Λογοθεραπεία στη Δημοτική Εκπαίδευση


ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ*

Η παροχή λογοθεραπευτικής αγωγής στη Δημοτική εκπαίδευση ήδη έχει διανύσει δύο γεμάτες δεκατίες. Ας ανατρέξουμε στον σημερινό ρόλο του λογοθεραπευτή στις σχολικές μονάδες.

Οι σχολικές μονάδες στις οποίες δύναται να εργαστεί στη Δημοτική Εκπαίδευση είναι τα δημοτικά σχολεία, τα δημόσια νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία καθώς και η Σχολή Κωφών και Σχολή Τυφλών.

Ο λογοθεραπευτής(η λογοθεραπεύτρια) ή ο/η λογοπαθολόγος όπως μπορεί να αποκαλεστεί λόγω των θεραπειών που παρέχει ή των ιατρικών μαθημάτων που έχει διδαχθεί κατά τη διάρκεια των σπουδών του αξιολογεί και ασχολείται με τoυς ακόλουθους  πυλώνες-τομείς:

-Κατανόηση απλών και σύνθετων οδηγιών με δύο σκέλη, κατανόηση κειμένου, χρονολογική αλληλουχία γεγονότων-λογική και κριτική σκέψη, εξάσκηση μνήμης βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης καθώς και ακουστικής, οπτικής διάκρισης, οπτική μνήμη, οπτική διαδοχική μνήμη, οπτικού εγκλεισμού, οπτικοχωρικές σχέσεις, οπτική σταθερότητα σχήματος, επίπεδο παθητικού λεξιλόγιου, παρατηρητικότητα, συγκέντρωση, προσοχή.

-Έκφραση. Εμπλουτισμός ενεργητικού λεξιλογίου, εκμάθηση εννοιών, ανάπτυξη αφηγηματικού και περιγραφικού λόγου και σχηματισμός προτάσεων σε συντακτική δομή, ορθή χρήση γραμματικών κανόνων- μορφολογίας και πραγματολογίας.

-Άρθρωση και φωνολογία φωνημάτων και των συμπλεγμάτων τους καθώς και φωνολογική τους ενημέρωση (φωνημική επίγνωση, συλλαβική επίγνωση, λεξική επίγνωση, προτασιακή επίγνωση και επίγνωση ρίμας)

-Κινητικότητα οργάνων ομιλίας-αρθρωτών.

-Ρυθμός ομιλίας. Παρατηρείται η ροή και ο ρυθμός ομιλίας.

-Αξιολογείται ο τόνος, η ένταση και η χροιά της φωνής.

Σύμφωνα με τα κριτήρια παροχής λογοθεραπείας εμπερικλείονται οι παρακάτω διαταραχές:

Σοβαρές αρθρωτικές και φωνολογικές διαταραχές, σοβαρές αναπτυξιακές και άλλες γλωσσικές διαταραχές, σοβαρές επιβραδύνσεις στη γλωσσική εξέλιξη, σοβαρές διαταραχές φωνής, διαταραχές ομιλίας όπως τραυλισμός και ταχυλαλία, σοβαρή διαταραχή στη φωνολογική ενημερότητα, γλωσσικά προβλήματα που προκύπτουν από δυσλειτουργίες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, Νοητική Υστέρηση και Σύνδρομα, σαν αιτιολογία αισθητηριακές αναπηρίες όπως διαταραχές ακοής και όρασης, διαταραχές λόγου και ομιλίας που προκύπτουν από αφασίες και δυσφασίες, νευρογενείς λόγου και ομιλίας όπως δυσαρθρίες, δυσπραξίες και απραξίες, επικοινωνιακές διαταραχές-διάχυτες εξελικτικές διαταραχές όπως αυτισμός και το σύνδρομο άσπεργκερ, επικοινωνιακές διαταραχές που προκύπτουν από υποστηρικτική τεχνολογία ή/και εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, δυσφαγία και διαταραχές ομιλίας και φωνής λόγω κρανιοπροσωπικών ανωμαλιών όπως σχιστίες χείλους ή/ και υπερώας.

Σύμφωνα με τα καθήκοντά του καλείται σε κάθε αρχή του σχολικού έτους να προγραμματίσει τα μαθήματα του (συνεδρίες), ώστε οι μαθητές του να λαμβάνουν το 1,3 που ισχύει μέχρι στιγμής για τον κάθε μαθητή συμπεριλαμβανομένου της διακίνησής του μεταξύ των σχολικών μονάδων που έχει διοριστεί.

Συγχρόνως, αναγκαία είναι η ατομική αξιολόγηση του κάθε μαθητή ώστε να γνωριστούν με τον/την  κλινικό, ώστε  να συμπεριληφθεί το ατομικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στον φάκελο εμπερικλείοντας τα προσωπικά στοιχεία του μαθητή, την αρχική έκθεση και τους στόχους. Ενδιάμεσα του σχολικού έτους (Φεβρουάριος) δύναται να προστεθούν και επιπλέον στόχοι σύμφωνα με την κρίση του επαγγελματία και να αξιολογηθούν (Φεβρουάριο και Ιούνιο) κατά πόσο επιτεύχθηκαν ή όχι και με την τελική αξιολόγηση του μαθητή.

Επιπλέον, δημιουργείται ο δεκαπενθήμερος 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2022