40 προτάσεις για το πώς να περάσουμε δημιουργικά στο σπίτι. «Το παιγνίδι των δωματίων»


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΣΤΙΔΗ*

Και ξαφνικά, όλη η οικογένεια βρέθηκε «παγιδευμένη» στο σπίτι και όσο και αν καταλαβαίνουμε τη σημασία του να μείνουμε μέσα, άλλο τόσο μας προβληματίζει το τι θα κάνουμε κλεισμένοι σε μερικά δωμάτια. Όταν βέβαια μιλάμε και για παιδιά, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ασφυκτικά. Μένουμε λοιπόν στο σπίτι. Πώς είναι δυνατόν να καταφέρουμε να κρατήσουμε ένα παιδί μέσα, χωρίς να «εκραγεί» το ίδιο, ολόκληρο  το σπίτι αλλά και τα νεύρα αυτών που θα προσέχουν τα παιδιά; Δεν είναι καθόλου εύκολο! Αν όμως προσπαθήσουμε να είμαστε λίγο δημιουργικοί και έτοιμοι να ψυχαγωγηθούμε με ένα εναλλακτικό τρόπο, ίσως τα πράγματα να είναι κάπως διαφορετικά.

Λοιπόν θα μείνουμε στο σπίτι μας. Τι κάνουμε; Καιρός να γνωρίσουμε το σπίτι μας και τις γωνίες του. Ας παίξουμε λοιπόν το παιγνίδι των «δωματίων». Το σπίτι, έχει πολλά και διαφορετικά δωμάτια. Είστε σίγουροι ότι τα εξερευνήσατε όλα καλά; Το κάθε δωμάτιο έχει πολλές δικές του όμορφες, περίεργες, μυστήριες, διασκεδαστικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες.  Λοιπόν τι λέτε; Πάμε να παίξουμε; Ας αρχίσουμε.

ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ.

Μαγειρική: Τι μπορούμε να κάνουμε στην κουζίνα μας; Μα φυσικά να ασχοληθούμε με το μαγείρεμα, κάτι που ενθουσιάζει τα παιδιά και είναι μια δραστηριότητα παιδαγωγική, επιμορφωτική και απόλυτα δημιουργική. Φυσικά, ό,τι θα κάνουμε να είναι με μεγάλη προσοχή αποφεύγοντας σκεύη και αντικείμενα επικίνδυνα. Τι μπορούμε να κάνουμε:

Πρόγευμα: Να αφήσουμε τα παιδιά να ετοιμάσουν το πρόγευμα για όλους. Δηλαδή να φτιάξουν φρυγανιές, να τις αλείψουν με βούτυρο και μαρμέλαδα, να ετοιμάσουν τα μπολ με τα δημητριακά, να ετοιμάσουν τα σερβίτσια κλπ.

Φρουτοσαλάτα: Να φτιάξουν μια φρουτοσαλάτα με διάφορα φρούτα (φρέσκα η κονσέρβας) και να τη σερβίρουν με όλη τη σοβαρότητα ενός εστιατορίου.

Τρούφες: Να φτιάξουν τρούφες που είναι ένα γλυκό που δεν χρειάζεται ούτε μαγείρεμα αλλά και προσφέρεται για καλλιτεχνική δημιουργικότητα ενός μικρού ζαχαροπλάστη με μεγάλη φαντασία. Κάνουμε πχ ένα πύργο από τρούφες ή μια τούρτα από τρούφες κλπ.

Σάντουιτς: Ετοιμάζουμε σάντουιτς με θέμα πχ τα λαχανικά ή το φαγητό που έμεινε από χθες, γαρνιρισμένα και σερβιρισμένα με τον τρόπο του κάθε παιδιού.

Φρουτοποτό: Να φτιάξουν τα παιδιά το δικό τους φρουτοποτό με μια περίεργη πχ συνταγή, ίσως να φτιάχνανε μια «λεμοναδο-πορτοκαλάδα» ή μια «μανταρινο-καροτάδα» κλπ.

