Συμμετοχή του Δ΄ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (ΚΒ) σε Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus


Για τους περισσότερους μαθητές τα μαθηματικά είναι βαρετά, αφηρημένα, πολύπλοκα και δύσκολα στην κατανόηση. Ωστόσο, η μαθηματική σκέψη είναι μια σημαντική δεξιότητα του 21ου αιώνα, που εξοπλίζει τα παιδιά για όλη τους τη ζωή. Είναι ένας τρόπος σκέψης που βοήθα κάποιον να σκέφτεται λογικά, αναλυτικά και με ακρίβεια. Ειδικότερα στην Κύπρο, υπάρχει ένα ψηλό ποσοστό μαθητών που αποτυγχάνουν στα μαθηματικά, με αποτέλεσμα την έλλειψη ενδιαφέροντος για το μάθημα και κατ’ επέκταση την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το Δ΄ Δημοτικό Λεμεσού συμμετέχει σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα Erasmus με τη συμμετοχή 4 χωρών, μέσα από το οποίο στοχεύουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά να επιτύχουν στα Μαθηματικά.

Ειδικότερα, οι στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Βελτίωση των στάσεων και των αντιλήψεων προς τα Μαθηματικά για τα παιδιά ηλικίας 9-12.
  • Προώθηση του «Φέρε τη δική σου συσκευή» στην τάξη.
  • Προώθηση της αυτόνομης μάθησης.
  • Προώθηση της αυτό –αξιολόγησης και έτερο – αξιολόγησης μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων.
  • Προώθηση εκπαιδευτικών βίντεο, όπου θα προσφέρεται άμεση ανατροφοδότηση και επεξηγήσεις για καλύτερη κατανόηση.
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων αξιολόγησης, κριτικής σκέψης και συνεργασίας.

To πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Σε αυτό συμμετέχουν σχολεία και οργανισμοί από τέσσερις χώρες: Την Πορτογαλία (συντονίστρια του έργου), την Ισπανία, την Γερμανία και την Κύπρο. Από την Κύπρο, εκτός από το Δ΄ Δημοτικό, συμμετέχει και η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρόγραμμα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών που θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα, ανταλλαγές μαθητών στα σχολεία των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και παραγωγή υλικού στα μαθηματικά για τις ηλικίες 9 – 12 ετών.  Το υλικό θα ανεβεί στην εφαρμογή MILAGE LEARN+, όπου και θα αξιοποιηθεί στην τάξη. Η εφαρμογή MILAGE LEARN +  είναι μια καινοτόμος εφαρμογή για κινητά και tablets που έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο του Algavre της Πορτογαλίας. Ο σκοπός της εφαρμογής είναι να βοηθήσει τους μαθητές να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο εντός και εκτός σχολικής τάξης.  H εφαρμογή είναι δωρεάν και μπορεί να κατεβεί μέσω του Playstore για Android συσκευές ή μέσω του Appstore για iOs συσκευές.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην Στ΄1 τάξη. Οι μαθητές δούλεψαν σε ζευγάρια και έλυσαν διάφορες ασκήσεις μαθηματικών, πάνω σε ύλη που είχαν διδαχθεί. Στη συνέχεια, έκαναν αυτοαξιολόγηση, αλλά και αξιολόγησαν τις λύσεις των συμμαθητών τους, παίρνοντας έτσι πολλούς πόντους! Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τον νέο τρόπο μάθησης των μαθηματικών και εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν να μαθαίνουν μαθηματικά με αυτόν τον τρόπο. Παρατίθενται αυτούσια λόγια των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:

«Το μάθημα με τα tablets ήταν πολύ διασκεδαστικό…Ελπίζω στο μέλλον να το ξανακάνουμε!».

«Το μάθημα με εντυπωσίασε. Είναι πολύ ωραίο να διεκδικείς πόντους και να «συναγωνίζεσαι» τις άλλες ομάδες»,

«Ήταν ένας διαφορετικός τρόπος να μάθουμε μαθηματικά. Ακόμη και από το σπίτι μου μπορώ πλέον να εξασκούμαι σε διάφορες ασκήσεις»

«Το μάθημα ήταν συναρπαστικό! Μου άρεσε το σημείο που παίρναμε πόντους. Μακάρι να το κάναμε σε όλα τα μαθήματα!».

To πρόγραμμα θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες με την παραγωγή επιπλέον υλικού και την εφαρμογή του και στις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου.

Νεόφυτος Νεοφυτίδης

Εκαπιδευτικός –Δ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










842