Όχι στη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ*

Όταν τον Αύγουστο του 2018 σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα κατέβαινε στους δρόμους για να αποτρέψει τη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου διατράνωνε ταυτόχρονα και την αποφασιστικότητά της για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Για όσους και όσες το ξεχνάμε, ο όρος δημόσιο σχολείο έχει ένα πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο. Δημόσιο σχολείο σημαίνει σχολείο για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας. Σημαίνει ένα σχολείο το οποίο σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών και φροντίζει ώστε όλα τα παιδιά να συμμετέχουν ισότιμα και να αποκτούν όλα όσα δικαιούνται ώστε να θεωρούνται μορφωμένα. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς υποσημειώσεις και σίγουρα χωρίς αστεράκια.

Για όσους και όσες το ξεχνάμε, το δημόσιο σχολείο, πρώτα και πάνω από όλα, οφείλει να έχει ως στόχο του να βοηθήσει όλα τα παιδιά να αγαπήσουν τη μόρφωση και τη μάθηση. Να αξιολογεί και να εντοπίζει τα κενά και τις αδυναμίες κάθε παιδιού και να τα διορθώνει. Να αξιολογεί και να εντοπίζει τις ανάγκες κάθε παιδιού και να ανταποκρίνεται σε αυτές. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς υποσημειώσεις και σίγουρα χωρίς αστεράκια.

Οποιαδήποτε προσπάθεια ή ενέργεια αποσκοπεί στην προσβολή της αξιοπρέπειας των παιδιών, οποιαδήποτε προσπάθεια ή ενέργεια αποσκοπεί στην παρεμπόδιση του έργου του κάθε και της κάθε εκπαιδευτικού στην προσπάθειά του/της να κτίσει ανθρώπινες και δημοκρατικές/ισότιμες σχέσεις και γέφυρες επικοινωνίας με τους μαθητές και τις μαθήτριες και τις οικογένειές τους, ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους και στην εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν «στο δάσκαλο και στη δασκάλα του παιδιού τους», πρέπει να μας βρίσκει απέναντι. Η υιοθέτηση ενός απρόσωπου, ισοπεδωτικού και γραφειοκρατικού συστήματος αξιολόγησης που δεν μπορεί να βρει λύσεις στις ανάγκες του κάθε παιδιού και της οικογένειάς του αντιστρατεύεται όλα τα πιο πάνω. Καταργεί τον ίδιο τον χαρακτήρα και την ουσία του δημόσιου σχολείου. Προσβάλλει την αξιοπρέπεια, τον επαγγελματισμό, την επιστημοσύνη και την αφοσίωση των εκπαιδευτικών και αποπροσανατολίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους από τον στόχο του Δημόσιου Σχολείου. Αυτόν της καλλιέργειας της φιλομάθειας και της εξέλιξης όλων των παιδιών μέσα από την κατάκτηση νέας γνώσης. Ακόμα και αν αυτό το σύστημα αξιολόγησης προωθείται για την «ευκολία» δήθεν των εκπαιδευτικών. Γιατί πολύ απλά οι εκπαιδευτικοί δεν χρειάζονται την «ευκολία» τους. Τα κατάλληλα μέσα χρειάζονται για να μπορούν να προσφέρουν στους μαθητές και στις μαθήτριές τους όλα όσα δικαιούνται.

Οποιαδήποτε προσπάθεια ή ενέργεια λοιπόν αποσκοπεί στη διαστρέβλωση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου πρέπει να μας βρίσκει απέναντι. Είτε έρχονται εκλογές είτε όχι. Διαφορετικά θα είμαστε ανακόλουθοι και ασυνεπείς προς την ιστορία που οι ίδιοι και οι ίδιες γράψαμε το καλοκαίρι του 2018. Ένα καλοκαίρι κατά το οποίο όλες και όλοι εμείς οι «εκπαιδευτικοί της έδρας» θέσαμε τον πήχη πολύ ψηλά. Για όλους και όλες. Ακόμα και για την ίδια την ηγεσία της οργάνωσής μας.

*Δάσκαλος

Μέλος Δ.Σ. Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων & Νηπιαγωγών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1417