Αποστρέφομαι τη ρητορική μίσους και όχι τι είναι ή τι πιστεύει ο κάθε άνθρωπος!


ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ*

 Συγκεκριμένα δημοσιεύματα, μετά από δηλώσεις που έκανα πρόσφατα για το θέμα της πρωινής προσευχής στα σχολεία, περιέχουν σοβαρότατες ανακρίβειες και κακόπιστες αναφορές προς το πρόσωπό μου, για τις οποίες είμαι αναγκασμένος να προβώ σε σχετική ανακοίνωση. Ως εκ τούτου σημειώνω τα ακόλουθα:

  1. Ουδέποτε δήλωσα και ούτε εκφράστηκα με τον τρόπο που παρουσίασε σε άρθρο της στις 15 Οκτωβρίου με τίτλο “Row erupts over school prayers after teacher’s reported refusal”, η δημοσιογράφος κ. Χρυσοστόμου της αγγλόφωνης εφημερίδας Cyprus Mail. Εμφατικά και κατηγορηματικά διευκρινίζω ότι δεν είπα και ούτε άφησα να νοηθεί ότι «..τα παιδιά που δεν θέλουν να κάνουν προσευχή, να βλέπουν το ταβάνι…», όπως έγραψε η πιο πάνω δημοσιογράφος.  Από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύτηκε το συγκεκριμένο άρθρο, επικοινώνησα τόσο με την εφημερίδα ζητώντας να μιλήσω με τον αρχισυντάκτη της, όσο και με την ίδια τη δημοσιογράφο. Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας ούτε καν μπήκε στον κόπο να επικοινωνήσει μαζί μου εδώ και μια εβδομάδα, ενώ η δημοσιογράφος όταν της ζήτησα να μιλήσουμε για το θέμα, μου έστειλε μήνυμα στο κινητό, στο οποίο μου έγραψε ότι, δεν έχει κάτι εναντίον μου και επειδή είναι σαββατοκύριακο να την αφήσω να το απολαύσει και να μιλήσουμε από Δευτέρας. Κάτι, που εξακολουθεί να αποφεύγει παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μου. Καλώ τη δημοσιογράφο να αποδείξει και να τεκμηριώσει ότι στην οκτάλεπτη, περίπου, συζήτηση που είχαμε, με τα λίγα ελληνικά που καταλαβαίνει, όπως η ίδια μου είπε, να  δώσει στη δημοσιότητα υλικό που να αποδεικνύει αυτά που ανέφερε στο άρθρο της.
  2. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσω ότι η δήλωση που έκανα στη δημοσιογράφο αναφερόταν στην ερμηνεία που απέδωσα, ως Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, για τα ισχύοντα περί προσευχής (που επιβεβαιώθηκαν και με Εγκύκλιο που απέστειλε το ΥΠΠΑΝ προς τα σχολεία στις 15 Οκτωβρίου). Δήλωση, την οποία έκανα σε πληθώρα ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών, ηλεκτρονικών και άλλων  Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά κανένα δεν ανέφερε αυτό που η δημοσιογράφος της Cyprus Mail έγραψε. Είναι, επίσης, εξίσου σημαντικό, να υπενθυμίσω ότι κατά την περσινή κρίση στην Εκπαίδευση, η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail Online σε μια προσπάθειά της να με πλήξει προσωπικά, με αποκάλεσε «υποκριτή» και ανέφερε ότι έστελνα τα παιδιά μου σε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο, κάτι που αποτελεί τεράστιο ψέμα και που πολύ περισσότερο παραβιάζει το Άρθρο 15 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, περί σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του κάθε πολίτη.
