Αντικατοχική εκδήλωση ΠΟΕΔ Λευκσίας με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους


΄Ηταν κατεξοχήν συναισθηματικό το συναπάντημα στη φετινή Αντικατοχική Εκδήλωση της ΠΟΕΔ Λευκωσίας, το φθινοπωρινό πρωινό της 12ης Νοεμβρίου. Μια εκδήλωση που οργανώνεται κάθε χρόνο συμπληρώνοντας δεκαετίες ζωής, με πρωτοβουλία της Ε.Ε. ΠΟΕΔ Λευκωσίας με αφορμή τη θλιβερή επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Μια εκδήλωση με ειδικό περιεχόμενο, γεμάτη συμβολισμούς και νοήματα που μετά το μακρύ ταξίδι της σε πολλά ακριτικά σχολεία της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας, φιλοξενήθηκε φέτος από το Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης Α΄.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ η Π.Λ.Ε. Λευκωσίας κ. Άννα Βιολάρη, η οικεία επιθεωρήτρια κ. Δήμητρα Μέσσιου και οι επιθεωρητές κ. Ανδρέας Κυθραιώτης, κ. Δώρα Θεοδώρου και Ελευθερία Κυριακίδου. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησαν ο Γ. Γραμματέας κ. Χάρης Χαραλάμπους και o Αντιπρόεδρος κ. Απόστολος Σκουρουπάτης, οι πρόεδροι των Ε.Ε. Λευκωσίας, Μόρφου και Κερύνειας κ. Μύρια Βασιλείου, Σπύρος Σπύρου και Δώρα Κατσελλή αντίστοιχα, καθώς και τα μέλη των Ε.Ε. κ. Ηλιάνα Καναρά, Ελένη Βασιλείου και Ευρυδίκη Αννίβα. Από το εκπαιδευτικό περιβάλλον του σχολείου το παρόν τους έδωσαν, η Διευθύντρια του ΚΒ΄ κ. Μαρία Χ΄΄ Πιερή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων κ. Αντρέας Χαριλάου, ο Γραμματέας της Σχολικής Εφορείας Έγκωμης κ. Κωνσταντίνος Χίνης, καθώς και οι διευθυντές του Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης Β΄ κ. Κώστας Λουκά και Μακεδονίτισσας Β΄ κ. Ζωγραφιά Κακαρινέλλη. Παρόντες και οι γονείς των παιδιών της Γ΄ και Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης Α΄, που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Θερμό καλωσόρισμα στους φιλοξενούμενους εκ μέρους της σχολικής μονάδας και ειλικρινείς ευχαριστίες στους συντελεστές, απηύθυνε η Διευθύντρια του Κ.Α. κ. Αγάθη Γεωργιάδου, ενώ μετά την έπαρση της σημαίας από τα παιδιά του Κ.Μ.Σ. του Κ.Β. η κ. Μύρια Βασιλείου, πρόεδρος του Επαρχιακού Γραφείου ΠΟΕΔ Λευκωσίας, απηύθυνε τον δικό της χαιρετισμό. Ακολούθησε χαιρετισμός από την Πρώτη Λειτουργό Λευκωσίας κ. Άννα Βιολάρη και στη συνέχεια ξεδιπλώθηκε ένα λιτό και συγκινητικό πρόγραμμα που ετοιμάστηκε με φροντίδα και αγάπη από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Έναρξη έγινε με τη χορωδία των τελειοφοίτων σε τέσσερα υπέροχα επετειακά τραγούδια την οποία διηύθυνε με αριστοτεχνικό τρόπο η μουσικός του ΚΒ κ. Κυριακή Ιακωβίδου. Παράλληλα τα παιδιά της Γ΄2 τάξης διάνθισαν γλαφυρά τα τραγούδια με κείμενα στην Κυπριακή διάλεκτο, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουν το πρόσωπο της πατρίδας μας. Ολοκληρώνοντας με στίχους του Μ. Χ΄΄ Μιχαήλ απάγγειλαν χαρακτηριστικά:

«Η Τζιύπρος εν ο Κκάσιαλος, τζι ο κάθε λαουτάρης,

ο Μόντης τζιαι ο Πασιαρδής, τζιαι ο Χαμπής Τσαγγάρης.

Η Τζιύπρος εν ο κόσμος της που΄  καμεν τόσον κόπο,

τζιαι όσοι εσιονώσασιν γιαίμα για τούντον τόπο….

Τούτη εν η Τζιύπρος κατ εμέν  κομμάτιν του αντιέρου                                   

Λαλώ το να το μάθουσιν τζιαι τζιείνοι που εν τω ξέρουν.