Σαλάτες: Σαλάτες που θα τις ονομάσουν και με εστιατορικά ονόματα «η σαλάτα, θαλασσινή τρικυμία του σεφ Γιώργου», ή «η σαλάτα καρδιά του μαρουλιού της Φρόσως» κλπ. Ωραία θα ήταν, να καταγράψουν τα παιδιά και τα υλικά που χρησιμοποίησαν και να διακοσμήσουν αυτό το χαρτί - μενού με ζωγραφιές και καλλιτεχνικά γράμματα.

Διακόσμηση κέικ: Να διακοσμήσουν ένα κέικ απλό που θα φτιάξει η μητέρα (πχ κέικ γεωγραφίας ή cup cakes) με ό,τι έχουμε στο σπίτι, καραμελίτσες, ζάχαρη άχνη, μπισκοτάκια, φρούτα κλπ.

Στρώσιμο τραπεζιού: Το μεσημέρι, μπορούν τα παιδιά να αναλάβουν να στρώσουν το τραπέζι και να έχουν και ένα θέμα. Για παράδειγμα, το θέμα μας θα είναι η θάλασσα, ή η Άνοιξη οπότε θα πρέπει να ασχοληθούν λίγο να το ετοιμάσουν, να βρουν τα κατάλληλα σερβίτσια, τραπεζομάντηλο, διακόσμηση κλπ.

Νοικοκυριό: Να καταγράψουν τι έχουμε στα ντουλάπια της κουζίνας και να συμβουλεύσουν τους γονείς τους στο τι χρειάζεται να αγοράσουν όταν θα πάνε στο σουπερμάρκετ. Το κάθε παιδί, να αναλάβει και διαφορετικά ράφια στην κουζίνα.

ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΑΣ

Συγυρίζω ντουλάπια και ερμάρια: Ζητάμε από τα παιδιά να  ασχοληθούν με τα ντουλάπια και τα ερμάρια. Θα βγάλουν όλα τα ρούχα και θα κάνουν μια επιλογή τι θέλω και τι όχι. Έτσι, θα βρουν και ποια ρούχα μπορούν να δώσουν και σε κάποιους αργότερα, που τα έχουν ανάγκη.

Μόδα: Ας κάνουμε για λίγο τους σχεδιαστές, σχεδιάστριες μόδας φτιάχνοντας τη δική μας κολεξιόν, με παλιά ρούχα μας, πχ μπλούζες ή κάλτσες που δεν μας είναι χρήσιμα, μεταποιώντας τα σε κάτι άλλο, (να τα ζωγραφίσω, να τα κόψω να φτιάξω κάτι τρελό κλπ).

Ομορφιά στην οικογένεια: Μπορούμε να ανοίξουμε, στο δωμάτιο μας, το δικό μας «κομμωτήριο» ή «κουρείο» ή «κέντρο αισθητικής», φτιάχνοντας τα μαλλιά των αδελφιών μας, της μαμάς, της γιαγιάς, δίνοντας συμβουλές για τα νύχια και το μακιγιάζ, κάνοντας τα μαλλιά της κούκλας μας, χτενίζοντας λίγο το μούσι του μπαμπά μας κλπ. Απαραίτητο βέβαια να διακοσμήσουμε τον χώρο ανάλογα.

Συρτάρια: Τα συρτάρια είναι πάντα μια περιπέτεια για τον καθένα. Προτείνουμε στα παιδιά, να βγάλουν το συρτάρι, να το αδειάσουν στο πάτωμα και να ξαναδούν τι υπήρχε εκεί στο μυστήριο, μακρινό του  βάθος και που ήταν ξεχασμένο. Τα συγυρίζουν, πετάνε διάφορα άχρηστα και  επανατοποθετούν το συρτάρι στη θέση του.

Κοσμήματα - Κατασκευές: Μπορούμε να φτιάξουμε κοσμήματα με διάφορα πραγματάκια που έχουμε στο σπίτι μας (καλαμάκια, αλουμινόχαρτο, συνδετηράκια, κλπ) και να τα κάνουμε δωράκια σε άλλους. Μπορούμε να φτιάξουμε με διάφορα παλιά κουτιά μια κατασκευή πχ ένα γκαράζ για τα αυτοκινητάκια μας ή ένα κουκλόσπιτο για τις κούκλες μας κλπ

Καλλιτέχνες: Ζωγραφίστε έργα τέχνης, κάντε κολλάζ, τυπώματα με πατάτες,  υφασματογραφίες κλπ. Μαζέψτε με τα παιδιά σας καπάκια, φύλλα, πετραδάκια από την αυλή, φακές και φασόλια και ό,τι άλλο μπορείτε να βρείτε! Βάλτε το παιδί να σκεφτεί ένα θέμα, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει με τα υλικά που έχετε μαζέψει. Τα παιδιά θα διασκεδάσουν πολύ.

ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ

Τηλεόραση: Ας επιλέξουμε να δούμε μια ταινία από τα παλιά πχ τον γάμο των γονιών μου, ή τη βάφτιση μου, ή μια παλιά σχολική μας γιορτή για να θυμηθούμε λίγο τα παλιά και να γελάσουμε. Πώς ήταν άραγε οι γονείς μας πριν από 15 χρόνια, πώς ήμουνα εγώ τη μέρα της βάφτισής μου κλπ.

Χορός: Επιλέγω να δω στο διαδίκτυο ένα διαδραστικό φιλμάκι που θα με μαθαίνει τα χορευτικά βήματα σε ένα τραγούδι (ή στο ίδιο πλαίσιο μπορούμε να κάνουμε ακόμα και γυμναστική στο δωμάτιο μας)

Καραόκε: Να περάσουμε ωραία τραγουδώντας σε καραόκε κάνοντας να μοιάζει κάπως  και με διαγωνισμό με παρουσιαστή και κριτική επιτροπή

Ταινία: Να δούμε μια ωραία ταινία 

Επιτραπέζια: Μπορούμε να παίξουμε πολλά και εκπαιδευτικά παιγνίδια επιτραπέζια

Θεατρική παράσταση: Να κάνουμε λίγο τους ηθοποιούς. Να ετοιμάσουμε μια θεατρική παράσταση την οποία θα  παρουσιάσουμε στο σαλόνι μας με σκηνικά που θα κάνουμε εμείς (με μαξιλάρια, υφάσματα, κουτιά κλπ) και με κοστούμια από τα ερμάρια των γονιών μας. Την παράσταση μας θα την παρουσιάσουμε για  κάποιο στο σπίτι μας ή για κάποιο εκτός που θα την παρακολουθήσει πχ μέσω skype κλπ.

Συλλογές ή σπιτικό μουσείο: Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συλλογή με τα πιο παλιά πράγματα του σπιτιού μας ως ένα είδος μουσείου. Πχ το πιο παλιό βιβλίο που υπάρχει στο σπίτι μας ή τα πιο παλιά ρούχα,  το πιο παλιό παιγνίδι κλπ

ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ή ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ

Καθαρίζω τον κήπο: Θα αναλάβουμε να φροντίσουμε τον κήπο, τις γλάστρες ή τα φυτά. Να τα ποτίσουμε, να τα καθαρίσουμε να βάλουμε τις γλάστρες σε μια άλλη σειρά κλπ

Μεταφυτεύω: Μπορούμε να μεταφυτέψουμε φυτά σε γλάστρες πιο μεγάλες

Βοτανόκηπος: Να κάνουμε το δικό μας βοτανόκηπο. Να μας φέρουν οι γονείς μας από ένα φυτώριο απλά φτηνά αρωματικά φυτά ρίγανη, λεβάντα, βασιλικό κλπ και να φτιάξουμε με αυτά  ένα κήπο.

Η δική μου «ζούγκλα»: Ωραία ιδέα είναι να μαζέψουμε μικρά κακτάκια και να τα φυτέψουμε σε μια μεγάλη χαμηλή γλάστρα, όπως μας αρέσει, κάνοντας μια διευθέτηση, βάζοντας μέσα και μικρά πλαστικά ζωάκια, μεταμορφώνοντας όλο το σκηνικό στη δική μας «ζούγκλα».

Διακόσμηση γλαστρών: Να ζωγραφίσω, να μπογιατίσω πήλινες γλάστρες όπως θέλω.

