ΔΗ.Αν.Α.: Αξιολόγηση Μαθητή:Αλήθειες και ανακρίβειες


Με ανακοίνωσή της η Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:   

«Πριν παραθέσουμε τα ακριβή γεγονότα για το πώς φτάσαμε στην αποδοχή (;;;) και στην υιοθέτηση του Σχεδίου  Αξιολόγησης Μαθητή, θα θέλαμε απλά να επισημάνουμε σε κάποιους που προσπαθούν να επιστρέψουν σε τακτικές πολεμικών ανακοινώσεων και ανυπόστατων ψιθύρων, ότι την ίδια ώρα κινδυνεύουν με την ενέργεια τους αυτή να διασπάσουν τον  διδασκαλικός κόσμος. Αυτό τον διδασκαλικό κόσμο που  την περσινή χρονιά βρέθηκε κοντά στην Οργάνωση όσο ποτέ άλλοτε. Ένιωσε ξανά περήφανος που είναι μέλος σε αυτή τη συντεχνία. Βγήκε στους δρόμους και αγωνίστηκε για τα δικαιώματά του. Μερικούς μήνες πριν τις εκλογές της ΠΟΕΔ, ας μη θυσιάσουμε την ενότητα μας για το προεκλογικό όφελος και μόνο.

Αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε στις ανακοινώσεις τόσο της Προοδευτικής όσο και της ΑΚίΔΑ, αφού λέγονται και υπονοούνται πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Αντιλαμβανόμαστε ότι με αυτή την ανακοίνωση κινδυνεύουμε να προσθέσουμε στο μύλο της αντιπαράθεσης και ερχόμαστε σε αντίθεση με τα όσα λέμε πιο πάνω, για αυτό θα περιοριστούμε απλά  στο να απαντήσουμε σε όσα λανθασμένα μας καταλογίζονται, παραθέτοντας τα πραγματικά γεγονότα, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της ΠΟΕΔ.

Το Υπουργείο Παιδείας είχε από τη σχολική χρονιά 2017-2018 συστήσει επιτροπή για να μελετήσει την εκπόνηση ενός Νέου Σχεδίου Αξιολόγησης του Μαθητή από την Προδημοτική μέχρι και τη Γ΄ Λυκείου. Το καλοκαίρι του 2018 διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που όλοι γνωρίζουμε και ως ΠΟΕΔ αποφασίσαμε ότι διακόπτουμε τον διάλογο με το Υπουργείο για όλα τα θέματα, μέχρι την επίλυση των όσων ετσιθελικά επιβλήθηκαν. Η συγκεκριμένη επιτροπή συνέχιζε να συνεδριάζει χωρίς την παρουσία της ΠΟΕΔ.

Το Νοέμβριο του 2018, αφού πέρασαν οι 5 θλιβεροί μήνες της πρωτοφανούς σύγκρουσης με το ΥΠΠΑΝ, επανήλθαμε στον διάλογο και παρεστήκαμε σε μια μόνο συνεδρία, στην οποία ενημερωθήκαμε τι ήταν αυτό που προνοούσε το σχέδιο που επεξεργάζονταν και αφορούσε την Προδημοτική και Δημοτική εκπαίδευση. Ακούσαμε για πράγματα και θαύματα. Πλατφόρμα που θα συμπληρώνονταν τα αποτελέσματα, Ατομικό Δελτίο Προόδου στο οποίο θα γράφαμε «έκθεση Ιδεών» για κάθε μαθητή, απογευματινές συναντήσεις για ενημέρωση των γονιών κτλ.

Από τη πρώτη στιγμή ως Κίνηση αλλά και ως ΠΟΕΔ απορρίψαμε κατηγορηματικά τα πιο πάνω. Εξηγήσαμε ότι στο Δημοτικό Σχολείο ήδη γίνεται αξιολόγηση την οποία ο δάσκαλος χρησιμοποιεί για να προσφέρει ανατροφοδότηση στους μαθητές του, για να ενημερώνει αποτελεσματικά και εμπεριστατωμένα τους γονείς  και για να προσαρμόζει τη διδασκαλία του.

