Συνέδριο Α.Κί.ΔΑ Λάρνακας: «Η λογοτεχνία ανθίζει στο σχολείο»


Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών (Α.Κί.ΔΑ) Λάρνακας διοργανώνει συνέδριο με θέμα τη λογοτεχνία. Το συνέδριο με τίτλο: «Η λογοτεχνία ανθίζει στο σχολείο» απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης. Το συνέδριο στοχεύει στην παρουσίαση τεχνικών διδασκαλίας της λογοτεχνίας.

Οι εισηγητές είναι εκπαιδευτικοί δημοτικής εκπαίδευσης – συγγραφείς και θα παρουσιάσουν τα πιο κάτω τέσσερα εργαστήρια από τα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα δύο:

1. Αναστασία Γαϊτανου Ξενοφώντος

Το βιβλίο εν δράσει:

Παίρνουμε το παραμύθι του Νικόλα Ανδρικόπουλου: «Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους» και το επεξεργαζόμαστε χρησιμοποιώντας μια βιωματική προσέγγιση μέσω θεατρικών τεχνικών και παιγνιδιών. Μόνη προϋπόθεση; Να γίνουμε κι εμείς παιδιά και για σαράντα λεπτά να αφεθούμε στη μαγεία που κρύβουν τα βιβλία. Ας ρίξουμε λοιπόν λίγη χρυσόσκονη στη σχολική μας καθημερινότητα.

2. Αντρέας Κώστα

«Λέξεις, στίχοι, φράσεις, νότες .... της καρδιάς μου γίνονται οι ρόδες»:

 Η ποίηση, το τραγούδι αλλά ιδιαίτερα ο καθημερινός «ποιητικός λόγος» και έκφραση του ίδιου του δασκάλου, γίνονται χαλί για να απλωθεί επάνω, η ψυχή των παιδιών και έναυσμα για επικοινωνία, για τη χαρά της μάθησης και δημιουργική ανάγνωση και γραφή. Εντρύφηση σε πρακτικές δημιουργικές δραστηριότητες-παραδείγματα στίχων, ποιημάτων, έντεχνων τραγουδιών, φράσεων ή κειμένων που η αξιοποίησή τους (συζήτηση-ανάλυση-δραματοποίηση) σε όλα τα μαθήματα, οδηγεί σε μια καθημερινότητα ψυχικής ευφορίας και αβίαστης γνώσης.

3. Άντρη Αντωνίου και Μαρία Προδρόμου

Πώς μπορούμε να εντάξουμε το λογοτεχνικό βιβλίο στην τάξη μας με τρόπο διασκεδαστικό και παιγνιώδη; Πώς βοηθούμε τους μαθητές να κάνουν μέσα από τα βιβλία ταξίδια μαγικά, να υποδυθούν ρόλους και να δημιουργήσουν μικρά απολαυστικά κείμενα; Πώς αποδεικνύουμε στα παιδιά πως η λογοτεχνία δεν είναι ένα ακόμα βαρετό μάθημα; Οι συγγραφείς Μαρία Προδρόμου και Άντρη Αντωνίου απαντούν στα πιο πάνω ερωτήματα με παραδείγματα μέσα από τα βιβλία τους, παραδείγματα που μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν με δεκάδες άλλα λογοτεχνικά βιβλία.

4. Φυτούλλα Βακανά

 Ανακαλύπτοντας τα Μυστικά του Κωδικού:

Mε βασικό στόχο τη δημιουργία μελλοντικών αναγνωστών, προτείνεται στους εκπαιδευτικούς μια σειρά δραστηριοτήτων για επεξεργασία ενός λογοτεχνικού βιβλίου στην τάξη μας.

Μέσα από αφήγηση αποσπασμάτων, ασκήσεις δημιουργικής γραφής και τεχνικές από θεατρικό παιχνίδι, συστήνουμε το βιβλίο που επιλέξαμε στους μαθητές μας. Επιδίωξη μας είναι να οικοδομήσουμε τα θεμέλια ώστε να δημιουργηθεί μια σχέση των παιδιών με τη λογοτεχνία, που να διατηρηθεί για όλη τους τη ζωή, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Λάρνακα και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Σάββατο, 25/1/20, 09:30-12:00 (Εγγραφές: 09:30-10:00) στο Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου.

 Δηλώσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: http://bit.ly/akidalarlogo ή με μήνυμα στο 99 522254 (Μάριος Πιτσιλλής) και 99 473913 (Κώστας Ιεροδιακόνου) και 99857285 (Αναστασία Μαγίδου).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1080