Αντικαταστάσεις – Αντικαταστάτες στη Δημόσια Εκπαίδευση


Πεδίο δόξης λαμπρό για εκμετάλλευση του αδιόριστου εκπαιδευτικού…

Με ανακοίνωση της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ  αναφέρει:

«2014… Κεραυνός εν αιθρία η Κυβερνητική Απόφαση: Οι αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί καθίστανται ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, γιατί η Κυβέρνηση απλά δε θεωρεί ότι επιτελούν συνολικό εκπαιδευτικό έργο.

Η Επίσημη Πλευρά επικαλέστηκε γνωμάτευση της Επιτρόπου Διοικήσεως μετά από παράπονο των αντικαταστατών της Μέσης Εκπαίδευσης και συνεπακόλουθη οδηγία του Γενικού Ελεγκτή. Μέσα στη δίνη της κρίσης, διαπιστώθηκε πως θα γινόταν ο ««εξορθολογισμός»» των δημόσιων οικονομικών μέσα από την εκμετάλλευση της ανεργίας των δασκάλων και των νηπιαγωγών.

Ταυτόχρονα εφευρέθηκαν φόρμουλες και διοικητικές ««ρυθμίσεις»», με τις οποίες καθυστερούν τον διορισμό των αντικαταστατών στα σχολεία που υπάρχει ανάγκη. Αποτέλεσμα τούτου είναι να πλήττεται η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου εις βάρος των μαθητών, φυσικά. Δυστυχώς, δε φαίνεται αυτό να είναι προτεραιότητα των αρμοδίων.

Η ΠΟΕΔ είχε αντιδράσει έντονα εκείνη την εποχή. Ακόμα και με στάσεις εργασίας. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε εκτενώς. Η Κυβερνητική Πλευρά διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που αφορούσαν τον διορισμό και τους όρους εργασίας των αντικαταστατών θα αξιολογούνταν εντός του πρώτου  εξαμήνου της εφαρμογής τους, πριν το τέλος Φεβρουαρίου του 2015 και θα γινόταν διάλογος για αναθεώρηση της όλης πολιτικής, αν η αξιολόγηση αυτό υποδείκνυε.

Η αξιολόγηση αυτή δεν έγινε ποτέ, με πλήρη ευθύνη της εργοδοτικής πλευράς, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την πλευρά της ΠΟΕΔ.

Η Α.Κί.ΔΑ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το όλο θέμα που, συνοπτικά, αφορά

ü στην επαναφορά του πρότερου καθεστώτος εργοδότησης των αντικαταστατών στη Δημοτική, Ειδική και Προδημοτική Εκπαίδευση,

ü στη βελτίωση των μηχανισμών (α) ενημέρωσης για τις ανάγκες και (β) διορισμού αντικαταστατών εκεί και όπου υπάρχουν ανάγκες,

ü καθώς και στην παραχώρηση του ανθρώπινου δικαιώματος της δικαιολογημένης απουσίας από την εργασία τους.

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών χαιρετίζει την απόφαση του ΔΣ της ΠΟΕΔ στις 7 Νοεμβρίου 2019, με την οποία η Οργάνωση θα επιδιώξει εκ νέου διάλογο με το ΥΠΠΑΝ αλλά και την ΕΕΥ για διεξοδική συζήτηση προς επίλυση του ζητήματος.

Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανταπόκριση της Επίσημης Πλευράς και η Α.Κί.ΔΑ θα επανέλθει επί των εξελίξεων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3542