  3. Προσωπικά, δηλώνω ξεκάθαρα ότι είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος και πιστεύω στην Ορθόδοξη Πίστη.  Νιώθω, και θεωρώ ότι η πίστη μας, διδάσκει τον απόλυτο πολιτισμό και τις ηθικές αρχές της ειρήνης, της αγάπης, της συγχώρεσης και της ελευθερίας. Ανάλογες ηθικές αρχές διδάσκουν και άλλες θρησκείες. Με αυτό ως υπόβαθρο, πιστεύω, προσωπικά, ότι είναι και ηθικά ορθό να γίνεται η πρωινή προσευχή σεβόμενοι την πίστη και την θρησκεία όλων ανεξαίρετα των παιδιών. Άλλωστε, αρκετοί Νόμοι, σε όλες τις χώρες, έχουν ως βάση κάποιες θρησκείες και οι πλείστες χώρες του Δυτικού Πολιτισμού τον Χριστιανισμό.
  4. Ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Κωνσταντίνου είναι γνωστός για τον αθεϊσμό του, το δηλώνει απερίφραστα και είναι δικαίωμά του. Κατά καιρούς, όμως, αρθρογραφεί υβρίζοντας τα Θεία και τους Αγίους δείχνοντας ξεκάθαρα, όχι μόνο την αντίθετη άποψή  του με αυτούς που πιστεύουν στον Θεό, αλλά και την πλήρη απαξίωση του και την αποστροφή του σε όσους πιστεύουν στον Θεό και ειδικότερα στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη.
  5. Ο εν λόγω δημοσιογράφος, που προφανώς ενοχλήθηκε από την απλή δήλωση για τα ισχύοντα στα δημόσια σχολεία περί προσευχής όπως καταγράφηκε σε δεκάδες ΜΜΕ, επέλεξε να εκμεταλλευτεί την παρερμηνευμένη και ψευδή αναφορά της αγγλόφωνης εφημερίδας Cyprus Mail, περί δήθεν ταβανιού και αποφάσισε να στρέψει αδιακρίτως τα πυρά του εναντίον μου. Στις 17 Οκτωβρίου δημοσίευσε άρθρο του στην εφημερίδα «Πολίτης» με αναφορές για το πρόσωπο μου, εξαπολύοντας, ταυτόχρονα, προσωπικές επιθέσεις με ανήκουστους χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα.  Καλώ τον κόσμο να διαβάσει το άρθρο του κ. Κωνσταντίνου με τίτλο  «Τα παιδιά σας, ναι, σαν τα μούτρα σας. Τα παιδιά των άλλων, όχι,» για να σχηματίσει τη δική του άποψη.
  6. Τη στιγμή που ο κ. Κωνσταντίνου καταφέρεται μέσα από τα γραφόμενά του με απαράμιλλο μίσος, ακατανόητη εχθρότητα και αποδοκιμάζει όσους και όσες δεν είναι άθεοι/ες και άκληροι/ες, δηλαδή, τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας γιατί απλά έχουν οικογένεια, παιδιά και πιστεύουν στον Θεό, προσπαθεί να παρουσιαστεί ως δήθεν υπερασπιστής της ελευθερίας. Καταπιάστηκε με μία απλή αντίδρασή μου, την οποία έθεσα υπό μορφή ερωτήματος και με χαρακτηρίζει ομοφοβικό. Ο κ. Κωνσταντίνου και όσοι εσκεμμένα παρερμήνευσαν ένα ερώτημα που έθεσα και το εξέλαβαν ως δήθεν ομοφοβικό σχόλιο, αγνοούν ότι, αυτό, έγινε μετά την παραδοχή του ιδίου του κ. Κωνσταντίνου ότι χαίρεται που είναι άκληρος και άθεος.

Κλείνοντας, τονίζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν διαχωρίζω κανένα άνθρωπο με βάση οποιεσδήποτε πεποιθήσεις ή προτιμήσεις του/της (θρησκευτικές, πολιτικές, σεξουαλικές ή άλλες). Αντίθετα, είμαι υπέρ της απόλυτης ελευθερίας στον βαθμό που, αυτή, δεν παραβιάζει την ελευθερία του άλλου. Αυτό που αποστρέφομαι όμως, είναι τους ανθρώπους που με ρητορική μίσους θέλουν να επιβάλουν τις θέσεις τους, στερώντας στην ουσία θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα, όπως το δικαίωμα ελευθερίας της σκέψεως, της συνειδήσεως και της θρησκείας το οποίο παρεμπιπτόντως προστατεύεται τόσο από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και από τα αναφαίρετα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

*Πρόεδρος ΠΟΕΔ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1968