Οριζόντια ψηφοφορία στις εκλογές της ΠΟΕΔ: Ιδού η Ρόδος


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ*

Τον προσεχή Μάιο θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της ΠΟΕΔ για την τριετία 2020 – 2023. Εδώ και πολλά χρόνια οι εκλογές διεξάγονται στη βάση της κάθετης ψηφοφορίας. Με τον όρο κάθετη ψηφοφορία εννοούμε ότι ο/η ψηφοφόρος «εξαναγκάζεται» επί της ουσίας να επιλέγει  αποκλειστικά και μόνο μια κίνηση και κατ’ επέκταση τους υποψηφίους που την απαρτίζουν. Δεν έχει το δικαίωμα να επιλέξει υποψήφιους από διάφορες κινήσεις.

Στην αντίπερα όχθη με τον όρο Οριζόντια ψηφοφορία εννοούμε ότι ο/η ψηφοφόρος θα έχει το δικαίωμα να επιλέγει υποψηφίους πέραν της μιας κίνησης. Με απλά λόγια, ένας/μια ψηφοφόρος, με την εφαρμογή της Οριζόντιας ψηφοφορίας, δεν θα «εξαναγκάζεται» στην επιλογή υποψηφίων από μία και μόνο κίνηση, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει διαφορετικούς υποψήφιους από διαφορετικές κινήσεις.

Η ΔΗΑΝΑ εδώ και 15 χρόνια προσπαθεί να πείσει τις άλλες κινήσεις στην ΠΟΕΔ για την ανάγκη εφαρμογής της Οριζόντιας ψηφοφορίας στις εκλογές της ΠΟΕΔ. Δυστυχώς οι άλλες κινήσεις, ενώ την ερωτεύονται, δεν την παντρεύονται. Για να συνεχίσω στο ίδιο μοτίβο θα πρόσθετα ότι την κατάλληλη στιγμή… «στρίβειν δια του αρραβώνος», επικαλούμενες πρακτικά θέματα εφαρμογής, κατάργηση των κινήσεων, σκόπιμη κατευθυνόμενη ψήφο, απουσία εφαρμογής σε άλλες χώρες και άλλες φτηνές και πολλές φορές ανύπαρκτες δικαιολογίες. Με άλλα λόγια «Απο' 'ν 'θέλει να πάει στον μύλον, 5 μέρες κοσσινίζει!!!

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Οριζόντια ψηφοφορία, παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα, εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία κ.ά. Στην Κύπρο, σειρά ερευνών που πραγματοποιήθηκαν (Prime, Symmetron), κατέδειξαν ότι 8 στους 10 πολίτες απαντούν θετικά στην εφαρμογή της Οριζόντιας ψηφοφορίας σε πολιτειακές εκλογές. Εκτιμώ ότι, αν παρόμοιες έρευνες γίνονταν και στον δικό μας κλάδο, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη πιο θετικά ως προς την Οριζόντια ψηφοφορία στις εκλογές της ΠΟΕΔ.

Η ΔΗΑΝΑ θα καταθέσει πολύ σύντομα εντός των συλλογικών οργάνων της ΠΟΕΔ συγκεκριμένη πρόταση για εφαρμογή της Οριζόντιας ψηφοφορίας στις εκλογές της ΠΟΕΔ. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι άλλες κινήσεις θα μας επιτρέψουν αυτή τη φορά να θέσουμε την πρόταση ενώπιον της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ και αν εγκριθεί να τεθεί στη βάση για τελική έγκριση. Λέω να μας επιτρέψουν, γιατί στο παρελθόν όσες φορές και αν το επιχειρήσαμε πάντοτε το απέτρεπαν, κρυμμένες πίσω από «διαδικασίες» και άλλες ανύπαρκτες δικαιολογίες.

 Η ΔΗΑΝΑ ζητά και προτείνει εδώ και τώρα οριζόντια ψηφοφορία! Ιδού η Ρόδος για τις άλλες κινήσεις!

*Γιώργος Γεωργιάδης

Εκ της ΔΗΑΝΑComments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter

552