ΑΚΙΔΑ: Φτάνει πια διακρίσεις και εργασιακή αβεβαιότητα!


Με ανακοίνωσή της, η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

 «Οι μεθοδεύσεις και οι πρακτικές που ακολουθούνται κι εφαρμόζονται εις βάρος των εκπαιδευτικών από την εργοδοτική πλευρά στον χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης εντείνουν την εργασιακή αβεβαιότητα, ενισχύουν την κοινωνική αδικία και αυξάνουν συνακόλουθα το εργασιακό άγχος.

Επισημαίνεται ακόμα μια φορά η ανάγκη για αλλαγή πολιτικής θεώρησης συνολικά επί του θέματος και σίγουρα όχι με αποσπασματικές ρυθμίσεις.

Η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για παραχώρηση άδειας στους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς για να παρακαθίσουν στις εξετάσεις που προνοεί ο Νόμος περί ΝΣΔΕ βρίθει διάκρισης και απαξίωσης προς τους συναδέλφους αντικαταστάτες και όχι μόνο.

Με αφορμή αυτή την εγκύκλιο και με δεδομένη τη συγκυρία της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2020 αφενός, της έναρξης των διαδικασιών για τη στελέχωση των σχολείων για το 2020 – 2021 (παρά το ότι και η στελέχωση για το 2019 – 2020 δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί) η ΑΚίΔΑ συνοπτικά παραθέτει τα πιο κάτω επιβαλλόμενα, όχι ως «εισηγήσεις» αλλά ως ζωτικά αιτούμενα για πραγματική εφαρμογή των αρχών της χρηστής διοίκησης και της εργασιακής δικαιοσύνης.

  1. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΣΔΕ: Όλοι οι συνάδελφοι, μη μόνιμοι και αδιόριστοι (αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι, αντικαταστάτες, διδάσκοντες στα ΠΟΣ και στα Θερινά, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα), θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες προετοιμασίας αλλά και ευχέρειας χρόνου για να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Συνεπώς το ΥΠΠΑΝ καλείται άμεσα να αλλάξει την απόφαση του και να διορθώσει την εγκύκλιο. Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση συνιστά απλώς εμβάθυνση και διεύρυνση των στρεβλώσεων στην εφαρμογή του Νόμου για το ΝΣΔΕ, όπως αυτές επισημαίνονται πολύ ξεκάθαρα από την ΑΚίΔΑ αλλά και από την ΠΟΕΔ εδώ και τρία χρόνια.
  2. ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ (1): Η Κυβέρνηση και η Βουλή να προχωρήσουν άμεσα, εντός του Νόμου για τον Προϋπολογισμό του 2020, να δώσουν τις απαιτούμενες μονιμοποιήσεις, έτσι ώστε η αναλογία μόνιμων – μη μόνιμων εκπαιδευτικών να είναι συμμορφωμένη με την πάγια πρακτική του 90% προς 10%. Ιδιαίτερα σοβαρό έλλειμμα διαπιστώνεται και μεγαλώνει στους Κλάδους της Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης.
  3. ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ (2): Η Κυβέρνηση και η Βουλή να προχωρήσουν άμεσα, εντός του Νόμου για τον Προϋπολογισμό του 2020 να δώσουν τις απαιτούμενες θέσεις προαγωγής, έτσι ώστε να σταματήσει η στρέβλωση της ανάθεσης ρόλου διευθύνοντος σε απλούς εκπαιδευτικούς σε όλο και περισσότερα σχολεία. Ιδιαίτερα σοβαρό έλλειμμα σε θέσεις προαγωγής παρατηρείται στον χώρο της Προδημοτικής Εκπαίδευσης.
  4. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Οι ανάγκες για ανάληψη όλο και περισσότερων συντονιστικών ευθυνών από τη Διεύθυνση των σχολείων, συνεπώς και η μετακύλησή τους, αναγκαστικά, πολλές φορές στον διδασκαλικό σύλλογο, επιβάλλει όπως το ΥΠΠΑΝ προχωρήσει σε όλο το πεδίο της Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης σε αναδιάρθρωση του εργάσιμου χρόνου προς ενίσχυση του διοικητικού χρόνου.

Για όλα τα πιο πάνω καλούμε την ΠΟΕΔ όπως άμεσα προχωρήσει σε γραπτό διάβημα τόσο προς το ΥΠΠΑΝ και το ΥπΟικ όσο και προς τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Παιδείας και Οικονομικών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1026