ΔΗ.ΑΝ.Α.: Εδώ ΠΟΕΔ, εκεί ΠΟΕΔ, πού και ποια είναι η ΠΟΕΔ;


Με ανακοίνωσή της η Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:  

«Η ΔΗ.ΑΝ.Α. για πολλοστή φορά την τελευτααία πενταετία καταγγέλλει ότι οι υπόλοιπες Κινήσεις έχουν αντικαταστήσει την ΠΟΕΔ υπονομεύοντάς την εκ των έσω με τον τρόπο που ενεργούν και με τις δημόσιες οι άλλες παρεμβάσεις και δράσεις τους, με στόχο την είσπραξη  Κινησιακών ή προσωπικών οφελών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γι΄ αυτό σας καλούμε να προβληματιστείτε, αφού η ΠΟΕΔ είστε εσείς!

Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι:

  1. Η πληροφόρηση των  μελών της ΠΟΕΔ γίνεται πρώτα από τις προσωπικές αναρτήσεις στελεχών της Γραμματείας και όχι από τα επίσημα όργανα της ΠΟΕΔ που είναι το Δ.Σ. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η στελέχωση των σχολείων το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν τα προβλήματα της στελέχωσης οξύνονταν και η πληροφόρηση γινόταν από στελέχη της ΑΚΙΔΑ και της ΠΑΔΕΔ που είχαν πρώτα την εσωτερική πληροφόρηση στους προσωπικούς λογαριασμούς στο fb ή με κινησιακές ανακοινώσεις όλο τον Αύγουστο. Το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ δε συγκλήθηκε να ενημερωθεί για τα δεδομένα της στελέχωσης και τοποθετήθηκε κατόπιν εορτής όταν πια άνοιξαν τα σχολεία στις 12.9.2019,  καταγγέλλοντας ορθά αλλά καθυστερημένα και χωρίς νόημα πια την μη τήρηση του   χρονοδιαγράμματος που αφορά στη νομοθεσία μεταθέσεων, μετακινήσεων και αποσπάσεων.
  2. Η Αξιολόγηση του Μαθητή απασχόλησε το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ από την περσινή χρονιά, που αφού κατέθεσε τις απόψεις της στο ΥΠΠΑΝ, πέτυχε την αφαίρεση της έντονης γραφειοκρατίας, την αποσύνδεσή του με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, την πρόταξη του διαμορφωτικού χαρακτήρα της αξιολόγησης προς όφελος του μαθητή. Την ίδια στιγμή όμως απαιτούσε την υπεύθυνη ενημέρωση από το  ΥΠΠΑΝ μέσα από επιμορφώσεις των συναδέλφων που ποτέ δεν έγινε. Σήμερα ζούμε το φαινόμενο οι ΕΔΕ να ζητούν κατόπιν οδηγιών της ΔΔΕ «απορίες και απόψεις» από τις σχολικές μονάδες χωρίς να έχει γίνει η στοιχειώδης ενημέρωση πέραν της εγκυκλίου. Η ΠΟΕΔ όφειλε με βάση και τις πιο πρόσφατες αποφάσεις της να απαιτήσει επιμόρφωση ή  πριν την εφαρμογή του Σχεδίου Αξιολόγησης του Μαθητή. Αντί αυτού παρουσιάζεται η ΑΚΙΔΑ να αντικαθιστά το ΥΠΠΑΝ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και να αναλαμβάνει τον ρόλο αυτό. Θυμηθείτε ότι αμέσως μετά τα Χριστούγεννα η ΑΚΙΔΑ εξήγγειλε Ενημερωτικές συναντήσεις σε όλες τις πόλεις από τις 10.1.2020 – 25.1.2020. ... Πού είναι η ΠΟΕΔ και ποιο ρόλο διαδραματίζουν τα συλλογικά της όργανα; Για να διοργανωθουύν τα πιο πάνω οργανώθηκαν ένα περίπου μήνα πριν, ώστε να επιτευχθεί η συμμετοχή των ΕΔΕ και των ΠΛΕ, την ίδια δηλαδή στιγμή που το Δ.Σ. συνεδρίαζε τότε για το θέμα αυτό. Γιατί η ΑΚΙΔΑ δεν το εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ, το οποίο με επιστολές του στο ΥΠΠΑΝ είχε αίτημα για επιμορφώσεις;  Το γιατί το αφήνουμε στην κρίση σας.
  3. 3.    Οι συνάδελφοι ορθά ζητούν από την ΠΟΕΔ έναν τρόπο υπολογισμού της Σύνταξης και του Εφάπαξ τους. Δε σας προβληματίζει ότι έχει αναπτυχθεί ένα  τέτοιο εργαλείο υπολογισμού από την ΠΑΔΕΔ και την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ που πλασάρεται σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις των δύο Κινήσεων, την ίδια στιγμή που η ΠΟΕΔ δεν έχει ένα τέτοιο εργαλείο; Αυτά δεν μπορούσαν να κατατεθούν ως προτάσεις στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ και να υιοθετηθούν προς όφελος της ΠΟΕΔ και των συναδέλφων, που κάθε μήνα πληρώνουν την συνδρομή τους στην ΠΟΕΔ, και είναι έτσι συμβατική υποχρέωση της Οργάνωσης να παρέχει συστηματική και υπεύθυνη ενημέρωση και να δρα προς όφελος του συνόλου των μελών; Δεν έπρεπε  η ΠΟΕΔ να διαθέτει ένα τέτοιο εργαλείο; Τρέχουν τα ζητήματα του συνταξιοδοτικού των νεοεισερχομένων και το θέμα του σχεδίου για πρόωρες αφυπηρετήσεις. Η ΑΚΙΔΑ αρχές Δεκεμβρίου έκανε ενημερωτικές συναντήσεις στη Λάρνακα και την Αμμόχωστο για τα θέματα αυτά με προσκεκλημένο τον Γραμματέα της ΠΟΕΔ και εκπρόσωπό της στη Γραμματεία. Και ερωτούμε: Δε θα έπρεπε ο Γ. Γραμματέας της ΠΟΕΔ να ενημέρωνε αν είχε τον χρόνο σε επαρχιακές συναντήσεις της ΠΟΕΔ αντί η ΑΚΙΔΑ;
  4. Η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις ενημέρωσης για το νέο σύστημα ηλεκτρονικών αντικαταστάσεων την επόμενη μέρα ανακοίνωσης από την ΕΕΥ και ταυτόχρονα οικειοποιείται την καινοτομία!!!  Αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΠΟΕΔ. Ο νοών νοείτω... καταβαραθρώνεται εκ των έσω.