ΜΠΑΝΙΟ - ΤΟΥΑΛΕΤΑ

Βάρκες από ανακυκλωμένα υλικά: Λοιπόν όσο περίεργο και αν φαίνεται, εμείς, θα συνδέσουμε την μπανιέρα με την ανακύκλωση. Θα φτιάξουμε βαρκούλες από άχρηστα υλικά πχ από ένα κουτί από γάλα ή ένα απορρυπαντικό και θα ζητήσουμε από τους γονείς μας να μας αφήσουν να βάλουμε λίγο νερό στην μπανιέρα και να παίξουμε με τις βαρκούλες που κάναμε. Έτσι, κάναμε και μια κατασκευή, αλλά και περάσαμε ωραία μαθαίνοντας και τρόπους ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ

Survivor: Μετατρέπουμε τον διάδρομο του σπιτιού μας σε μια διαδρομή τύπου survivor, στην οποία μπορεί να έχουμε εμπόδια ή ερωτήσεις ή αστείες δοκιμασίες πχ να πεις ένα τραγούδι, να κάνεις ένα ζώο κλπ. Οι ομάδες που θα «διαγωνιστούν» θα είναι γονείς vs παιδιά.

Wallpapers: Κολλάμε μεγάλα χαρτόνια ή παλιές εφημερίδες στους τοίχους του διαδρόμου και ζητάμε από τα παιδιά να φτιάξουν τα δικά τους δημιουργικά wall papers με υλικά ελεγχόμενα και που δεν θα κάνουν ζημιά, μπορεί να είναι κολλάζ ή μολύβια και μπογιές ελεγχόμενες για να μην χαλάσουμε τους τοίχους.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Έρευνα αγοράς: Μια καλή και «μαθηματική» ιδέα, θα ήταν να ζητήσουμε από τα παιδιά μας, μετά από μια έρευνα που θα κάνουν στο σπίτι, να μας ετοιμάσουν τη λίστα για το σουπερμάρκετ, κάνοντας και μια κοστολόγηση των όσων θα αγοράσουμε. Συνήθως τα πράγματα που αγοράζουμε έχουν τιμή οπότε το παιδί βλέπει πχ ότι τέλειωσε ένα σαμπουάν, το καταγράφει και δίπλα αναγράφει την τιμή του, οπότε με αυτό τον τρόπο, θα κάνει και ένα είδος μαθηματικών υπολογισμών.

Η δική μου ταινία: Καλούμε τα παιδιά να κάνουν μια σύντομη ταινία με τη χρήση του κινητού μας, για παράδειγμα ένα μικρό σποτ για τον κορονοϊό ή ακόμα μια ταινία εκπαιδευτικής τηλεόρασης στην οποία θα μιλάνε στο «κοινό» τους σαν δάσκαλοι-ρεπόρτερ παρουσιάζοντας ένα θέμα που τα ενδιαφέρει πχ αθλητικά. Μια ωραία, ευχάριστη και δημιουργική εργασία.

Η δική μου αφίσα: Μπορούμε να κάνουμε διαγωνισμό αφίσας ανάμεσα στους φίλους και φίλες του παιδιού μας με ένα ωραίο θέμα πχ «πλένω τα χέρια μου» και να σταλούν όλες ηλεκτρονικά σε κάποιο κριτή (πχ στον/στην δάσκαλο/α της τάξης) και να «σχολιάσει» αυτός/η τις καλύτερες αφίσες.

Αστείες σέλφι: Βγάζουμε όλοι στο σπίτι αστείες σέλφι και φτιάχνουμε το δικό μας οικογενειακό κόμικς στο κομπιούτερ μας. Δηλαδή βάζουμε σε κάθε σέλφι ένα συννεφάκι και γράφουμε κάτι έτσι που να γίνει μια ιστορία

Παιγνίδι κρυμμένου θησαυρού: Διοργανώνουμε ένα παιγνίδι κρυμμένου θησαυρού στο σπίτι που να έχει ερωτήσεις γενικών γνώσεων. Πώς; Λοιπόν, θα πρέπει τα παιδιά να απαντούν σε μια σειρά ερωτήσεων σε ένα φάκελο και που απαντώντας τις σωστά, θα οδηγούνται σε κάποιο άλλο χώρο ή δωμάτιο του σπιτιού όπου εκεί θα βρίσκουν τον επόμενο φάκελο για να συνεχίσουν.

