Η πειθαρχία είναι μια από τις πρωταρχικές διαπαιδαγωγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους και οι εκπαιδευτικοί στη διεξαγωγή του μαθήματός τους.
Τα παιδιά έχουν ανάγκη την πειθαρχία, για να γνωρίζουν και να εναρμονίζονται με κάποιους κανόνες συμπεριφοράς ώστε να αποκτούν σταδιακά συναίσθηση ευθύνης για τις πράξεις τους και τα αποτελέσματα αυτών. Αυτό θα τα βοηθήσει αργότερα, ως ενήλικες πλέον, να έχουν γίνει άτομα συγκροτημένα που να μπορούν και να ξέρουν να οριοθετούν τη συμπεριφορά τους, και να σέβονται τους κοινωνικούς και ηθικούς κανόνες, οι οποίοι διέπουν την καθημερινή μας ζωή.
Στη πορεία κατάκτησης της πειθαρχίας, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς είναι απαραίτητο να ακολουθούν μια συστηματική προσέγγιση, ώσπου να φτάσουν τα παιδιά να εσωτερικεύσουν τους κανόνες χωρίς να είναι απαραίτητη πλέον η συνέπεια για την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.
Τα παιδιά αντιλαμβάνονται από νωρίς στη ζωή τους ότι υπάρχουν κανόνες αποδεκτής συμπεριφοράς, όμως δεν τους αποδέχονται χωρίς αμφισβήτηση. Ακόμα, ενώ τη στιγμή που τους επισημαίνεται μια παραβίαση, μπορεί να δείχνουν ότι κατανοούν ή ότι σέβονται προς στιγμή το περιορισμό, αργότερα ξαναδοκιμάζουν να παραβιάσουν το όριο ή τη συμφωνία. Αυτό, σε ένα βαθμό, είναι μέσα στα πλαίσια της ανακάλυψης των πραγματικών ορίων, και είναι φυσιολογικό.
Η υπερβολική ελαστικότητα κάποιων γονέων εκπαιδευτικών μπορεί να δημιουργήσει παιδιά, και αργότερα ενήλικες, που δεν έχουν αίσθηση των ορίων της συμπεριφοράς σε προσωπικό, κοινωνικό, και επαγγελματικό επίπεδο, που δυσκολεύονται στην ανάληψη ευθύνης, και που δυσλειτουργούν σε διάφορα επίπεδα. Αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να δημιουργήσει αντίστοιχα και η υπερβολική αυστηρότητα.
Οι παγίδες στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού και ειδικότερα στο θέμα της πειθαρχίας είναι πολλές, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να έχουν τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί υπόψη τους κάποιους «κανόνες», παραμέτρους που τους καθοδηγούν, και που υποβοηθούν την αποτελεσματικότητα της πειθαρχίας.
Σε τέτοιες παραμέτρους αλλά και θετικές προσεγγίσεις, θα είναι αφιερωμένο το συνέδριο με θέμα «Μαθητής και Πειθαρχία- Θετικές Προσεγγίσεις» που διοργανώνει την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, στο ΙΑ΄ Δημοτικό Πάφου, η ΑΚίΔΑ Πάφου. Ομιλήτρια του συνεδρίου θα είναι η καταξιωμένη ψυχολόγος κ. Ιουλία Μαϊμάρη.
Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους τους εκπαιδευτικούς.
Για δηλώσεις με μήνυμα στα τηλέφωνα: 99464856 (Χριστίνα Λαχανιάτη), 99888893 (Στέλλα Λένου), 99557569 (Άρτεμις Ανδρέου).
Δικαίωμα συμμετοχής €5. Θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής.