ΑΚΙΔΑ: Ο κ. Προδρόμου να σεβαστεί δημοκρατία και θεσμούς και να διαβουλευθεί με την ΠΟΕΔ


 Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:

«Κλείνουν σχεδόν 4 εβδομάδες από το χωρίς προειδοποίηση αναγκαστικό κλείσιμο των σχολείων στην ελεύθερη Κύπρο. Οι μαθητές χωρίς καμιά προειδοποίηση αποκόπηκαν από τη σχολική καθημερινότητα τους. Οι γονείς την ίδια ώρα έπρεπε να αναδιοργανώσουν από τη μια στιγμή στην άλλη την οικογενειακή τους ζωή, στη βάση ενός πρωτόγνωρου φάσματος παραγόντων.

Τα δεδομένα άλλαξαν και για τους εκπαιδευτικούς. Ξαφνικά βρέθηκαν στην έπαλξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Μέσα σε ένα κυκεώνα ασάφειας από το αρμόδιο Υπουργείο, προσπαθούν να διαχειριστούν με μέτρο αλλά και στο μέτρο των δυνατοτήτων μια διαδικασία, για την οποία δεν υπήρξε προετοιμασία. Αναγκάζονται, ενώ είναι στόχοι αφόρητης πίεσης λόγω των εκτός πραγματικότητας δηλώσεων του Υπουργού ΠΠΑΝ, να ανοίξουν κανάλια επικοινωνίας και τηλεκπαίδευσης με τους μαθητές τους και ταυτόχρονα να επιμορφωθούν σε κάτι το οποίο, στη βάση του τι λένε οι ειδικοί, χρειάζεται χρόνος, που αυτή τη στιγμή δεν τους παρέχεται.

Καταθέτουν και κόπο και χρόνο. Ανταποκρίνονται με όλες τους τις δυνάμεις στο ζητούμενο. Είναι πρωτόγνωρη κατάσταση, τα μέσα είναι περιορισμένα, οι μηχανισμοί το ίδιο. Η ωραιοποιημένη κατάσταση και τα φιρμάνια του Υπουργού ΠΠΑΝ δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Όμως, οι συνάδελφοι δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και ειδικοί εκπαιδευτικοί, αγνοώντας και προσπερνώντας την κακεντρέχεια μερίδας της κοινωνίας, τις προθέσεις των Εργοδοτών της Κύπρου, υπερβαίνοντας δυσκολίες, δίνουν ένα άνισο αγώνα με τον χρόνο, με την τεχνολογία, με τα δυσχερή δεδομένα, με τις άγνωστες πτυχές του τι μπορεί να συμβαίνει σε κάθε οικογένεια μαθητή τους, προσπαθώντας να διαχειριστούν ακόμα και τα σοβαρά ελλείμματα του Υπουργείου ΠΠΑΝ.

Καταθέτουμε την άμετρη εκτίμησή μας προς τους συναδέλφους μας της Προδημοτικής, Ειδικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης για την υπευθυνότητα, την ευαισθησία και την υπερπροσπάθεια που επιδεικνύουν αυτή την περίοδο, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά τον επαγγελματισμό τους και το υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παιδιά που τους χαρακτηρίζει.

Καταθέτουμε επίσης την αναγνώριση μας για την εθελοντική προσφορά δεκάδων εκπαιδευτικών που στελεχώνουν το Κέντρο Υποστήριξης για διαχείριση της Πανδημίας στην Κύπρο, το οποίο στήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΟΕΔ στα Κεντρικά της Γραφεία.

Ως Α.Κί.ΔΑ. δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε να είμαστε σε ανοικτό διάλογο με τους συναδέλφους μας, αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, καταγράφουμε τις διαπιστώσεις και τις απόψεις τους και μεταφέρουμε τα αιτούμενα στον επίσημο συνδικαλιστικό μας φορέα, που είναι η ΠΟΕΔ.

Την ίδια ώρα καταθέτουμε την έντονη κριτική μας προς τον Υπουργό ΠΠΑΝ κ. Προδρόμου, ο οποίος σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές απαξιώνει τη δημοκρατία και τον κοινωνικό διάλογο και δεν απαντά καν στην επίσημη επιστολή της ΠΟΕΔ για συζήτηση της κατάστασης.

Τα ζητήματα είναι πολλά. Πέρα από τα όσα αφορούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τα οποία παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανακοίνωσή μας, αναφύονται συνεχώς κρίσιμα θέματα κι ερωτήματα, τα οποία χρήζουν απαντήσεων και διευκρινίσεων.

Οι μνήμες από την πολιτική συμπεριφορά της Επίσημης Πλευράς το καλοκαίρι του 2018 είναι ακόμα νωπές. Σε καμιά περίπτωση η πρωτοφανής κρίση με τον κορωναϊό δεν θα πρέπει να επιτραπεί να λειτουργήσει ως άλλοθι για επαναφορά εκείνων των συμπεριφορών. Είναι ξεκάθαρη απαίτηση της Α.Κί.ΔΑ. αλλά και των δεδομένων, όπως έχουν διαμορφωθεί αλλά και συνεχίζουν να διαμορφώνονται, έστω και τώρα, ο κ. Προδρόμου να σεβαστεί τη δημοκρατία και τους θεσμούς και να διαβουλευθεί με την ΠΟΕΔ».   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1199