Παίξτε “το κυνήγι των γραμμάτων”: Το κάθε παιδί παίρνει από ένα κουτί και τους ζητάμε να γυρίσουν σε όλο το σπίτι και να μαζέψουν ένα αντικείμενο που αρχίζει από άλφα, ένα από βήτα, ένα από γάμα κλπ. Μετά, το παιγνίδι γίνεται πιο δύσκολο ζητώντας από τα παιδιά να βρουν κάτι που τρώγεται και είναι από άλφα, βήτα κλπ, στη συνέχεια κάτι που πίνεται, κλπ

Το παιγνίδι «Γνωριζόμαστε;»: Το παιγνίδι αυτό, έχει σκοπό να δούμε αν στην οικογένεια μας γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας. Το παιδί υποβάλλει 10 ερωτήσεις στον πατέρα που αφορούν σε προσωπικά του γούστα και επιλογές πχ ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα, φαγητό, ποτό, χόμπι. Πού θα ήθελες να ταξιδέψεις, ποιο επάγγελμα ήθελες να κάνεις ότι ήσουν μικρός ή ποιο είναι το αγαπημένο σου πουκάμισο και γραβάτα. Ποιο είναι το αγαπημένο σου παραμύθι, ταινία, τραγούδι, ηθοποιός κλπ. Αφού απαντήσει, τότε ρωτάμε τη μητέρα (που δεν ήταν παρούσα) ποιες απαντήσεις νομίζει πως έδωσε ο πατέρας. Κάνουμε το ίδιο και για τα άλλα μέλη της οικογένειας. Τελικά, ξέρουμε ο ένας τον άλλο; Θα εκπλαγείτε;

Εφημερίδα οικογένειας: Κάθε μέρα θα «κυκλοφορεί» μια εφημερίδα στο σπίτι μας. Δηλαδή τα παιδιά, θα ετοιμάζουν ένα δισέλιδο, κάτι απλό στο οποίο να γράφουν κάτι που έγινε στο σπίτι, να τυπώνουν μια φωτογραφία που έβγαλαν με το κινητό τους, ένα παιγνίδι που θα φτιάξουν τύπου κρυπτόλεξο κλπ.

Μουσική συναυλία «Family-vision»: Αν τα παιδιά μας γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο, ας τους ζητήσουμε να ετοιμάσουν ένα δικό τους μουσικό ρεσιτάλ ή συναυλία, το οποίο θα παρουσιάσουν στο σαλόνι μας και που μπορούμε να το μεταδίδουμε και ζωντανά μέσω ιντερνέτ και σε κάποιους άλλους συγγενείς και που αυτοί μπορούν στο τέλος να ψηφίζουν σε στυλ Eurovision. Αν τώρα τα παιδιά μας δεν ξέρουν κάποιο μουσικό όργανο, ας τους ζητήσουμε να φτιάξουν χειροποίητα κρουστά ή έγχορδα, πχ βάζοντας ρύζι σε ένα κουτί γάλακτος ή τεντώνοντας σε ένα ξύλο λαστιχάκια ως χορδές κλπ. Τέλος, τους καλούμε να συνοδεύσουν με αυτά τα όργανα τους ένα τραγούδι που επιλέγουμε εμείς.

Όπως καταλαβαίνουμε, ο εγκλεισμός σε ένα περιορισμένο χώρο δημιουργεί πολλά προβλήματα στον κάθε άνθρωπο, πρακτικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά κλπ. Προσπαθούμε όμως αυτό, να το ξεπερνάμε με θετικό τρόπο και ευχάριστη διάθεση. Δοκιμάστε λοιπόν κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες και σίγουρα κάτι θα αρέσει στα παιδιά αλλά και στους γονείς. Έτσι, ίσως όλες αυτές οι δύσκολες ώρες, να φανούν τελικά δημιουργικές. Πάντως, μέσα σε όλο το αρνητικό σκηνικό, το πιο θετικό κομμάτι είναι ότι επιτέλους γονείς και παιδιά θα βρουν ώρα να γνωριστούν και να περάσουν όμορφα. Καλή διασκέδαση σας εύχομαι, υπομονή και όλα θα πάνε καλά!

 *Εκπαιδευτικός




Comments (1)

  1. Αρετή Στασινοπούλου:
    Mar 19, 2020 at 10:34 AM

    Είναι πολύ όμορφες και δημιουργικές ιδέες. Ευχαριστούμε πολύ.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










12405