Ως ΔΗ.ΑΝ.Α στην  πρόταση που είχαμε κάνει προς το Δ.Σ, αφουγκραζόμενοι και το τι ήδη γίνεται στα σχολεία μας, είχαμε καταθέσει πως  στην Στ΄ (και πιθανόν και στην Ε΄) να επιτρέπεται στον δάσκαλο να βάζει αριθμητική βαθμολογία, που ήδη κάνει με τον τρόπο που αυτός θέλει στα διαγνωστικά, ως ένα τρόπο ομαλής μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Οι αξιολογήσεις δηλαδή που κάνουμε, είτε στο τέλος είτε κατά τη διάρκεια των ενοτήτων, αντί να έχουν μόνο περιγραφικά σχόλια, να συνοδεύονται και από αριθμητική βαθμολογία, όπου ο δάσκαλος κρίνει σωστό. Πράγμα το οποίο ήδη γίνεται από αρκετούς συναδέλφους μεγάλων τάξεων. Η πιο πάνω θέση απέχει πολύ από όσα η Α.ΚΙ.ΔΑ αναφέρει στην δική της ανακοίνωση αλλά και από όσα η Προοδευτική προσπαθεί να αφήσει να διαφανούν μέσα από τη δική της.

Ακολούθως και αφού μας παραδόθηκε ως ΠΟΕΔ το τελικό σχέδιο το Υπουργείο θέλοντας να προχωρήσει με το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης του Μαθητή στη Μέση Εκπαίδευση (βλ. εξετάσεις τετραμήνων) και αφού ήδη το είχε παρουσιάσει ως Ενιαίο (Προδημοτική – Γ΄ Λυκείου) αφαίρεσε όλα όσα διαφωνούσαμε αφήνοντας μόνο τη Σχολική Έκθεση Προόδου, η οποία όμως θα συμπληρωνόταν με αριθμητική βαθμολογία και θα δινόταν στους γονείς. Ήταν πλέον φανερό πως η Αξιολόγηση του Μαθητή ήταν ακόμη μια κίνηση για το θεαθήναι εκ μέρους του Υπουργείου. Δεν τους απασχολούσε και πολύ το τι θα γινόταν στο δημοτικό (σκοπός ήταν τα τετράμηνα στη Μέση Εκπαίδευση) και ανέμεναν απλά να τους πούμε τη δική μας πρόταση. Ως ΔΗ.Αν.Α. διαφωνήσαμε και με αυτή την εκδοχή του Σχεδίου πράγμα που έπραξε και η ΠΟΕΔ (για αυτό και είχε βγει και ανακοίνωση για αναμονή σε νέες οδηγίες της ΠΟΕΔ) και δηλώσαμε ότι αυτό το οποίο μπορούσε να γίνει αποδεκτό, προσπαθώντας να συγκεράσουμε τις απόψεις όλων των Κινήσεων, ήταν απλά συμπλήρωση της ΣΕΠ που θα έμενε στο σχολείο (κάποιοι ήθελαν να μπαίνει βαθμός στη ΣΕΠ και να δίνεται στους γονείς και  κάποιοι άλλοι να συμπληρώνεται η ΣΕΠ μόνο με «περιγραφική αξιολόγηση» αγνοώντας τι αυτό σημαίνει για ένα εκπαιδευτικό που θα συμπληρώσει 25 τέτοιες περιγραφικές για κάθε σημείο Σχολικές Εκθέσεις Προόδου)

Με δεδομένο λοιπόν ότι είχαμε αποδεχτεί σαν ΠΟΕΔ να συμπληρώνεται κάτι για ενημέρωση κυρίως του εκπαιδευτικού που θα παραλάμβανε τη τάξη την επόμενη χρονιά, καταλήξαμε στον τρόπο συμπλήρωσης μόνο της ΣΕΠ και τίποτε άλλο, χωρίς αυτή να παρουσιάζεται στον οποιοδήποτε πέραν από τον δάσκαλο της επόμενης χρονιάς. Η όποια ενημέρωση των γονιών θα γίνεται στον χρόνο των επισκέψεων γονέων και θα αφορά την πρόοδο του παιδιού όπως γίνεται ούτως ή αλλιώς χωρίς ο εκπαιδευτικός να αναφέρει αστεράκια ή οτιδήποτε άλλο έχει συμπληρωθεί στη ΣΕΠ και αφορά το σχολείο και μόνο.

Αυτή είναι η δική μας θέση ως ΔΗ.Αν.Α  σε όσα εκ του πονηρού γράφονται, στα πολύ απλά και ξεκάθαρα, κατά τη δική μας πάντα άποψη, που έχουν αποφασιστεί και συμφωνηθεί.

Ας μην γκρεμίσουμε τους 5 μήνες που έμειναν μέχρι τις εκλογές, ότι καταφέραμε με σύμπνοια το προηγούμενο διάστημα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1235