναι πιο ανθρώπινες οι ωρες, συμφωνώ.
    Όσον αφορά όμως την επέκταση του ωραρίου εργασίας των εκπαιδευτικών και μετά που θα σχολάνουν τα παιδιά για συντονισμό και προετοιμασία τους για την επόμενη μέρα, διαφωνώ. Δεν είναι μόνο θέμα κλιματιστικών στα σχολεία, αλλά και θέμα εγκαταστάσεων γενικά στα σχολεία. Σχεδόν όλα τα σχολεία μας δεν μπορούν να μας προσφέρουν την υλικοτεχνική υποδομή που θα θέλαμε, καθώς οι υπολογιστές είναι απαρχηωμένοι και συχνά υπάρχουν προβλήματα. Επίσης, αρκετές φορές οι εκπαιδευτικοί βάζουν από την τσέπη τους για να βρουν και αγοράσουν εποπτικά υλικά που χρειάζονται για κάποιο μάθημα και αυτό δεν το βλέπει κανείς έξω από την εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί είναι και αυτοί γονείς και μετά το σχολείο, μας περιμένουν άλλες υποχρεώσεις στο σπίτι. Δεν κάνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί τα ίδια μαθήματα και δεν εργάζονται όλοι με τον ίδιο ρυθμό. Επομένως ο χρόνος εργασίας και προετοιμασίας διαφέρει από τον ένα στον άλλο και είναι πιο βολικό για τον καθένα να εργάζεται στο σπίτι του, στο χώρο του με αυτά που χρειάζεται και όποτε αυτός μπορεί. Και στο σχολείο να μείνουμε, ο χρονος μπορει να μην ειναι επαρκής, και μερικές φορές μη χρήσιμος. Φυσικά, δεν είναι και λίγες οι φορές που κάποτε δεν σχολάνουμε στην ώρα μας, αλλά μένουμε οικειοθελώς, χωρίς να μας αναγκάσει κανείς, για να διευθετήσουμε κάποια θέματα και μετά φεύγουμε.
    Τέλος, σχετικά με την επέκταση της ακαδημαϊκής χρονιάς μέχρι το τέλος Ιουλίου, διαφωνώ κάθετα! Το διάστημα που είναι κλειστά τα σχολεία είναι αναγκαίο και απαραίτητο για ξεκούραση και αποφόρτιση των εκπαιδευτικών, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν εργαζόμαστε μόνο όσο είμαστε στις σχολικές μονάδες, αλλά έχουμε αρκετό χρόνο εργασίας και προετοιμασίας στο σπίτι καθ'όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς. Αθροιστικά, να σκεφτεί κανείς τις ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών εντός και εκτός σχολικής μονάδας, και την άδεια που έχει αργότερα, ίσως προσεγγίζουν και τις ώρες εργασίας και άδειας των υπολοίπων εργαζομένων.
    Αν θέλετε, να προβούμε σε καινοτόμες αλλαγές που θα βοηθήσουν την εκπαίδευση μας, φροντίστε όσοι έχετε λόγο στα κέντρα λήψης αποφάσεων (συνδικαλιστές και υπουργείο) να γίνεται η στελέχωση των σχολικών μονάδων για την επόμενη σχολική χρονιά, πριν λήξει η προηγούμενη. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορεί η πρώτη εβδομάδα προγραμματισμού, ανάληψης καθηκόντων, ανάθεσης τάξεων και μαθημάτων, να μεταφερθεί την πρώτη εβδομάδα Ιουλίου. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν καθ'όλη την διάρκεια του νεκρού χρονικού διαστήματος του καλοκαιριού (που όλοι μας κατηγορούν ότι καθόμαστε και δεν κάνουμε τίποτε), να ετοιμάσουν το υλικό τους, τις τάξεις τους και να λαβουν πληροφορίες για τους μαθητές τους, οπότε αυτοί μπορούν και θέλουν, χωρίς περαιτέρω άγχος, τρέξιμο και πίεση. Επίσης, συγκεντρώστε όλα τα σεμινάρια που μας στέλνουν κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς, και οργανώστε αυτά να γίνονται την επόμενη βδομάδα, από αυτήν του προγραμματισμού που θα γίνεται στις αρχές Ιουλίου. Με αυτά τα δύο μέτρα που προτείνω, κάθε χρόνο θα ξεκινά η ακαδημαϊκή χρονιά απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα, θα εξοικονομείται πολύτιμος διδακτικός χρόνος και εκπαιδευτικοί και μαθητές θα είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι στην εκπαιδευτική διαδικασία από την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς.
    Κύριοι, δεν χρειάζονται προτάσεις εντυπωσιασμού, αλλά προτάσεις ουσίας!!!

  5. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ:
    Oct 05, 2019 at 04:05 PM

    Το ωράριο λειτουργίας των σχολείων δημιουργήθηκε με βάση το ωράριο των περισσότερων επαγγελμάτων. Για να μπορέσει να μεταφερθεί μισή ή μια ώρα αργότερα πρέπει πρώτα να μεταφερθούν και τα ωράρια και των εμπλεκόμενων επαγγελμάτων που επηρεάζουν χιλιάδες συμπολίτες μας.
    Όσο για την άποψη της κυρίας Χριστοδούλου για την επέκταση της χρονιάς μέχρι τα τέλη του Ιούλη με βρίσκει κάθετα αντίθετο και θα συμφωνήσω με όλα όσα είπε ο συνάδελφος Συμεού για αυτό το ζήτημα. Επιπλέον για όσες οικογένειες μαθητών επιθυμούν, αποτείνονται στο ολοήμερο σχολείο (δημοτικής) όπου εργοδοτεί άνεργους πτυχιούχους συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2423