H ΠΟΕΔ σε τροχιά εκλογών. Το διακύβευμα


ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ*

Στις 21 Μαΐου 2020 η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων θα έχει τις εκλογές της. Εντός ενός μηνός, μετά, θα αναδειχθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την τριετία 2020 – 2023.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Τι ακριβώς έχει να διαχειριστεί η νέα ηγεσία της ΠΟΕΔ;

Οι πολιτικές, που η Κυβέρνηση και η Βουλή εφαρμόζουν από το 2011 και μετά, έχουν δημιουργήσει νέα ζητούμενα, τόσο εργασιακά όσο και γενικότερα στη σχολική ζωή. Ταυτόχρονα η από πολλές μεριές, ήτοι ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, Ιδιωτική Εκπαίδευση, Κόμματα, Θεσμοί του Κράτους και της Εκκλησίας, ισοπέδωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και, κυρίως, του λειτουργού της εντείνουν το κλίμα αμφισβήτησης ως προς το Δημόσιο Σχολείο και το έργο που εντός του επιτελείται.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί επίσης είναι πως η αντάρα, που η μεθοδευμένη επίθεση σηκώνει, βοηθά τους Κυβερνώντες, κρυμμένοι πίσω από αυτή, με την κάλυψη του Κοινοβουλίου, να μειώνουν συνεχώς τα κονδύλια για τις καθημερινές ανάγκες της μαθησιακής διαδικασίας. Ανάγκες σε ανανέωση εξοπλισμού, υποστηρικτικό προσωπικό, αντικαταστάσεις ικανοποιούνται ολοένα και σε μικρότερο βαθμό. Ταυτόχρονα εμφανίζουν σε ρυθμούς πολυβόλου προτάσεις υπό τον τίτλο της μεταρρύθμισης, χωρίς φυσικά να συνοδεύονται, εκτός των άλλων, από την οικονομική κάλυψη που οι ίδιες οι προτάσεις τους απαιτούν.

Ως εκ των πιο πάνω η Οργάνωση των Δασκάλων, αμέσως μετά τις Εκλογές του 2020, βρίσκεται ενώπιον μιας πολυφασματικής πρόκλησης, που δεν είχε να αντιμετωπίσει προηγουμένως. Οι συνάδελφοι αναμένουμε ανασύνταξη δυνάμεων και ανασυγκρότηση, έτσι ώστε η απάντηση να είναι στιβαρή, αποτελεσματική και διαρκής.

Αν κάποιος διαβάσει την πραγματικότητα νηφάλια, σφαιρικά, με έγνοια για τον δάσκαλο, τη νηπιαγωγό, τον ειδικό εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα για τον θεσμό του σχολείου και τη σχολική καθημερινότητα αλλά και τον τελικό αποδέκτη που είναι το παιδί, τότε καταλαβαίνει την έκταση, το βάθος και το εύρος της ευθύνης που αναλογεί σε όσους η εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας θα αναδείξει στις θέσεις ευθύνης της Οργάνωσης μας.

Συνοπτικά οι ενότητες των ζητημάτων αφορούν στα εξής:

  1. Η ίδια η εσωτερική λειτουργία της ΠΟΕΔ επιβάλλεται να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί.
  2. Η υποστήριξη προς κάθε συνάδελφο για τα όποια προσωπικά, υπηρεσιακά και ανθρωπιστικά ζητήματα αντιμετωπίζει. Η οικονομική κρίση αφενός, αφετέρου η εντεινόμενη αμφισβήτηση μέσα στην κοινωνία αυξάνει τα πιο πάνω προβλήματα.
  3. Η αξιολόγηση.
  4. Η Ενιαία Εκπαίδευση, η οποία θα προκαλέσει αναταράξεις σε όλο το εκπαιδευτικό οικοδόμημα.
  5. Η ασφάλεια και η υγεία σε όλη της την έκταση.
  6. Η ολοένα και αυξανόμενες διοικητικές απαιτήσεις
  7. Η ποιότητα διαβίωσης στον σχολικό χώρο, λόγω, κυρίως, της κλιματικής αλλαγής.
  8. Ζητήματα εξοπλισμών, κτιριολογικά, υλικοτεχνικής υποδομής, υποστήριξης από Βοηθητικό Προσωπικό.
  9. Η εργασιακή διασφάλιση όλων όσων υπηρετούν τη Δημόσια Εκπαίδευση.

Εν κατακλείδι, κάποιος θα μπορούσε να αντιτείνει πως τα θέματα αυτά πάντα υπήρχαν. Η διαφορά που αφορά στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα ανάγεται στο ότι:

-   αφενός η Πολιτεία τα έχει ανοίξει ταυτόχρονα όλα υπό τον μανδύα της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, αρχής γενομένης με την περιβόητη Έκθεση των 7 Πανεπιστημιακών του 2004 και τα εξελίσσει σε αριθμητική αποτύπωση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ανθρωποκεντρική διάσταση της Παιδείας,

-   αφετέρου πίσω από τον καπνό που η διαρκής απαξίωση που καλλιεργεί κι εμβαθύνει για τον εκπαιδευτικό, κατ’ επέκταση και για το Δημόσιο Σχολείο, μειώνει τα κονδύλια υποστήριξης της λειτουργίας του σχολείου.

Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα καλείται η Οργάνωσή μας να διαχειριστεί. Εδώ εστιάζεται ο βαθμός ανταπόκρισης στην κρίσιμη πρόκληση όλων όσων μετέχουμε της προεκλογικής διεργασίας. Αυτός θα αξιολογηθεί από τους συναδέλφους μας και θα κριθεί.

*Πρόεδρος Α.Κί.ΔΑ.   

 Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter

459