Ας μην χάσουμε αυτό που χτίσαμε το περασμένο καλοκαίρι. Ας κυριαρχήσει ο πολιτικός πολιτισμός


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*   

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες επικρατεί ένα πολιτικός κανιβαλισμός. Και αν αυτό ξεκίνησε 4 μήνες πριν τις εκλογές της ΠΟΕΔ δεν ξέρω που θα καταλήξει. Στην προσπάθειά μας να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεων μας μπαίνουμε στην διαδικασία να αποδείξουμε το λανθασμένο της θέσης των υπολοίπων αποδίδοντας πολλές φορές αλλότρια κίνητρα. Ακούσαμε και διαβάσαμε διάφορα αυτές τις μέρες για το Σχέδιο Αξιολόγησης του Μαθητή, για το Συνταξιοδοτικό , για το ποιες κινήσεις είναι ανεξάρτητες και ποιες «κομματικές», για την Οριζόντια Ψηφοφορία και αρκετά άλλα.

Θα προσπαθήσω να τοποθετηθώ διατυπώνοντας τις θέσεις μου αλλά και της Κίνησής μου αφήνοντας τον κόσμο  να κρίνει με τι συμφωνεί και τι όχι. Και τον Μάιο θα αποταθώ στους συναδέλφους που θεωρούν σωστές τις δικές μου θέσεις και θα ζητήσω τη ψήφο τους. Θα ζητήσω να μου δώσουν τη δύναμη να διεκδικήσω αυτά με τα οποία συμφωνούν μαζί μου. Τα υπόλοιπα μόνο κακό κάνουν στη  Οργάνωση. Η ΠΟΕΔ θα υπάρχει και τον Ιούνιο και θα πρέπει η νέα ηγεσία ενωμένη να συνεχίσει να διεκδικεί για τον συνάδελφο. Ας μην αφήσουμε πληγές που θα δυσκολευτούν να κλείσουν. Ας μην οδηγήσουμε τον κόσμο στο να χάσει την εμπιστοσύνη του στην Οργάνωση.

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ δεν θέτει το συμφέρον του οποιουδήποτε άλλου πάνω από το ΔΙΚΟ ΤΟΥ. Ξεκινώντας από αυτό θεωρώ πως όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό για τον κλάδο και κατ’ επέκταση για το ίδιο μας τον εαυτό. Έχοντας αυτό κατά νου καταλήγω στο συμπέρασμα πως η οποιαδήποτε θέση, σε οποιοδήποτε ζήτημα, κατατεθεί από οποιοδήποτε άλλο συνάδελφο ή Κίνηση και είναι διαφορετική από τη δική μου πηγάζει από το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται ή εκτιμά τα δεδομένα διαφορετικά από εμένα. Στόχος μου θα πρέπει να είναι με επιχειρήματα να πείσω για την ορθότητα της δικής μου θέσης ακούοντας ταυτόχρονα και τη θέση του άλλου. Δεν διανοούμαι να πιστέψω πως ο οποιοσδήποτε ΔΑΣΚΑΛΟΣ είναι σε θέση να πάει ενάντια στο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝ για να εξυπηρετήσει τον οποιοδήποτε άλλον. Πιο κάτω παραθέτοντας τη δική μου θέση για τα ζητήματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα θα προσπαθήσω να εξηγήσω καλύτερα τα όσα αναφέρω πιο πάνω.

1)  Περί Εξαρτήσεων , Κομματικών Παρατάξεων και Ανεξαρτησίας

Τον όρο Ανεξαρτησία στον συνδικαλισμό εγώ τον αντιλαμβάνομαι ως το στοιχείο που θα πρέπει να έχει ο οποιοσδήποτε έτσι ώστε να μπορεί να παίρνει αποφάσεις απρόσκποπτα και ανεπηρέαστα έχοντας κατά νου ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ και κανενός άλλου. Ο κάθε σωστός συνδικαλιστής που εκλέγεται από τους συναδέλφους ή η κάθε Κίνηση που συμμετέχει στην ΠΟΕΔ  θα πρέπει να κινείται με γνώμονα του τι είναι καλύτερο για το συνάδελφο. Αν οι οποιεσδήποτε πολιτικές σου πεποιθήσεις ή τα συμφέροντα άλλων καθορίζουν τις αποφάσεις σου σε σχέση με τον κλάδο τότε είσαι εξαρτημένος και επικίνδυνος για την Οργάνωση. Δεν θα πρέπει να συνδικαλίζεσαι γιατί βλάπτεις αντί να προσφέρεις. Με βάση τον συγκεκριμένο ορισμό που έδωσα πιο πάνω δηλώνω ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ και όσοι τουλάχιστον με γνωρίζουν μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είτε σαν άτομο είτε δια μέσου της Κίνησής μου διαφώνησα και συγκρούστηκα για θέματα που αφορούν τον κλάδο με πολιτικούς χώρους που κάποιοι πιθανόν να θεωρούν ότι με επηρεάζουν. Η σχέση του οποιουδήποτε συνδικαλιστή με το πολιτικό σκηνικό του τόπου όμως ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ πως από μόνη της καθίσταται επικίνδυνη. Επικίνδυνη γίνεται αν οι αποφάσεις και ενέργειές του επηρεάζονται από μια τέτοια σχέση καθιστώντας τον  ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ. Σε διαφορετική περίπτωση του ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ να επηρεάσει εκεί και όπου μπορεί και να διαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό προς όφελος του Κλάδου και του ιδίου. Σε αυτό τον τόπο πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε τη δύναμη που έχουμε όταν είμαστε ενεργοί πολίτες. Δεν έχουμε καμιά ανάγκη τα κόμματα. Αντίθετα τα κόμματα έχουν ανάγκη εμάς κάθε 5 χρόνια. Αυτοί είναι που θα πρέπει να ανοίγουν τα αυτιά τους και να μας ακούνε αν θέλουν να τύχουν της στήριξής μας και όχι εμείς αυτούς. Έχοντας αυτό σαν φάρο θα πρέπει να συνδικαλίζεσαι με τρόπο που να προσπαθείς να διαμορφώνεις πολιτικές αποφάσεις και θέσεις υπερασπιζόμενος τον κλάδο, τους συναδέλφους και τον εαυτό σου. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΣ. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να γνωρίζουν πως η οποιαδήποτε στήριξή σου είναι υπό την αίρεση της δικής τους συμπεριφοράς απέναντι σε εσένα και στον κλάδο τον οποίο αντιπροσωπεύεις.

Θέλω να πιστεύω πως εδώ και 12 χρόνια που συνδικαλίζομαι στην ΠΟΕΔ έχω κινηθεί με βάση τα πιο πάνω, νιώθω περήφανος γι’ αυτό και δεν δέχομαι από κανένα να λασπολογεί εναντίον μου.

2) Σχέδιο Αξιολόγησης Μαθητή

Κάποιοι λίγο πολύ προσπάθησαν να κατηγορήσουν τους υπόλοιπους πως «έβαλαν τους συναδέλφους σε αυτή τη διαδικασία» αδιαφορώντας για τα όποια προβλήματα εμπεριέχονται σε αυτό. Ουδέν αναληθέστερον!

Εδώ θα κάνω μια παρένθεση και να εξηγήσω κάτι που θα έπρεπε να ήταν κατανοητό. Ο εργοδότης είναι το Υπουργείο και η ΠΟΕΔ η συντεχνία των δασκάλων. Η οποιαδήποτε πρόταση φτάνει από το Υπουργείο δεν είναι πρόταση της ΠΟΕΔ. Σαν συντεχνία έχουμε χρέος αφού την αξιολογήσουμε να τοποθετηθούμε και ανάλογα  να την στηρίξουμε ή να διαφωνήσουμε. Αν διαφωνούμε έχουμε 2 επιλογές. Να μπούμε σε συζήτηση για βελτίωση της όποιας πρότασης ή να την απορρίψουμε και να οδηγηθούμε σε σύγκρουση αν το Υπουργείο επιμένει. Κάποτε χρειάζεται το ένα και κάποτε το άλλο αναλόγως της σοβαρότητας του θέματος και το βαθμό που αυτό επηρεάζει τα μέλη σου. Άλλωστε αυτό θα καθορίσει και την υποστήριξη που θα λάβεις από αυτούς.

