10 απαραίτητα στοιχεία για να πετύχει, σε κάποιο βαθμό, το εγχείρημα της ΑεξΑΕ


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΑΝΑΟΥ*

Κάποια σημαντικά στοιχεία για να υπάρξει κάποια επιτυχία στο εγχείρημα της ΑεξΑΕ:

1) Χρειάζεται ενεργός συμμετοχή των γονιών. Από τη στιγμή που τόσο παιδιά όσο και εκπαιδευτικοί είναι εντελώς τεχνολογικά αναλφάβητοι / άπειροι με αυτή τη μορφή εκπαίδευσης, αλλά και επειδή οι μικρές ηλικίες δεν κινητοποιούνται από μόνες τους (σε αντίθεση με τους ενήλικες που συμμετέχουν στην ΑεξΑΕ, που εν πολλοίς έχουν αναπτύξει δικά τους, εσωτερικά κίνητρα) είναι αναγκαίο οι γονείς να είναι πολύ ενεργά αναμεμειγμένοι.

2) Η εξ αποστάσεως διδασκαλία πάντοτε αντιμετωπίζει την πρόκληση της μετάδοσης με αποτελεσματικό τρόπο των μηνυμάτων που πρέπει. Οι συμμετέχοντες, από τη στιγμή που δε βλέπουν ο ένας τον άλλο, χάνουν σημαντικό "όγκο" των "πληροφοριών" που θα λάμβαναν αν η διδασκαλία ήταν πρόσωπο με προσωπο. Γι' αυτό οι όποιες οδηγίες δίνουμε, πρέπει να είναι ιδιαίτερα σαφείς.

3) Καλό είναι να καταρτίζεται ένας οδηγός μελέτης από τον κάθε εκπαιδευτικό, που να εξηγεί επακριβώς την πορεία μελέτης που ίσως είναι αναγκαίο ν' ακολουθήσει ο μαθητής/ τρια. Σ' αυτόν τον οδηγό μελέτης, καλό είναι να επεξηγούνται με σαφήνεια και οι μαθησιακοί στόχοι κάθε δραστηριότητας, ώστε και οι ίδιοι οι γονείς ν' αντιλαμβάνονται το λόγο για τον οποίο βοηθούν στην επιτέλεση μιας δραστηριότητας.

4) Είναι σημαντική η χρήση και της δυνατότητας για συγχρονισμένη επικοινωνία, όπου αυτό είναι δυνατόν, σαν "ώρες επισκέψεων γονέων" ή για τηλεδιάσκεψη με τα ίδια τα παιδιά, για σκοπούς επίλυσης αποριών, βοήθειας, αλλά ίσως και μιας άτυπης μορφής αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, και ψυχολογικά μιλώντας, η συγχρονισμένη επικοινωνία πάντοτε είναι κάτι που εμπλουτίζει σε μεγάλο βαθμό την εξ αποστάσεως διδασκαλία και συνδέει καλύτερα τους συμμετέχοντες σ' αυτήν.

5) Οι εργασίες που θα δίνονται πρέπει να είναι σύντομες, με λογική σειρά και εστιασμένες σε συγκεκριμένο στόχο (chunks of knowledge). Αυτό φυσικά ισχύει και στην πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην καλύτερη προσήλωση των συμμετεχόντων, που ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, έχουν ελάχιστο χρονικό περιθώριο προσοχής.

6) Οι δραστηριότητες πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο ελκυστικές. Χρησιμοποιείστε, τώρα που μας δίνεται η ευκαιρία, τα αμέτρητα εκπαιδευτικά λογισμικά / παιχνίδια που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Βάλτε λινκ σε επιμορφωτικά βίντεο ή διασκεδαστικά βίντεο σχετικά με το θέμα που επιχειρείτε να διδάξετε. Είναι μια χρυσή, αλλά και αναγκαστική, ευκαιρία, ν' ασχοληθούμε και να μάθουμε όλοι μας, όσο καλύτερα γίνεται, τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

7) Εκμεταλλευτείτε κάποια πράγματα που θα θέλατε να είχατε στην πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία, τα οποία η τεχνολογία προσφέρει: όπως τη δυνατότητα που προσφέρει το ms teams να δουλεύουν πολλοί ταυτόχρονα πάνω στο ίδιο document ή παρουσίαση. Όπως τη δυνατότητα που υπάρχει (με τη χρήση βίντεο που ήδη υπάρχουν ή μαγνητοσκοπημένων βίντεο) να έχουν πρόσβαση οι πιο αδύναμοι μαθητές ξανά και ξανά σε μια δραστηριότητα, ολοκληρώνοντάς τη στο δικό τους ρυθμό. Εκμεταλλευτείτε το ότι δε θα έχετε τη συνήθη μουρμούρα του μαθήματος ή την παραβατικότητα και δουλέψτε, αν μπορείτε στη διαφοροποίηση του μαθήματός σας.

8) Τονίστε όμως στους γονείς, αλλά και στον ίδιο τον εαυτό σας, πως όσα καλά και να έχει η τεχνολογία και η εφαρμογή της ΑεξΑΕ, είναι τέτοιες οι συνθήκες που το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι χαμηλότερης ποιότητας από την πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία. Κάποιοι εξ ημών, μπορεί να φτάσουν να κάνουν και το έκτο και το έβδομο σημείο που ανέφερα πιο πάνω. Κάποιοι λιγότερο εξοικειωμένοι, θα κάνουν λιγότερα. Σημασία έχει ότι κι εμείς οι ίδιοι, από το σημείο που είμαστε, θα εξελίξουμε και τις δικές μας ικανότητες, όπως και τις ικανότητες των παιδιών (αν τηρηθούν οι άνω προϋποθέσεις, με μεγαλύτερη σημασία στο πρώτο σημείο: την εμπλοκή των γονιών)...

9) Αναπτύξτε και εναλλακτική μέθοδο αποστολής υλικού (λ.χ. έντυπο υλικό, υλικό σε μορφή cd κ.ο.κ.) για εκείνα τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτή είναι επίσης μια τεράστια πρόκληση, για την οποία ίσως πρέπει να σταθεί αρωγός και το ίδιο το κράτος, προσφέροντας Η/Υ ή πρόσβαση στο διαδίκτυο ΔΩΡΕΑΝ σε άπορα παιδιά.

10) Τα μαθήματα δεν είναι μονάχα τα Ελληνικά και τα Μαθηματικά. Προσπαθείστε, με όποιο τρόπο μπορείτε, να εμπλέξετε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων του Α.Π. σ' αυτή τη διαδικασία. Με όποιον τρόπο μπορείτε κι ακολουθώντας τους άνω κανόνες.

Αν οι γονείς ανταποκριθούν θετικά, που είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο κατ' εμένα για να πετύχει το όλο εγχείρημα (με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα: τεχνολογικός αναλφαβητισμός, απειρία με ΑεξΑΕ, μη επαρκές υλικό ΑεξΑΕ, μικρή ηλικία συμμετεχόντων κ.ο.κ.) τότε θα είμαι αισιόδοξος. Επειδή γνωρίζω αρκετούς συναδέλφους που έχουν τη φιλοτιμία και το τσαγανό να προσπαθήσουν και να πετύχουν με ό,τι καταπιαστούν.

*Εκπαιδευτικός

MA in Open, Distance and Flexible Learning

MA στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1100