ΑΚΙΔΑ: Φρένο στην ασυδοσία των καταγγελιών και του διασυρμού των εκπαιδευτικών!


Με ανακοίνωσή της, Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΔΑ αναφέρει:

 «Ο ανίερος πόλεμος κατά του Δημόσιου Σχολείου της Ελεύθερης Κύπρου και του λειτουργού του, που ξεκίνησε εκείνο το Καλοκαίρι του 2010, με ενορχηστρωτή τον Εργοδοτικό Κόσμο του Ιδιωτικού Τομέα και πρώτα βιολιά τους Πολιτειακούς Άρχοντες, μηδενός εξαιρουμένου (κανείς δεν ξεχνά εκείνη τη συνεδρία της Βουλής της 26ης Αυγούστου 2011, καθώς επίσης και τις Κυβερνητικές Αποφάσεις από το 2010 και μετά), καλά κρατεί… Τα αποτελέσματά του απτά μέρα με τη μέρα… Οι εκπαιδευτικοί τα βιώνουν στο πετσί τους…

Τα πράγματα μέσα στα σχολεία της Ελεύθερης Κύπρου έχουν φτάσει σε οριακό σημείο… Οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί, οι ειδικοί εκπαιδευτικοί δέχονται ολοένα και περισσότερη αμφισβήτηση… Οι καταγγελίες, ο διασυρμός, οι διώξεις, οι επιθέσεις έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο… Κανείς δεν ξέρει ποιος και με ποια «αφορμή» θα προπηλακίσει, θα χλευάσει, θα μειώσει, θα απειλήσει χωρίς να έχει τη στοιχειώδη ευγένεια, έστω, να ακούσει την άλλη άποψη…

Η χειρότερη εξέλιξη, όμως, είναι η άνεση με την οποία όλο και περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν τα παιδιά τους προς αυτή την κατεύθυνση, επικαλούμενοι το καλό τους και το καλώς νοούμενο συμφέρον τους…

Λόγω της στάσης και των διαδικασιών που το ΥΠΠΑΝ τηρεί απέναντι σε αυτό το εντεινόμενο φαινόμενο, η ΑΚίΔΑ

  • Καταδικάζει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο το φαινόμενο αυτό, το οποίο πλήττει (σκόπιμα) το κύρος του εκπαιδευτικού, αποδομεί το δημόσιο σχολείο μέσα από την διάλυση του κλίματος εμπιστοσύνης (σκόπιμα), οδηγεί (σκόπιμα) στην απαξίωση του εκπαιδευτικού επαγγέλματος, με αρνητικά αποτελέσματα πάνω στους ίδιους τους μαθητές
  • Καταθέτει δημόσια αλλά και επίσημα με γραπτή παρέμβαση προς τα συλλογικά όργανα της ΠΟΕΔ την πιο κάτω εισήγηση. Στόχος είναι ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και οι διαδικασίες διερεύνησης να διεξάγονται με δεοντολογικά σωστό τρόπο. Συγκεκριμένα:

ΠΡΩΤΟΝ: Σημειώνεται και αναγνωρίζεται από την Α.Κί.ΔΑ. ως εξαιρετικά σημαντική για τον εκπαιδευτικό κόσμο η νομική υποστήριξη που η ΠΟΕΔ προσφέρει στα Μέλη της εδώ και ένα περίπου χρόνο. Επικροτείται και προτρέπονται όλοι οι συνάδελφοι, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, να την αξιοποιούν από την αρχή της όποιας διαδικασίας, επικοινωνώντας άμεσα με τη Γραμματεία της Οργάνωσής μας.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Αυτή η υποστήριξη πρέπει να αναβαθμιστεί. Το ΔΣ της ΠΟΕΔ άμεσα να προχωρήσει στη σύσταση Ομάδας Υποστήριξης για τον εκπαιδευτικό σε σχέση με όποια διαδικασίας υπάρχει και αφορά στη διερεύνηση καταγγελίας εκπαιδευτικού. Η Ομάδα αυτή θα αποτελείται από επιστήμονες, τη συνδρομή των οποίων θα ζητά, εφόσον ο ίδιος ο εκπαιδευτικός το επιθυμεί, ανάλογα με την περίπτωση, τόσο για συμβουλευτικό ρόλο όσο και το να παρευρίσκονται, να παρακολουθούν, να εξετάζουν και να αξιολογούν κάθε πτυχή της διερεύνησης και να ζητούν, εκ μέρους του εκπαιδευτικού, εκείνες τις πρόσθετες ενέργειες για να διασφαλίζεται η αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή.

Σε ό΄, τι αφορά στη σύνθεση της Ομάδας Υποστήριξης η Α.Κί.ΔΑ. θα επανέλθει με αναλυμένη την πρότασή της, την οποία και θα καταθέσει στην ΠΟΕΔ.

ΤΡΙΤΟΝ: Αξιοποίηση από πλευράς της ΠΟΕΔ και του Εκπαιδευτικού του Γραφείου του Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού,  του Επιτρόπου Διοικήσεως αλλά και της Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση και Πρόληψη της  οικογενειακής βίας εκεί και όπου διαπιστώνεται κακοποίηση / εκμετάλλευση παιδιού προς εκμαίευση στοχευμένης μαρτυρίας και όχι μόνο.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Αξίωση από την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας να διερευνά εκείνα τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, όπου υπάρχει βάσιμη κι εύλογη υποψία για μεροληψία και έλλειμμα αντικειμενικότητας.

ΠΕΜΠΤΟ: Η ΠΟΕΔ να καταθέσει άμεσα στο ΥΠΠΑΝ απαίτηση όπως:

  • Καμιά καταγγελία που δεν είναι γραπτή και ενυπόγραφη να μη διερευνάται.
  • Ο εκπαιδευτικός, για τον οποίο γίνεται η καταγγελία και θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ή/και να υποστεί επίσημη διαδικασία διερεύνησης, να έχει από την πρώτη στιγμή ενώπιόν του τη γραπτή καταγγελία.
  • Ο εκπαιδευτικός θα έχει το δικαίωμα να έχει σε οποιοδήποτε στάδιο διερεύνησης της όποιας καταγγελίας, αν το επιθυμεί, την παρουσία και τη συμβουλή του δικηγόρου.

ΕΚΤΟ: Η ΠΟΕΔ να ενημερώσει άμεσα, αναλυτικά τους συναδέλφους για την υποστήριξη την οποία μπορούν να έχουν σε περίπτωση που θα βρεθούν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

ΕΒΔΟΜΟ: Η ΠΟΕΔ να δηλώσει ετοιμότητα, αφού έχει πλέον και την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των Μελών της, για εφαρμογή του μέτρου της επιλεκτικής απεργίας εκεί και όπου το σχολείο αναστατώνεται από παρεμβατικές, επιθετικές και προσβλητικές συμπεριφορές γονέων ή άλλων εξωγενών παραγόντων και προσώπων.

Όλα τα πιο πάνω αποτελούν αναγκαιότητα την ίδια ώρα που δηλώνεται κατηγορηματικά από την Α.Κί.ΔΑ. η προσήλωση στη νενομισμένη διαδικασία για πλήρη διερεύνηση κάθε περίπτωσης προς εξακρίβωση της αλήθειας των γεγονότων και απόδοση ευθυνών εκεί και όπου αναλογούν».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2195