Με ανακοίνωσή της, η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:
«Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο θέμα του διορισμού αντικαταστατών στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευσης. Η Α.Κί.ΔΑ παρακολουθεί τα όσα τεκταίνονται και τα αξιολογεί στη βάση και της εμπειρίας των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα του σκληρού καλοκαιριού του 2018. Σημειώνεται πως οι σκοποί κάποιων αναχαιτίστηκαν τότε από τη μαζική ενεργοποίηση όλων μας, δε μεταβλήθηκαν όμως.
Τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται τα εξής:
Ως εκ των πιο πάνω η Α.Κί.ΔΑ:
Ο δρόμος ένας είναι: όσο κριτικοί κι αν είμαστε με τα όσα συμβαίνουν, θεματοφύλακας των διεκδικήσεων μας είναι η ΠΟΕΔ. Είναι επιφορτισμένη με αυτό το έργο, νομικά κατοχυρωμένη να το διεξέρχεται, περιβεβλημένη από την έγκυρη εμπιστοσύνη των Μελών της.
Κάθε διεκδίκηση οδεύει προς πραγματική και ουσιαστική διευθέτηση του μέσα από διαφάνεια και θεσμικές διαδικασίες. Αυτή είναι και η απαίτησή μας ως Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Σε μια ευνομούμενη Κοινωνία, Εργοδότης και Συνδικαλιστές οφείλουν σεβασμό στη Δημοκρατία και τους νόμους, οφείλουν να τιμούν την υπογραφή τους, οφείλουν να ενεργούν με βάση τα θέσμια. Διαφορετικά κατεδαφίζουν το οικοδόμημα της Δημοκρατίας, με δυναμίτες το παρασκήνιο, τις πρόσκαιρες πλην όμως ασταθείς, ασαφείς και αβέβαιες (απορ)ρυθμίσεις.
Μετά και τις εξελίξεις που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, οι οποίες συνιστούν υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ ΥΠΠΠΑΝ και ΠΟΕΔ πριν ένα χρόνο για τους διορισμούς αντικαταστατών, επισημαίνεται η ανάγκη για λειτουργία, πλέον και του ηλεκτρονικού συστήματος σε ό, τι αφορά τη στελέχωση και κάλυψη κενών στα σχολεία, έτσι ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και να επιτραπεί σε όλους τους εκπαιδευτικούς να προσφέρουν τα απαιτούμενα στα παιδιά. Είναι γνωστό, από επίσημες διαβεβαιώσεις, πως η σχετική πλατφόρμα, η οποία αποτέλεσε θέμα συζήτησης μεταξύ ΠΟΕΔ και ΕΕΥ κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια, σχεδιάστηκε κι είναι έτοιμη να λειτουργήσει εδώ και πολύ καιρό. Η οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή της συντελεί στη διαιώνιση των υφιστάμενων σχετικών με το όλο ζήτημα προβλημάτων.
Εν κατακλείδι, γνωρίζοντας πως ο δύσκολος δρόμος αλλά ο πλέον θεμιτός είναι οι θεσμικές διαδικασίες διαλόγου (για τις οποίες αγωνιστήκαμε ως Α.Κί.ΔΑ, μαζί με τους εκπαιδευτικούς μέλη της ΠΟΕΔ, το καλοκαίρι του 2018), ως Κίνηση διαβεβαιώνουμε πως θα συνεχίσουμε αφενός να ενισχύουμε την ΠΟΕΔ σε όλα τα επίπεδα, αφετέρου, θα καταθέτουμε ολοκληρωμένες προτάσεις για κάθε θεματική και για όλα τα ζητήματα.
Η κριτική μας, δε, θα είναι συνεχής και αντικειμενική, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά, ποιος μετέχει του Κοινοβουλίου, ποιος καταθέτει προτάσεις πολιτικής για τα περί Δημόσιας Εκπαίδευσης και Δημόσιου Σχολείου».