Καλό το Σχέδιο Πρόωρων Aφυπηρετήσεων, υπάρχουν όμως κενά και παραλείψεις


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*  

Η αντικειμενική πραγματικότητα επιβάλλει όπως συγχαρούμε τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ για το Σχέδιο Πρόωρων Αφυπηρετήσεων Εκπαιδευτικών χωρίς αναλογιστικές μειώσεις στα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Η βασικότερη πρόνοια του Σχετικού Νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο του 2019 ρητώς αναφέρει ότι:

«όσοι εκπαιδευτικοί μέχρι 31/8/2020, συμπληρώνουν 400 μήνες υπηρεσίας ή απέχουν 5 χρόνια από το όριο αφυπηρέτησης τους  θα δικαιούνται να αφυπηρετήσουν πρόωρα την πιο πάνω ημερομηνία, χωρίς αναλογιστικές μειώσεις στα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα».

Ο βασικός προβληματισμός μας σχετικά με τη πιο πάνω επωφελή ρύθμιση είναι ότι χωρίζει τους εκπαιδευτικούς σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που επωφελούνται από τη ρύθμιση και σε αυτούς που μένουν έξω. Η δεύτερη ομάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη πρώτη. Υπάρχει σημαντικός αριθμός ατόμων που μένουν οριακά έξω από το σχέδιο. Για να αμβλυνθεί η άνιση μεταχείριση, εισηγούμαστε όπως γίνει η πιο κάτω μικρή τροποποίηση στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή:

«Συμπληρωματικά, όσοι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν 400 μήνες υπηρεσίας μεταξύ 1/9/2020 και 1/3/2021 να δικαιούνται να αφυπηρετήσουν πρόωρα την 1/9/2021, χωρίς αναλογιστικές μειώσεις στα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Νοείται ότι όσοι εμπίπτουν στην πιο πάνω κατηγορία και θέλουν να ενταχτούν στο Σχέδιο, θα πρέπει να δηλώσουν την αμετάκλητη απόφαση τους για πρόωρη αφυπηρέτηση μαζί με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που θα αφυπηρετήσουν με βάση το Σχέδιο την 1/9/2020».

Η αναφορά στην τροποποίηση σε αφυπηρέτηση την 1/9/2021 γίνεται για  να μην επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων τη σχολική χρονιά 2020-2021. Το χρονικό ορόσημο της 1/3/2021 δίνεται για να μετατοπιστεί το όποιο οικονομικό κόστος προκύψει στον προϋπολογισμό του 2021.

Παρακαλούμε όπως οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων προωθήσουν για έγκριση την πιο πάνω μικρή τροποποίηση για να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των συναδέλφων που θα έχουν το δικαίωμα να αφυπηρετήσουν πρόωρα χωρίς αναλογιστικές μειώσεις.

Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017-2020




Comments (1)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Oct 28, 2019 at 12:37 PM

    Οι όποιες μικρές αδυναμίες του Σχεδιού πρόωρης αφυπηρετήσης μπορούν να απαμβλυνθούν με τη ακόλουθη επουσιώδη τροποποίηση:
    Εκπαιδευτικοί οι οποίοι στις 31/8/2020 δεν συμπληρώνουν 400 μήνες υπηρεσίας ή απέχουν πέραν των 5 ετών από το όριο υποχρεωτικής αφυπηρέτησης μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο πρόωρων αφυπηρετήσεων, νοουμένου ότι αποδεδειγμένα έχουν μεγαλύτερη ηλικία από οποιοδήποτε εκπαιδευτικό που εντάχθηκε στο σχέδιο πρόωρων αφυπηρετήσεων. Νοείται περεταίρω ότι η αφυπηρέτηση των εκπαιδευτικών που εμπίπτουν στην τροποποίηση και η συνακόλουθη κάρπωση των ωφελημάτων που δίδει το σχέδιο θα γίνει υποχρεωτικά με τη συμπλήρωση 400 μηνών υπηρεσίας οποτεδήποτε συμβεί αυτή.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2169