Για να μη σχολιάσουμε την άμετρη προσφορά συνεδρίων/ σεμιναρίων που προσφέρονται από την ΑΚΙΔΑ και την ΠΑΔΕΔ κυρίως, οι  οποίες συμπεριφέρονται ως Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια προσέλκυσης ψήφων και επικράτησης.  Η ΔΗΑΝΑ έχει καταθέσει πρόταση σε Π.Σ.Γ.Α. πριν 3 χρόνια  για  κατάργηση των επιμορφωτικών δράσεων από τις Κινήσεις και την  προσφορά επιμορφωτικών δράσεων μόνο από την ΠΟΕΔ και τα Επαρχιακά της ως το πρώτο βήμα ανάκτησης της συλλογικότητας της ΠΟΕΔ.

Η απουσία Ειδικού Γραμματέα συνεχίζεται για 4η χρονιά. Ως ΔΗΑΝΑ επαναφέρουμε το θέμα αυτό ξανά στο Δ.Σ. Η Οργανωτική  δομή των έμμισθων υπαλλήλων της Π.Ο.Ε.Δ. είναι ελλιπής και η συνοχή της Οργάνωσης μπάζει νερά ειδικά κάθε 3ο χρόνο εν όψει εκλογών της  Οργάνωσης. Γιατί αυτό το θέμα δεν αποτελεί προτεραιότητα των Κινήσεων; Ή μήπως η απουσία Ειδικού Γραμματέα εξυπηρετεί  συμφέροντα κάποιων Κινήσεων, γιατί θέλουν τις/ τους εκπαιδευτικούς να εξαρτώνται από άτομα ή Κινήσεις για ενημέρωση και η εκπλήρωση των καλώς νοουμένων συμφερόντων τους;

Αν αφιερωνόταν όλος αυτός ο χρόνος, οι εργασιακές ώρες των εκλελεγένων αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ σε κεντρικό και επαρχιακό επίπεδο που αφιερώνεται σήμερα για την προετοιμασία του όγκου αυτού των κινησιακών συνεδρίων/ σεμιναρίων και συνδικαλιστικών ενημερώσεων, καταλαβαίνετε ότι η ΠΟΕΔ  θα  βρισκόταν σε ανώτερα επίπεδα λειτουργίας και προσφοράς προς τα μέλη.

Ως ΔΗΑΝΑ, ως μειοψηφούσα δύναμη στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ αναγκάζεται να τοποθετηθεί δημόσια για τα ζητήματα αυτά κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Ως ΔΗΑΝΑ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια ΠΟΕΔ ενιαία και δυνατή, όχι μια ΠΟΕΔ των προσώπων ή των  Κινήσεων».

 Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter

526