Υπεύθυνος συνδικαλισμός ή «ανεξάρτητος» συνδικαλισμός;


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*

Πάμε πίσω στα 1981. Δύσκολες συνθήκες και για τους εκπαιδευτικούς. Λίγα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και ο κλάδος μας βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Χαμηλοί μισθοί, σκληρές συνθήκες εργασίας, διώξεις λόγω πεποιθήσεων, έλλειψη δημοκρατίας και διαφάνειας.

Μέσα από τα σπλάχνα των μάχιμων εκπαιδευτικών της Δημοτικής, ιδρύεται η δική μας παράταξη, η ΠΑ.Δ.Ε.Δ. Όπως λέει και το όνομά της (Παγκύπρια Δημοκρατική Έπαλξη Δασκάλων) έφερε ένα νέο, διαφορετικό και δημοκρατικό αέρα στην εκπαίδευση. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ακόμα και με νομικές μάχες σε δικαστικές αίθουσες, οι μάχιμοι συνάδελφοί μας των πρώτων χρόνων, κέρδισαν την Προεδρία της ΠΟΕΔ (που συνεχίζεται ως σήμερα με μεγάλη επιτυχία) και συνέβαλαν σε πληθώρα αλλαγών που κερδήθηκαν διαμέσου των χρόνων: μισθολογική αναβάθμιση στην Α8 και μετά στην Α11 κλίμακα, μετρήσιμες μονάδες μετάθεσης, μετρήσιμα κριτήρια σχεδόν παντού σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό, δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ώρα για τον υπεύθυνο τμήματος, ειδική εκπαίδευση, υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση κλπ.

Ενισχύσαμε την ΠΟΕΔ υιοθετώντας και την πολιτική εγγραφής νέων μελών. Την ίδια ώρα που κάποιοι έστελναν επιστολές – γνωματεύσεις από δικηγόρους (!) για να αποτρέψουν την εγγραφή των αντικαταστατών ως μέλη της ΠΟΕΔ (ναι, έγινε και αυτό), η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ έδινε τις δικές της μάχες για το καλύτερο όλων των εκπαιδευτικών (δασκάλων, νηπιαγωγών, ειδικών εκπαιδευτικών, συμβασιούχων, αντικαταστατών). Δεν μείναμε μόνο στην εγγραφή μελών. Χιλιάδες νέοι διορισμοί, εκατοντάδες μονιμοποιήσεις και όχι μόνο, έγιναν μόνο τα τελευταία χρόνια, κόντρα στη λάσπη που καλλιεργούσαν διάφοροι τρομοκρατώντας συναδέλφους ότι θα έμεναν χωρίς δουλειά.

Και ασφαλώς, αυτό που είναι πλεονέκτημα της ΠΑΔΕΔ είναι η διαρκής ανανέωση προσώπων, απόψεων και δυναμικής. Πέρασαν τα χρόνια και συνεχώς αλλάζουμε. Νέα στελέχη διαρκώς προσθέτουν δυναμικά στην παράταξή μας και με τις γνώσεις, τη μόρφωση, το επίπεδο και τον δυναμισμό τους φέρνουν πραγματικά νέο αέρα. Είναι γι΄ αυτό που καταφέρνουμε να είμαστε πάντα δίπλα στον εκπαιδευτικό, τους συναδέλφους που μάχονται καθημερινά εδώ και χρόνια στην αίθουσα, στα σχολεία και στην κοινωνία. Για μας δεν είναι καθόλου αυτοσκοπός να είμαστε για δεκαετίες προσκολλημένοι σε καρέκλες συνδικαλιστικής εξουσίας, αλλά ανοίγουμε διαδρόμους και ευκαιρίες και σε νέους ανθρώπους να προσφέρουν. Και ευτυχώς, τα καταφέρνουμε με μεγάλη επιτυχία, υιοθετώντας ως καταστατική πρόνοια τη διαρκή ανανέωση με περιορισμό θητειών. Ακριβώς για να αποφύγουμε φαινόμενα καρεκλοκενταυρισμού και προσωπικής προβολής.

Είμαστε περήφανοι που εμείς στην ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ μετουσιώνουμε στην πράξη αυτό που λέμε «υπεύθυνος συνδικαλισμός». Ακόμη μια φορά, το αποδείξαμε μόλις πρόσφατα και ξεκάθαρα, το 2018, όταν διαδραματίσαμε πρωταγωνιστικότατο ρόλο στην επιτυχή έκβαση της δυναμικής αντίδρασης, στέλνοντας κραυγαλέα το μήνυμα ότι είμαστε υπεύθυνοι και πάντα δίπλα στους μάχιμους εκπαιδευτικούς, ό,τι και αν λένε τα εύηχα συνθήματα κάποιων. Και είμαστε διπλά περήφανοι γιατί, από τον Φεβρουάριο του 2018 (ναι, προτού πραγματοποιηθεί ο διορισμός του τότε ΥΠΠ) δεν διστάσαμε να στείλουμε γραπτώς τα αναγκαία μηνύματα για αυτά που θα ακολουθούσαν, κάνοντας πράξη τον υπεύθυνο συνδικαλισμό.   

Η υπευθυνότητα μας είναι για μας σήμα κατατεθέν, στηρίζοντας ΠΑΝΤΟΤΕ το καλώς νοούμενο συμφέρον του κλάδου. Ακόμα και κόντρα σε αυτούς και αυτές που, με εύηχα συνθήματα, προσπαθούν να μας πουλήσουν δήθεν ανεξάρτητο συνδικαλισμό. Όχι, προτιμούμε τον ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ, μακριά από πολυκομματικές «ανεξάρτητες» παρωπίδες.  Με συνέδρια, εκδηλώσεις, ενημέρωση, στήριξη και βοήθεια. Τον συνδικαλισμό της πράξης και της ευθύνης, τον συνδικαλισμό της ανανέωσης και του πλουραλισμού.  

*Δάσκαλος

Αντιπρόεδρος ΠΑΔΕΔ

 




Comments (1)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Jan 26, 2020 at 02:15 PM

    Όποτε πλησιάζουν εκλογές θυμάστε τους εκπαιδευτικούς...


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1113