ΑΚΙΔΑ: Το Σύστημα για την Αξιολόγηση του μαθητή πάσχει στη φιλοσοφία του


Με ανακοίνωσή της, η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

"Στις 29 Νοεμβρίου 2019 αναρτήθηκε η εγκύκλιος με τις οδηγίες για την Αξιολόγηση του μαθητή στη Δημοτική και Προδημοτική Εκπαίδευση. Η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε μετά από διάλογο που η Αρμόδια Αρχή είχε με την Ηγεσία της ΠΟΕΔ. Ο διάλογος αυτός διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο. Με σκαμπανεβάσματα και διακοπές λόγω άλλων κρίσιμων θεμάτων.

Η πρώτη ανακοίνωση από πλευράς ΥΠΠ δημοσιοποίησης του Ενιαίου Σχεδίου Αξιολόγησης του Μαθητή με τίτλο Πρόταση της Επιτροπής (την οποία είχε το Υπουργείο διορίσει υπό την προεδρία της κ. Μαίρης Κουτσελίνη) για το  Ενιαίο Σχέδιο Αξιολόγησης Μαθητή / Μαθήτριας έγινε στις 24 Δεκεμβρίου 2018. Σε αυτή την Επιτροπή ΔΕΝ συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΠΟΕΔ και για το περιεχόμενο εκπόνηση του Σχεδίου ΔΕΝ συζητήθηκε με την Ηγεσία της Οργάνωσης.

Διά της παρούσας ανακοίνωσης η Α.Κί.ΔΑ δεν προτίθεται να υπερασπιστεί το ίδιο το Σχέδιο αλλά θα παρουσιάσει το πώς ως Κίνηση πορεύθηκε.

Συγκεκριμένα και συνοπτικά:

24/12/2018: Το ΥΠΠ δίνει στη δημοσιότητα την Πρόταση για το ΕΣΑ του Μαθητή.

Η ηγεσία των οργανωμένων γονιών εξέφρασε όχι απλά τη θετική της άποψη αλλά και την απαίτηση της για εφαρμογή της πρότασης ως είχε.

10/1/2019: Η Α.Κί.ΔΑ καταθέτει στο ΔΣ της ΠΟΕΔ σειρά στοιχείων κριτικής θεώρησης του Σχεδίου, τα οποία ζητά να αποτελέσουν πλαίσιο της συλλογικής διαχείρισης από πλευράς της ΠΟΕΔ. Τα στοιχεία αυτά αφορούν, κυρίως, ανάμεσα σε άλλα: στην έλλειψη διαλόγου, στην αντιπαιδαγωγική προσέγγισή του, στην ταμπελοποίηση των παιδιών, στη μη ύπαρξη υποστηρικτικής δομής στήριξης των παιδιών με μαθησιακά κενά, στην εμμονή του ΥΠΠ να μην μειώνει την ύλη, στην ένταση που αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί στις σχέσεις δασκάλων – γονιών, στη γραφειοκρατία και στην επιβάρυνση του έργου τόσο των εκπαιδευτικών όσο και του σχολείου κ.ά.

Στο ΔΣ της ΠΟΕΔ αποφασίστηκε όπως η Οργάνωση προχωρήσει σε διάλογο για βελτίωση των προβληματικών παραμέτρων, δεν κατατέθηκε, δε, καμιά άποψη για απόρριψη του σχεδίου.

13/6/2019: Η Α.Κί.ΔΑ καταθέτει εκ νέου τα πιο πάνω στο ΔΣ της ΠΟΕΔ.

Στο τελικό στάδιο του εσωτερικού διαλόγου για διαμόρφωση άποψης επί της Πρότασης του ΥΠΠ,

-          από ΠαΔΕΔ και ΔηΑνΑ υπήρξε η άποψη για βαθμολογία διά των συμβόλων Α, Β κτλ,, να δίνεται στους γονείς και ότι αυτό ενισχύει το κύρος του εκπαιδευτικού,

-          από την Προοδευτική η άποψη για περιγραφική αξιολόγηση.