Σειρά πήρε η Γ΄3 τάξη, παρουσιάζοντας ένα χαρακτηριστικό δρώμενο με μουσική, λόγο και κίνηση ζωντανεύοντας στο μυαλό όλων μνήμες και μυρωδιές του από την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας. Την παρουσίαση τους έκλεισαν με απερίφραστη καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και προβολή πλακάτ με συνθήματα όπως:

«Το ψευδοκράτος η μισή μας πατρίδα», «Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο»,

«Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται» και «Κύπρος ενωμένη, Κύπρος ειρήνη».

Στη συνέχεια η Γ΄1 τάξη ζωντάνεψε με παράλληλη προβολή βίντεο το περιεχόμενο ενός τραγουδιού για τα παιδιά του πολέμου, θέλοντας έτσι να δώσει το μήνυμα της φρίκης του πολέμου λέγοντας: «Όταν είμαστε μικροί μαθαίνουμε τον πόλεμο σαν παιγνίδι.

Όταν μεγαλώνουμε μαθαίνουμε τον πόλεμο από την τηλεόραση. Όταν όμως ο πόλεμος έρχεται στον σπίτι μας, τότε μαθαίνουμε τι στ΄ αλήθεια είναι, αλλά είναι πια πολύ αργά ‘’.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανάγνωση και έγκριση σχετικού ψηφίσματος διαμαρτυρίας από τα παιδιά του ΚΜΣ του σχολείου, το οποίο στη συνέχεια επιδόθηκε σε εκπρόσωπο της Ρωσικής Πρεσβείας όπου οι μαθητές και μαθήτριες πορεύτηκαν με τη συνοδεία των δασκάλων τους και εκπροσώπων της ΠΟΕΔ.

Μετά το τελετουργικό, στο σχολείο εγκαινιάστηκε σειρά βιωματικών εργαστηρίων ως προέκταση της εκδήλωσης που αποτέλεσε την αφετηρία για την Εβδομάδα Αντικατοχικής Αγωγής που θα εξελιχθεί τις επόμενες μέρες:

1) Εργαστήριο 1: « Η Δημιουργία της πόλης της Κερύνειας μέσα από προβολή και διαδραστικό παιγνίδι (Γ΄ τάξη).

2) Εργαστήριο 2: «Ειρήνη»: Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα - Επεξεργασία και προβληματισμός με αφορμή ένα βιντεάκι της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. ( Β΄ και Γ΄ τάξη )

3) Εργαστήριο 3 : Φιλοτέχνηση  ξύλινων ομοιωμάτων της Κύπρου ως κεριά  στην τρισδιάστατη τούρτα της Ειρήνης (Γ΄ τάξη).

4) Εργαστήριο 4: «Τι είναι η Ειρήνη» Προσδιορισμός και περιγραφή της έννοιας μέσα από σχετικό τραγούδι (Β΄ τάξη).

5) Εργαστήριο 5: Κατασκευή πανό με παραστάσεις ειρήνης κι αντικατοχικό περιεχόμενο.  (Α΄ και Β΄ τάξη)

6) Εργαστήριο 6: «Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ ». Εξοικείωση των παιδιών με την έννοια της προσφυγιάς. (Α΄ τάξη)

7) Εργαστήριο 7: Εικαστική αποτύπωση της πόλης της Κερύνειας σε κανβά ( κάστρα, εκκλησιές, Καράβι) μέσα από το ποίημα του Κ. Μόντη «Γράμμα στη μητέρα» (Γ΄ τάξη )

Το τέλος της εβδομάδας Αντικατοχικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης Α΄, σηματοδοτήθηκε από μια σεμνή τελετή στην Αίθουσα Εκδηλώσεων όπου μέσα από την παρουσίαση των προϊόντων της κάθε δραστηριότητας, τα παιδιά αναστοχάστηκαν, εκφράστηκαν και αξιολόγησαν την όλη προσπάθεια. Το εγχείρημα έγινε στην παρουσία των μελών του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ Μύριας Βασιλείου, Έλενας Μαυρογένη, Χριστόφορου Θεοφάνους και Σωκράτη Φιλιππίδη, τα οποία συνέβαλαν δημιουργικά στην όλη διαδικασία και το μυαλό όλων, μικρών και μεγάλων, πλημμύρισε με τις όμορφες εικόνες του τραγουδιού που σιγοψιθύρισαν:

Της μανούλας η αγκαλιά είναι ειρήνη

Του πατέρα τα φιλιά είναι ειρήνη,

Το ψωμάκι το ζεστό είναι  ειρήνη

Το καλό μας το σχολείο είναι ειρήνη

Τα παιγνίδια στην αυλή είναι ειρήνη

Της δασκάλας η στοργή είναι ειρήνη

Τα παιδιά όλης της γης είναι ειρήνη

Και η αγάπη στους λαούς είναι ειρήνη

Δίχως τους εξοπλισμούς είναι ειρήνη

Και ο χτύπος της καρδιάς είναι ειρήνη

Επαρχιακή Επιτροπή ΠΟΕΔ Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1609