Συνταξιοδοτικό νεοεισερχομένων και πως αυτό θα έχει θετικές προεκτάσεις για όλους


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Με βάση και τις αποφάσεις της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων η ΠΟΕΔ έχει υποχρέωση να προχωρήσει στη διεκδίκηση του συγκεκριμένου θέματος με την εξής θέση:

- Νομική διεκδίκηση, αν δεν μπορεί να επιλυθεί με πολιτική απόφαση, για επαναφορά στο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ όσων είχαν υπηρεσία πριν το 2012 που ούτως ή αλλιώς μισθολογικά η ίδια η πολιτεία δεν τους αντιμετωπίζει ως νεοεισερχόμενους (ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΤΟ 2011 να εξαιρεθούν από την Α8-2 όσοι είχαν υπηρεσία). Ιδιαίτερα όσοι είχαν υπηρεσία πέραν των 30 μηνών και θα έπρεπε να ήταν αορίστου χρόνου το 2011 έχουμε ήδη νομική γνωμάτευση ότι μπορεί να διεκδικηθεί με πολλές πιθανότητες να κερδηθεί η επαναφορά τους στο επαγγελματικό με τον ίδιο τρόπο που εντάχθηκαν όσοι πρόλαβαν και μονιμοποιήθηκαν το 2011.

-  Την σύσταση κρατικού ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ όπως αυτό περιγράφεται στη συνέχεια στο οποίο θα ενταχθούν όλοι για την υπηρεσία τους από  το 2012 και μετά μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει αν επιστρέφουν στο Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδότησης Α όσοι ήταν ενταγμένοι σε αυτό προ του 2012.

Πιο κάτω αναλύεται συγκεκριμένη πρόταση με την οποία μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία win-win με το κράτος-εργοδότη για όσους δεν είχαν υπηρεσία πριν το 2012. Μια πρόταση η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί για ΟΛΟΥΣ αν το δικαστήριο διατηρήσει το Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδότησης Β το οποίο όπως θα δείτε είναι καταστροφικό για τον εργαζόμενο!

Η μεγάλη διαφορά ενός ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ από ένα ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ανεξάρτητα με το αν φαινομενικά έχουν ή όχι την ίδια απόδοση είναι πως το όποιο ρίσκο είναι στην πλευρά του εργοδότη. Αυτός έχει την ευθύνη να επενδύσει σωστά τα λεφτά για να του αποδώσουν. Ο εργαζόμενος έχει διασφαλισμένη μια συγκεκριμένη απόδοση και δεν είναι έρμαιο της όποιας επένδυσης.

Η κυβέρνηση επιμένει σε ταμείο προνοίας ακριβώς γιατί θέλει η δική της συμμετοχή να τελειώνει καταβάλλοντας την εισφορά που θα συμφωνηθεί στο ταμείο προνοίας. Η επένδυση και απόδοση αυτού του ταμείου είναι μετά ευθύνη του εργαζόμενου και των όσων τον εκπροσωπούν. Ποιος όμως θα αναλάβει αυτό το ρόλο. Σε ποιον έχει πλέον εμπιστοσύνη ο κόσμος;

Θα πρέπει να σταματήσουμε οι ίδιοι να αναφερόμαστε σε ταμείο προνοίας λέγοντας μάλιστα πως πιθανόν να είναι και πιο αποδοτικό από ένα αντίστοιχο κρατικό σχέδιο. Λέμε τη μισή αλήθεια στον κόσμο. Θα είναι πιο αποδοτικό υπό προϋποθέσεις σωστής επένδυσης. Εγώ προσωπικά προτιμώ να έχω 70% απόδοση δισαφαλισμένη παρά μια προοπτική να φτάσω στο 75% αλλά να μην μπορεί να μου το εγγυηθεί κανένας.