-          Η Α.Κί.ΔΑ πρότεινε τη συνοπτική διατύπωση με χαρακτηρισμούς, κάτι που είναι πολύ κοντά στο τι ακριβώς γίνεται κι επιτρέπεται μέχρι σήμερα και χωρίς να δίνεται στους γονείς γραπτώς.

Το ΔΣ υιοθέτησε την πρόταση της Α.Κί.ΔΑ και την παρουσίασε ως θέση της ΠΟΕΔ στο Υπουργείο. Αυτό με τη σειρά του, την αποδέχθηκε την πρόταση της ΠΟΕΔ στο μεγαλύτερο της μέρος, επέμενε, δε, στη χρήση των συμβόλων (*) ενώ η ενημέρωση του γονιού θα γίνεται με περιφραστικό τρόπο, προφορικά, που θα περιγράφει σε αυτόν την εικόνα του μαθητή.

29/11/2019: Εγκύκλιος ΥΠΠ με οδηγίες για την εφαρμογή του ΕΣΑ του Μαθητή.

Σε όλα αυτό το διάστημα η Α.Κί.ΔΑ αφουγκραζόταν και τις απόψεις των εκπαιδευτικών, Πολλοί συνάδελφοι δήλωναν πως η συστηματοποίηση της αξιολόγησης του μαθητή επιβάλλεται. Διατυπώθηκαν και αντίθετες απόψεις τις οποίες και σημειώσαμε, αφού συναντούσαν, άλλωστε και τις δικές μας ανησυχίες.

Σε όλα αυτό το διάστημα η Α.Κί.ΔΑ, αφού είχε διαμορφωθεί η συγκεκριμένη θέση της ΠΟΕΔ, όπως εξηγήθηκε πιο πάνω, για αποδοχή της εφαρμογής ΕΣΑ του Μαθητή, κατέθετε προτάσεις για άμβλυνση των προβληματικών παραμέτρων του, που είχαν επισημανθεί. Αυτές υιοθετήθηκαν από το ΔΣ της ΠΟΕΔ, προτάχθηκαν ως προϋποθέσεις για την εφαρμογή του ΕΣΑ για το 2019 – 2020 και έγιναν αποδεκτές από το ΥΠΠΑΝ. Έγινε, δε, αποδεκτό όπως η φετινή εφαρμογή αξιολογηθεί και στη βάση της αξιολόγησης αναληφθούν οι επιβαλλόμενες ενέργειες προς όφελος των μαθητών και του έργου καθώς και του κλίματος του σχολείου.

Η Α.Κί.ΔΑ εξακολουθεί να έχει την άποψη πως το Σύστημα που θα εφαρμοστεί, μετά την εγκύκλιο, πάσχει στη φιλοσοφία του αλλά και στην έλλειψη υποστηρικτικών δομών και υποδομών. Ως εκ τούτου η Α.Κί.ΔΑ δηλώνει πως θα συνεχίσει να καταθέτει απόψεις και προτάσεις για διορθωτικές ενέργειες.

Κρίσιμο, ως εκ τούτων, θεωρεί η Α.Κί.ΔΑ στην παρούσα στιγμή, πέρα από το να ενημερώνει η ίδια για τις θέσεις της:

-   Πρώτο, η ίδια η ΠΟΕΔ, επίσημα, να ενημερώσει τα Μέλη της για την όλη πορεία του συγκεκριμένου ζητήματος σε ό, τι την αφορά,

-   Οι συνάδελφοι να έχουν την κατάλληλη ενημέρωση και στήριξη από το ΥΠΠΑΝ για να διαχειριστούν τη συγκεκριμένη πολιτική με τρόπο που να μην προκύψουν εντάσεις και αμφισβητήσεις εις βάρος τους.

-   Το ΥΠΠΑΝ να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος, παραχωρώντας τη 2η δπ, αφού έγινε παραδεκτή από την Κυβέρνηση η αναγκαιότητα και χρησιμότητα του με τον πιο επίσημο τρόπο.

-   Επίσης να παραχωρήσει χρόνο στήριξης για τους μαθητές που η διαμορφωτική αξιολόγηση θα καταδείξει ότι τον χρειάζονται".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










846