ΑΚΙΔΑ: Αξιολόγηση του Μαθητή και Διάλογος με τους συναδέλφους…


Με ανακοίνωσή της  η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

«Αναφορικά με το Σύστημα Αξιολόγησης του Μαθητή, η Α.Κί.ΔΑ κατέθεσε στο ΔΣ της ΠΟΕΔ στις 10/1/2019, 13/6/2019, 30/7/2019 και 19/12/2019, όπου καταγράφεται η κριτική μας προσέγγιση σε ό, τι αφορά την παιδαγωγική πτυχή του θέματος αλλά και το επιβαρυντικό επί της σχολικής ζωής και του έργου του εκπαιδευτικού. Σχετική δε ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στις 19/12/2019.

Παράλληλα η Α.Κί.ΔΑ στο διάστημα 9 – 23/1/2020 οργάνωσε σε όλες τις πόλεις της Ελεύθερης Κύπρου Συναντήσεις Διαλόγου και Προβληματισμού, στις οποίες συμμετείχαν πέραν των 700 συναδέλφων και από τις τρεις βαθμίδες. Με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα, σοβαρότητα αλλά και έγνοια για την ευθύνη που ο εκπαιδευτικός κλήθηκε να επωμιστεί, μέσα από κριτική ματιά και αντικειμενικότητα, συζητήσαμε με τους συναδέλφους μας και αφουγκραστήκαμε τις ανησυχίες, προβληματισμούς, απορίες, διαπιστώσεις και ενστάσεις τους για την όλη διαδικασία.

  • Καταγράφηκε σοβαρή επιβάρυνση του έργου του Υπεύθυνου Τμήματος τόσο για τη συμπλήρωση της ΣΕΠ όσο και για την οργάνωση και υλοποίηση της ενημέρωσης των γονιών.
  • Διαπιστώθηκαν αντικειμενικές δυσκολίες στην εφαρμογή της ΣΕΠ στην Προδημοτική Εκπαίδευση.
  • Τεκμηριώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας πως η εισαγωγή αυτής της νέας διαδικασίας είναι άνευ νοήματος και περιεχομένου χωρίς την επαναφορά του θεσμού της Ενισχυτικής Διδασκαλίας.

Λαμβάνοντας υπόψη πως οι συνάδελφοι είναι ήδη σε τροχιά εφαρμογής της σχετικής διαδικασίας και υπάρχει ανάγκη αφενός να επικρατήσει ηρεμία για να μπορέσουν να διαχειριστούν τη νέα διαδικασία, αφετέρου να νιώθουν ότι η ΠΟΕΔ είναι δίπλα τους, παρακολουθεί το όλο θέμα, τους στηρίζει, διευκρινίζει τα συμφωνηθέντα αλλά και παρακολουθεί με ιδιαίτερη έγνοια το τι τεκταίνεται στο σχολείο και τους ίδιους σε σχέση με την ευθύνη που αναλαμβάνουν, με την παρούσα τοποθέτηση καταθέσαμε τα πιο κάτω ενώπιον του ΔΣ της Π.Ο.Ε.Δ., στη σημερινή του συνεδρία:

  • Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση που η Γραμματεία εξέδωσε σε σχέση με το θέμα, και η οποία συνέβαλε στην αποσαφήνιση διαφόρων πτυχών της εφαρμογής σε αυτό το στάδιο.
  • Η Γραμματεία της Π.Ο.Ε.Δ. να οργανώσει με χρονοδιαγράμματα και σαφή διαδικασία και γνωστοποιήσει στους συναδέλφους την ανατροφοδότηση της από την εμπειρία της εφαρμογής αυτής της φάσης.
  • Μέχρι τέλους Απριλίου να υπάρξει απόφαση από πλευράς του ΥΠΠΑΝ και  συμφωνία για την ολοκλήρωση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος και πλήρης εφαρμογή του από την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Σε διαφορετική περίπτωση η ΠΟΕΔ θα καλέσει τα μέλη της να μην εφαρμόσουν την β΄ φάση της Αξιολόγησης του Μαθητή για τη σχολική χρονιά 2019 – 2020 και θα προχωρήσει σε πλήρη αναστολή της εφαρμογής της διαδικασίας επ’ αόριστο.   
  • Να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος, ο οποίος να ολοκληρωθεί μέσα σε χρονοδιάγραμμα, που θα συμφωνηθεί, για παραχώρηση κατάλληλο διδακτικού χρόνου για παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας στα παιδιά που η διαμορφωτική αξιολόγηση θα εντοπίσει κενά και αδυναμίες.
  • Η ενημέρωση της επόμενης βαθμίδας να παραμείνει σε προφορικό επίπεδο.
  • Σε αυτή τη φάση η ΣΕΠ σε ό, τι αφορά την Προδημοτική Εκπαίδευση να συμπληρώνεται για τις θεματικές Ανάπτυξης του παιδιού.
  • Σε ό, τι αφορά στους μαθητές της Ειδικής Εκπαίδευσης η ενημέρωση των γονιών γίνεται με πολύ οργανωμένο τρόπο στα πλαίσια των Πολυθεματικών Ομάδων Αξιολόγησης, στις οποίες παρουσιάζεται η πρόοδος του παιδιού αλλά και το ΑΠΕ. Ως εκ τούτου, η Α.Κί.ΔΑ εισηγείται να παραμείνουμε σε αυτό και να απαλλαγούν γονείς και δάσκαλοι από την παρουσίαση της ΣΕΠ

Η όλη πορεία της Α.Κί.ΔΑ, όπως διαγράφεται μέσα από τις θέσεις, εισηγήσεις και κριτική  μας σε σχέση με αυτό το ζήτημα είναι μακριά από άκριτη υποστήριξη,  αφορισμούς, ιδεοληψίες, κομματικά παιγνίδια και σκοπιμότητες. Μετέχουμε στον διάλογο, τόσο εντός της ΠΟΕΔ όσο και με την επίσημη πλευρά διά των εκπροσώπων μας, με κριτική ματιά, μέσα από συνεχή επικοινωνία με τους συναδέλφους και με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του εκπαιδευτικού και την ηρεμία στη σχολική ζωή. Οι θέσεις μας συνιστούν το απαύγασμα αφενός σοβαρής μελέτης, αφετέρου του διαρκούς διαλόγου με τους δασκάλους, τις νηπιαγωγούς και τους ειδικούς εκπαιδευτικούς στους οποίους και μόνο λογοδοτούμε.

Διαβεβαιώνουμε πως θα παρακολουθούμε συνεχώς το όλο θέμα και θα τοποθετούμαστε την ώρα που θα κρίνουμε κατάλληλη».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










922