Και για να προλάβω κάποιους … Ταμείο Προνοίας με κρατική εγγύηση είναι στην ουσία κρατικό σχέδιο. Αν η κυβέρνηση δεχόταν κάτι τέτοιο δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να  δεχτεί τη δική μας πρόταση για εξ’ ολοκλήρου κρατικό σχέδιο. Αν η κυβέρνηση θεωρεί πως το ταμείο θα αποδώσει 75 % όπως προσπαθούν να πείσουν το κόσμο ας το κάνει η ίδια και ας βάζει το «περίσσευμα»  στα ταμεία του κράτους. Ιδού η ρόδος…

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Β ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ (ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ) ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ

Τι ισχύει σήμερα;

Όσοι μονιμοποιήθηκαν πριν το 2012 έχουν κλειδώσει την υπηρεσία που είχαν μέχρι τις 31/12/2012 και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα που αφορούν την υπηρεσία αυτή, με βάση το επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδότησης που ίσχυε μέχρι τότε. (Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδότησης Α)

ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ , ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ!!!

Με το συγκεκριμένο σχέδιο Συνταξιοδότησης και με βάση το προσδόκιμο ζωής που ίσχυε το 2012 ο εργοδοτούμενος έπαιρνε αν είχε συμπληρωμένους 400  μήνες υπηρεσίας συνταξιοδοτικά ωφελήματα που κάλυπταν το 80% περίπου του τελευταίου του μισθού επιτρέποντας του να συνεχίσει να ζει αξιοπρεπώς!

Μηνιαία Σύνταξη =  Τελευταίος Μισθός Χ Μήνες Υπηρεσίας/800    (άρα η σύνταξη ήταν το 50% του τελευταίου Μισθού για 400 μήνες υπηρεσίας)

***προστίθεται μετά η βασική σύνταξη των κοινωνικών ασφαλίσεων (περίπου 10% του τελευταίου μισθού)

 και

Εφάπαξ Ποσό = Μηνιαία Σύνταξη  Χ 56 (περίπου το 20% του τελευταίου καθαρού μισθού ανά μήνα μέχρι το προσδόκιμο ζωής – 20 χρόνια από την ημέρα συνταξιοδότησης (57-77)  )

Μετά την 01/01/2012 ΟΛΟΙ όσοι μονιμοποιηθήκαμε πριν από αυτή την ημερομηνία  είμαστε ενταγμένοι και στο Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδότησης Β.

Σε αυτό το σχέδιο ισχύουν όλα τα πιο πάνω με την διαφορά ότι, πλέον στους αλγόριθμους υπολογισμού Σύνταξης - Εφάπαξ έχει αντικατασταθεί   ο τελευταίος Μισθός με τον μέσο όρο όλων των μισθών καριέρας. Στην σελίδα του Υπ.Οικονομικών θα δει κανείς ότι ο Μέσος Όρος Μισθών Καριέρας υπολογίζεται περίπου στο 70% του Τελευταίου Μισθού. Συνεπώς για να δούμε τι ισχύει σήμερα είναι αρκετό στους πιο πάνω υπολογισμούς να αφαιρέσουμε τον Τελευταίο Μισθό και στην θέση του να βάλουμε Τελευτ. Μισθός Χ 70%.

Με στοιχειώδη Μαθηματικά Δημοτικού αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απόδοση αυτού του σχεδίου είναι αυτόματα στο 70% της απόδοσης του παλιού (Επαγγελματικό Α)

Επαγγελματικό Β = 70 % του Επαγγελματικού Α

Άρα η απόδοση του Σχεδίου Β είναι στο 70% του 80% που είχε απόδοση το Επαγγελματικό Σχέδιο Α …

Το Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδότησης Β δηλαδή έχει απόδοση σε συνταξιοδοτικά ωφελήματα 56% του τελευταίου μισθού χωρίς να συνυπολογίσουμε τη φορολόγηση του εφάπαξ και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής που μειώνουν κι άλλο αυτό το ποσοστό. Μιλάμε για ένα Συνταξιοδοτικό Σχέδιο Πείνας. Έχουμε πάει στο άλλο άκρο…