Σε σχέση με την πρόταση για Αξιολόγηση του Μαθητή το Υπουργείο ήρθε με μια θέση πως θα πρέπει να καταγραφεί και να συγκεκριμενοποιηθεί πως αυτή γίνεται στα σχολεία. Στόχος τους ήταν τα τετράμηνα στη Μέση Εκπαίδευση αλλά για να το πετύχουν αυτό η επιτροπή που συστάθηκε θα έφερνε ένα σχέδιο Αξιολόγησης για όλες τις βαθμίδες. Θέση μας σαν ΠΟΕΔ ήταν πως Αξιολόγηση κάνουν ούτως ή αλλιώς όλοι οι εκπαιδευτικοί και ενημερώνουν τους γονιούς στις επισκέψεις γονέων. Δεν μπορούσε λοιπόν η Οργάνωση να διαφωνήσει με την ανάγκη να αξιολογούνται οι μαθητές και ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ. Έπρεπε λοιπόν ν έρθει η όποια πρόταση και να τοποθετηθούμε επ’ αυτής .

Η αρχική πρόταση που έφτασε από το Υπουργείο στο διάλογο που γινόταν και όχι ως τελική πρόταση ήταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Προνοούσε μια τεράστια γραφειοκρατία, Ατομικά Δελτία Προόδου (ΑΔΕΠ) που αφορούσαν τους δείκτες επιτυχίας κάθε μαθήματος , πώς αυτοί έχουν επιτευχθεί, περιγραφικές εκθέσεις προόδου για κάθε μαθητή για κάθε στόχο, πλατφόρμα που αυτό θα συμπληρωνόταν και θα φυλασσόταν, έχοντας σε αυτό πρόσβαση ο επιθεωρητής και ο οποιοσδήποτε αξιολογούσε το δάσκαλο κτλ κτλ. Σαν Κίνηση και σαν ΠΟΕΔ ομόφωνα ξεκαθαρίσαμε πως δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει κάτι τέτοιο. Αυτή στη δική μου αντίληψη ήταν μια από τις περιπτώσεις που αν ο Εργοδότης επιμένει θα συγκρουστείς κατά μέτωπο. Ξέρεις πως θα είσαι δυνατός και θα έχεις στο πλάι σου και τον τελευταίο συνάδελφο. Όπως ακριβώς έγινε πέρσι.

Μετά την έντονη αντίδρασή μας στην επιτροπή που χειριζόταν το θέμα τα πράγματα άλλαξαν τέθηκαν σε άλλη βάση και κατέληξαν να φέρουν την πρόταση που έχουμε ενώπιον μας. Αυτή λοιπόν η πρόταση έπρεπε να αξιολογηθεί ξανά και να δούμε πως την χειριζόμαστε. Το πως αξιολογήθηκε τελικά από τον κάθε ένα η τελική πρόταση του Υπουργείου και μέχρι που αντιδράσαμε ή όχι είναι γνωστό και στην κρίση του κάθε συναδέλφου με ποια θέση συμφωνεί και ποια όχι.

3) ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ

Έχω καταθέσει δημόσια (σε προηγούμενη μου ανάρτηση στο paideanews) και στο δ.σ της ΠΟΕΔ την πρότασή μου για το ποια θα πρέπει να είναι η θέση μας επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Αναμένεται το θέμα να συζητηθεί στο επόμενο δ.σ της ΠΟΕΔ για να διαμορφωθεί η θέση της Οργάνωσης. Και σε αυτό το θέμα κάποιοι έχουν διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις. Με βάση αυτές και του τι ο κάθε συνάδελφος θεωρεί σωστό θα κριθούμε όλοι.

4) ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Εδώ και χρόνια σαν Κίνηση καταθέτουμε πρόταση για Οριζόντια ψηφοφορία στις εκλογές της ΠΟΕΔ. Έχω μπει στη διαδικασία να συγκεκριμενοποιήσω μάλιστα πως μια τέτοια πρόταση μπορεί και είναι εφικτή και εφαρμόσιμη. Δυστυχώς η  πρόταση αυτή δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία αφού οι υπόλοιπες κινήσεις διαφωνούν. Και σε αυτό το θέμα θα κριθούμε όλοι από τους συναδέλφους το Μάιο ανάλογα με τη θέση που ο κάθε ένας διατηρεί.

*Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΕΔ

Γενικός Οργανωτικός ΔΗ.Αν.Α

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1121