Προοδευτική Δασκάλων: Προτάσεις και εισηγήσεις για την εξ αποστάσεως διδασκαλία


 Με ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:  

Παρά τις εξαγγελίες και τις δηλώσεις ΥΠΠΑΝ περί έναρξης της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας στη δημοτική εκπαίδευση, η πραγματικότητα είναι ότι τα πλείστα σχολεία ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της καταγραφής των αναγκών, της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και της προσπάθειας   εγκατάστασης και σύνδεσης της πλατφόρμας TEAMS με τους υπολογιστές των μαθητών και μαθητριών. Την ίδια στιγμή, οι οικογένειες των παιδιών μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την πρώτη μέρα οι εκπαιδευτικοί του δημοσίου έχουν μεριμνήσει για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους, με κύριο στόχο την άμεση εκπαιδευτική εξ αποστάσεως επαφή και στήριξη, εφαρμόζοντας ασύγχρονη και σε εξαιρετικές περιπτώσεις σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η άρνηση του ΥΠΠΑΝ να δεχθεί την ΠΟΕΔ για σκοπούς ενημέρωσης, συζήτησης αλλά και σχεδιασμού από κοινού των επόμενων βημάτων, έτσι ώστε να αναπτυχθεί σωστά στη βάση των πραγματικών αναγκών η δυνατότητα έναρξης της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλία στο Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο, μας αναγκάζει για ακόμα μια φορά να δώσουμε δημόσια τις προτάσεις και εισηγήσεις μας, με την ελπίδα ότι αυτές θα ληφθούν υπόψη σοβαρά από το ΥΠΠΑΝ, έστω και τώρα.

Καταγράφουμε τα πιο σημαντικά και απαραίτητα στάδια για να επιτύχουμε την έναρξη της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας στο Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο:

1.      Το ΥΠΠΑΝ να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι στόχοι της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης

Η Προοδευτική σημείωσε από την αρχή ότι το ΥΠΠΑΝ δεν είχε ούτε πλάνο ούτε συντονισμό, και ότι οι εντολές και οδηγίες που δόθηκαν δημιουργούν σύγχυση στους εκπαιδευτικούς. Αυτό φαίνεται να συνεχίζεται, αφού το ΥΠΠΑΝ αρνείται να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι στόχοι της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης.  Όταν το ΥΠΠΑΝ θέσει ξεκάθαρα τους στόχους της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης, τότε και οι σχολικές μονάδες και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κινηθούν καλύτερα και πιο συντονισμένα προς αυτές τις κατευθύνσεις. Οι δράσεις και ενέργειες των εκπαιδευτικών διαφέρουν αν ο στόχος είναι η επικοινωνία δασκάλου με μαθητές, η εκπαιδευτική εξ αποστάσεως επαφή, η κοινωνικοποίηση και στήριξη των παιδιών από το αν ο στόχος είναι η κάλυψη νέας ύλης βάσει Αναλυτικού Προγράμματος και η επίτευξη νεών μαθησιακών στόχων. Ζητούμε ξεκάθαρους στόχους και συγκεκριμένο πλάνο με μικρά και ξεκάθαρα βήματα, για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αναφορικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

2.      Ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά

Ενέργειες και δράσεις που πιθανόν να δημιουργήσουν ανισότητες μεταξύ των μαθητών/τριών θα πρέπει να αποφευχθούν με κάθε τρόπο. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνήσει και να φροντίσει, έτσι ώστε όλοι οι μαθητές του δημοσίου σχολείου να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ψηφιακές συσκευές επικοινωνίας και εργασίας. Μακριά από πανηγυρισμούς και εξαγγελίες, οι πραγματικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτό το διάστημα καταγράφονται. Οι συσκευές που έχουν εξασφαλιστεί από χορηγούς δε φαίνεται να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες. Συνεπώς το κράτος, μέσα και από τις Σχολικές Εφορείες αλλά και με την στήριξη όλων, αν χρειαστεί και των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και των Συνδέσμων Γονέων, οφείλει να καλύψει το συντομότερο τις ελλείψεις που παρουσιάζονται. Την ίδια στιγμή, οι οικογένειες των μαθητών και μαθητριών μας χρειάζονται τον χρόνο τους να προετοιμαστούν και να προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα δεδομένα, έτσι ώστε εφόσον διασφαλιστούν όλες οι βασικές προϋποθέσεις, εάν τα σχολεία δεν ανοίξουν μετά το Πάσχα, να ξεκινήσει η εξ αποστάσεως διδασκαλία για ΟΛΑ τα παιδιά.

3.      Ετοιμότητα και προετοιμασία εκπαιδευτικών

Όλο αυτό το διάστημα, μετά την αναστολή της φοίτησης στο δημόσιο σχολείο, ό,τι θετικό και ελπιδοφόρο έχει καταγραφεί οφείλεται στις  πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών. Επικοινωνία και στήριξη των μαθητών/τριών και των οικογενειών τους, δημιουργία υλικού, ετοιμασία δημιουργικών δραστηριοτήτων και άλλων είναι μερικά από τα φωτεινά παραδείγματα που οι ίδιοι ανάπτυξαν με δικές τους καθαρά πρωτοβουλίες. Είναι γεγονός ότι τα νέα δεδομένα απαιτούν αυξημένες δεξιότητες και για τους εκπαιδευτικούς , οι οποίοι πλέον καλούνται να εργαστούν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον εργασίας, με νέα δεδομένα και διαφορετικές συνθήκες εργασίας. Είναι γεγονός ότι και οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται χρόνο και στήριξη, για να  επιμορφωθούν, να πειραματιστούν και να εξοικειωθούν με τα νέα αυτά δεδομένα.

4.      Τα επόμενα βήματα μετά την εξασφάλιση των βασικών προϋποθέσεων για εξ αποστάσεως διδασκαλία στο Δημόσιο Σχολείο

Η ετοιμότητα του εκπαιδευτικού κόσμου να εργαστεί εξ αποστάσεως, έστω και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι δεδομένη, παρόλο που τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ζωντανή διαδραστική διδασκαλία της τάξης. Παρά τις δυσκολίες,  η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να ξεκινήσει σιγά σιγά και με μικρά βήματα κάθε φορά, αφού πρώτα ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε στους μαθητές και στις μαθήτριές μας το νέο περιβάλλον εργασίας, έτσι ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να αποκτήσουν τις δεξιότητες και ικανότητες, για να το χειριστούν και να είναι σε θέση να έχουν ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή προς όφελός τους.

Καταληκτικά, τονίζουμε για ακόμη μια φορά ότι σε καμία περίπτωση, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζωντανή διδασκαλία, την παιδαγωγική αλληλεπίδραση και τη φυσική ζωντανή παρουσία του/της εκπαιδευτικού στην τάξη.  Υπό τις σημερινές περιστάσεις, πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι η παιδαγωγική επαφή και στήριξη των παιδιών είτε με σύγχρονη είτε με ασύγχρονη εκπαίδευση, αφού το ΥΠΠΑΝ δώσει ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές ως προς τους στόχους της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ενέργειες που θα προκαλέσουν μεγαλύτερες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες μεταξύ των παιδιών μας πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να αποφευχθούν».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1570