Εξ αποστάσεως προσπάθεια συναίνεσης για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση


ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Καθορίστηκε σήμερα Τετάρτη συνάντηση με τηλεδιάσκεψη, μεταξύ της Γραμματείας της ΠΟΕΔ και του Υπουργού Παιδείας για αύριο, Πέμπτη. Αυτό βέβαια γίνεται με αδικαιολόγητη από μέρους του ΥΠΠΑΝ καθυστέρηση και μετά από την έκτακτη συνεδρια του ΔΣ της ΠΟΕΔ που πραγματοποιήθηκε χθες.

Η συνάντηση προκύπτει με 15 μέρες καθυστέρηση και μετά από την κριτική που εξασκήσαμε κάποιοι τις τελευταίες μέρες, τις έντονες φωνές που εκφράστηκαν χθες στο ΔΣ της ΠΟΕΔ για έκδοση ανακοίνωσης, για την αδικαιολόγητη στάση που τήρησε το ΥΠΠΑΝ μέχρι σήμερα και μετά από την πιο κάτω οδηγία της ΠΟΕΔ προς τα μέλη της, η οποία αναρτήθηκε αργά ψες Τρίτη με απόφαση του ΔΣ της Οργάνωσής μας:

«ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ:

1. ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΠΑΝ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ.

2. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ.

3. ΟΣΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΠΑΝ.

4. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔ ΤΗΣ 27ης ΜΑΡΤΙΟΥ.

5. ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ/ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΝΕΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ». 

Διερωτούμαι πραγματικά γιατί πρέπει να αναγκαζόμαστε αρκετές φορές να προχωρούμε σε έντονη κριτική και αχρείαστες αντιπαραθέσεις, για να γίνει το αυτονόητο. Αυτό που δηλαδή επιβαλλόταν να γίνει από το πρώτο λεπτό της κρίσης. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ.

Πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθεί κανείς πως για να αναπτυχθεί σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα και κάτω από έκτακτες συνθήκες η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θα έπρεπε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συνεργασία και συναίνεση μεταξύ ΠΟΕΔ, Οργανωμένων Γονιών και ΥΠΠΑΝ;

Ελπίζω πως η αυριανή συνάντηση θα αποδώσει τα αναμενόμενα, γιατί σίγουρα αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν είναι αυτοσκοπός ούτε η διαφωνία ούτε και η αντιπαράθεση. Από την άλλη όμως με αφορμή την κρίση και την έκτακτη κατάσταση, δεν μπορεί το ΥΠΠΑΝ να ενεργεί κατά βούληση και να συνεχίσει να αγνοεί επιδεικτικά την ΠΟΕΔ και τους εκπαιδευτικούς για ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά την Παιδεία

Επαναλαμβάνω ξανά πως στόχος μας είναι η συνεργασία και η συναίνεση στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στη διαχείριση της Παιδείας αυτή τη δύσκολη ώρα. Ελπίζω πως έστω και εκ των υστέρων το ΥΠΠΑΝ, θα ανταποκριθεί αύριο στο κάλεσμά μας για συνεργασία και να μην προχωρήσει σε άλλες μονομερείς αποφάσεις.

*Γραμματέας ΠΟΕΔ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΚΙΔΑ.*Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter

926