Προοδευτική Δασκάλων: Με αφορμή την ονομαστική σου εορτή, Μακαριότατε. «Ο καλός δάσκαλος»


Με ανακοίνωση της η Προοδευτική Δασκάλων αναφέρει :

«Ο καλός δάσκαλος προσελκύει και πείθει. Δεν είναι εγωιστής ούτε αλαζόνας. Δε διακρίνεται για το εξουσιαστικό του ύφος, έχει πνεύμα μαθητείας ούτε περιαυτολογεί. Είναι ταπεινός, έχοντας συναίσθηση των ατελειών και αδυναμιών του. Γνωρίζει καλά ότι η επιείκεια είναι πιο δυνατή από τη βία.

Ο καλός δάσκαλος-παιδαγωγός επιδεικνύει δημοκρατικό πνεύμα και σέβεται τη γνώμη των μαθητών/τριών του. Απέναντί τους είναι απλός, ειλικρινής, απονήρευτος και άδολος. Αποφεύγει την ειρωνεία και την υποκρισία. Δεν είναι φορτικός και πιεστικός αλλά φιλόστοργος.

Ο λόγος του δασκάλου είναι λόγος ανθρώπου που διδάσκει παρά ελέγχει, που παιδαγωγεί παρά τιμωρεί, που βάζει τάξη παρά που διαπομπεύει, που διορθώνει παρά να επεμβαίνει στη ζωή του άλλου (του μαθητή ή της μαθήτριας του)».

Με αφορμή τη μέρα της ονομαστικής γιορτής του Αρχιεπισκόπου στις 13 Νοεμβρίου θα θέλαμε, ως Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, να του ευχηθούμε χρόνια πολλά και να του αφιερώσουμε τα πιο πάνω λόγια του ίδιου του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Θα θέλαμε επίσης να τον διαβεβαιώσουμε ότι στις 13 Νοεμβρίου, ομάδα στελεχών της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών,  θα εργαστεί κανονικά στο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Πολιτικού Ασύλου στην Κοφίνου, δείχνοντας την αλληλεγγύη μας στα παιδιά-πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κέντρο και διοργανώνοντας μαζί τους μια μέρα γεμάτη με δημιουργικές και ευχάριστες δραστηριότητες.

Από αυτές τις δραστηριότητες που όλες και όλοι εμείς «οι εκπαιδευτικοί που θέλουμε βίτσα» ξέρουμε πολύ καλά να σχεδιάζουμε και να προσφέρουμε σε όλα τα παιδιά που φοιτούν στα δημόσια σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξάρτητα από το θρήσκευμα, την προέλευση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τις πεποιθήσεις τους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε ένα σχολείο που σκέφτεται, συμμετέχει, δημιουργεί, μιλά, αγαπά, φαντάζεται, αγκαλιάζει με πάθος και λέει ναι στη ζωή! Σε ένα σχολείο που φτιάχνει αυριανούς πολίτες, που θα είναι κριτικά εγγράμματοι!

Από αυτές τις δραστηριότητες που όλες και όλοι εμείς «οι  εκπαιδευτικοί της έδρας, οι ανάξιοι της αποστολής μας» οργανώνουμε μαζί με τα παιδιά μας, για να τους μάθουμε σαν προσευχή πανανθρώπινες αξίες, όπως είναι η ενσυναίσθηση, η κοινωνική υπευθυνότητα και η δικαιοσύνη,  η αλληλεγγύη, ο αγώνας για διαμόρφωση συνθηκών ισότητας ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους, η ευαισθησία απέναντι στα φαινόμενα ετερότητας των σημερινών πολυπολιτισμικών κοινωνιών, ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος και η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του πολιτισμού μας, ΑΞΙΕΣ πάνω από όλα χριστιανικές και πανανθρώπινες!

Την ίδια στιγμή, με ικανοποίηση, έχουμε παρατηρήσει ότι συνάδελφοι μας έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για διοργάνωση εκδήλωσης διαμαρτυρίας την ημέρα της ονομαστικής του εορτής στις 13 Νοεμβρίου και ώρα 10:00, έξω από την Αρχιεπισκοπή. Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να εκφράσουν και με αυτόν τον τρόπο την αγανάκτησή τους.

 Ξεκαθαρίζουμε για ακόμη μια φορά ότι ως Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών δε θα σταματήσουμε λεπτό να αγωνιζόμαστε για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο, για μια δημόσια παιδεία μακριά από παρεμβάσεις και υποδείξεις. Συνεχίζουμε αδιάκοπα τον αγώνα μας και σε αυτό το μέτωπο, έτσι ώστε ο καθένας να περιοριστεί στον ρόλο του. Ποιος κυβερνά επιτέλους τον τόπο;  Σε ποιο ευαγγέλιο είναι γραμμένο ότι ο λόγος της εκκλησίας πρέπει να είναι ρατσιστικός και διαιρετικός, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρεμβαίνει για να διορίζει Υπουργούς, παρεμβαίνει για να εκδίδει άδειες οικοδομής πάνω σε αρχαιότητες, παρεμβαίνει για να εκδίδει διαβατήρια σε απατεώνες; Δεν πρόκειται πλέον να ανεχτούμε άλλες παρεμβάσεις από την εκκλησία, μέσω του Αρχιεπισκόπου.

Σήμερα που γιορτάζεις Αρχιεπίσκοπε, σου ξεκαθαρίζουμε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού κόσμου της Κύπρου παραμένει ανυπότακτο και προσηλωμένο στον αγώνα για ένα καλύτερο, ανθρώπινο, δημοκρατικό και χαρούμενο σχολείο για όλα τα παιδιά. Ευχόμαστε σε όλες και όλους τις και τους εκπαιδευτικούς κουράγιο και δύναμη ώστε να συνεχίσουν, σε αυτούς τους τόσο δύσκολους και «σκοτεινούς» καιρούς, να «ανοίγουν, περπατώντας, τη λεωφόρο των ονείρων κάθε παιδιού».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










893