Η Σύνταξη του Σχεδίου αυτού υπολογίζεται με βάση τον πιο πάνω αλγόριθμο ως εξής

Σύνταξη Β = 70% Χ Τελευταίος Μισθός Χ Μήνες Υπηρεσίας /800

Κάποιος που έχει δηλαδή συμπληρωμένους 400 μήνες υπηρεσίας θα παίρνει ως σύνταξη το 35% του τελευταίου του μισθού τη στιγμή που η σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπολογίζεται στο 43% του τελευταίου Μισθού. Με την προσθήκη της βασικής σύνταξης των Κοιν.Ασφαλίσεων θα ανεβαίνει περίπου στο 43%. Έχουν δηλαδή καταργήσει την Επαγγελματική Σύνταξη δια της πλαγίας οδού.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Με βάση τα πιο πάνω θεωρώ ότι η πρόταση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στη ΜΕΠ θα πρέπει να είναι :

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του απαράδεκτου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδότησης Β και δημιουργία ενός Νέου Καλύτερου Κρατικού Σχεδίου Σύνταξης στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2012  (μέχρι τα δικαστήρια να αποφασίσουν αν οι μονιμοποιηθέντες πριν το 2011 επιστρέφουν στο Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδότησης Α για το σύνολο της υπηρεσίας τους)

-  Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει απόδοση τουλάχιστον 70-75% (70% ήταν το ποσοστό ούτως ή αλλιώς που συμφωνήθηκε και με την κυβέρνηση ως στόχος για το Ταμείο Προνοίας – Αναμένουμε να δούμε και την τελική πρόταση για Ταμείο Προνοίας που έχει ετοιμαστεί ) 

-  Θα υπάρχει συνεισφορά εργοδότη και εργοδοτούμενου που θα καθοριστεί στο διάλογο που θα ακολουθήσει με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που ήδη έγιναν και από τις δύο πλευρές. Με βάση τις μελέτες αυτές και το ποσοστό απόδοσης που θα καθοριστεί και θα πρέπει να είναι εγγυημένο, θα καταλήξουμε και στη συνεισφορά εργοδότη και εργοδοτούμενου.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΕΠΠΑΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Β ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Για τον εργοδοτούμενο

-  Η απόδοσή του έναντι του υφιστάμενου σχεδίου είναι κατά πολύ αυξημένη

-  Το «ρίσκο» σε αντίθεση με το οποιοδήποτε ταμείο προνοίας είναι στον εργοδότη και όχι στον εργοδοτούμενο. Δεν μπαίνει θέμα κακοδιαχείρισης ή εκμετάλλευσης από τρίτους…

-  Δεν δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων αφού για την υπηρεσία από το 2012 και μετά όλοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. (Η υπηρεσία πριν το 2012 έχει κλειδώσει και θα συνταξιοδοτηθεί με βάση το παλιό σύστημα)

Για την Κυβέρνηση

-  Μια σωστή επένδυση των συνεισφορών του ταμείου αυτού θα αποφέρει στην κυβέρνηση αν σύμφωνα με τα στοιχεία που οι ίδιοι παρουσιάζουν περισσότερα από  αυτά που θα καλεστεί να δώσει στον εργοδοτούμενο (στις συζητήσεις για ταμείο προνοίας μιλούσαν για απόδοση πέραν του 70%)

-  Θα υπάρχει άμεση εισροή λεφτών στα ταμεία του Κράτους από τη συνεισφορά των εργοδοτουμένων

-   Δεν θα υπάρχει άμεση εκροή λεφτών όπως θα συμβεί με το ταμείο προνοίας  αφού η όποια συνεισφορά σε ένα κρατικό σχέδιο σύνταξης είναι εικονική και τα λεφτά θα χρειαστούν σε βάθος χρόνου ενώ στο ταμείο προνοίας είναι πραγματική και τα λεφτά θα πρέπει να κατατεθούν άμεσα στο ταμείο

-   Ως εργοδότης το κράτος αντιμετωπίζει τους εργοδοτούμενούς του όλους με τον ίδιο τρόπο και δεν τίθεται κανένα νομικό πρόβλημα.

 *Οργανωτικός Γραμματέας ΔΗ.Αν.Α




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2399