AΚΙΔΑ: Εν μέσω πανδημίας…


Με ανακοίνωσή της, η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών στην τελευταία του συνεδρία εξέτασε τις εξελίξεις στον χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης αλλά και ευρύτερα στην κυπριακή κοινωνία σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωναϊού και τις επιπτώσεις.

Η αναστολή φοίτησης των παιδιών από τις 10 Μαρτίου 2020 δημιούργησε την ανάγκη για εξ αποστάσεως εκπαιδευτική υποστήριξη των παιδιών μέσα και από τη συνεργασία με την οικογένεια.

Η Α.Κί.ΔΑ αλλά και η συνδικαλιστική Οργάνωση των Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης ΠΟΕΔ επεσήμαναν σημαντικές πτυχές του όλου φάσματος αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Επί τούτου διατυπώνονται οι πιο κάτω επισημάνσεις, οι οποίες θα κατατεθούν και στην επικείμενη συνεδρία του ΔΣ της ΠΟΕΔ στις 23/4/2020:

-       Αναγνωρίζεται και κερδίζει τον σεβασμό και την εκτίμηση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των γονιών η κοινότητα των δασκάλων, των νηπιαγωγών και των ειδικών εκπαιδευτικών για την ετοιμότητα που επέδειξαν στο να ανταποκριθούν μέσα από τεράστιες δυσκολίες και με δικά τους αποκλειστικά μέσα στην πρόκληση της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής υποστήριξης.

-       Αναγνωρίζεται από όλους τους εκπαιδευτικούς η ενεργοποίηση και σκληρή δουλειά των συναδέλφων συμβούλων του κλιμακίου των ΤΠΕ για τη συνεχή υποστήριξη που προσφέρουν προς τους συναδέλφους.

-       Η εξ αποστάσεως εκπαιδευτική υποστήριξη στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση ανέδειξε την υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας όπως στηρίξει τον μεγάλο αριθμό οικογενειών για τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομή. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει καλυφθεί ολοκληρωτικά, πράγμα που συνιστά κύρια προϋπόθεση για εφαρμογή της αρχής της ισότητας ευκαιριών, θεμελιώδους αρχής της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Μια αρχή για την οποία αναμενόταν από τους Οργανωμένους Γονείς να απαιτούν με σθένος και χωρίς εκπτώσεις την προσήλωση του ΥΠΠΑΝ.

-       Πρόσθετα η πτυχή της επιμόρφωσης, κύρια προϋπόθεση, επίσης, για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως, δεν έχει καλύψει όλες τις ανάγκες, τις οποίες εν πάση περιπτώσει το ΥΠΠΠΑΝ αυξάνει και περιπλέκει με την τακτική αφενός της προσθήκης νέων απαιτήσεων, αφενός ασαφών και γενικόλογων συστάσεων.

-       Για να ανταποκριθούν στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική υποστήριξη, οι εκπαιδευτικοί ενδείκνυται να έχουν την αυτονομία αλλά και τη στήριξη της Αρμόδιας Αρχής να επιλέξουν τον καταλληλότερο υπό τις περιστάσεις τρόπο επικοινωνίας σε σχέση με τα δεδομένα της σχολικής τους κοινωνίας. Η επαφή με το εργαλείο της TEAMS ανέδειξε την αδυναμία της καθολικής χρήσης του από τους μαθητές. Ως εκ τούτου διαφάνηκε η ανάγκη, στη βάση της ισότητας ευκαιριών για τους μαθητές μας, να δοθεί η ευχέρεια στους εκπαιδευτικούς για χρήση και αξιοποίηση και άλλων πρόσφορων εργαλείων επικοινωνίας με τους μαθητές τους.

-       Οι ιστοσελίδες των σχολείων σίγουρα μπορούν να αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο ως επιλογή εκεί και όπου μπορεί να λειτουργήσει. Νοείται πως η λειτουργία τους είναι προαιρετική και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιβάλλεται άμεσα ή έμμεσα από την Επίσημη Πλευρά η δημιουργία και χρήση τους. Να σημειωθεί, επίσης, πως για να μπορέσουν να λειτουργήσουν χρειάζεται στήριξη και επιμόρφωση. Ειδικά για τα νηπιαγωγεία ο στόχος δημιουργίας, στήριξης και λειτουργίας ιστοσελίδας, εκεί και όπου μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να μπορεί στο άμεσο μέλλον να υλοποιηθεί.

-       Σε ό, τι αφορά στην ύλη επιβάλλεται να θεωρηθεί ότι ως διδαχθείσα αυτή που διδάχθηκε μέχρι τις 10/3/2020. Με γνώμονα τη θεμελιώδη αρχή της ισότητας ευκαιριών ανάμεσα στους μαθητές, τίποτε επιπλέον δεν πρέπει να θεωρείται διδακτέο. Επιπρόσθετα η ύλη επιβάλλεται να τύχει υπεύθυνης και ενδελεχούς μελέτης με στόχο να αναδιαμορφωθεί στη βάση του γεγονότος πως το 1/3 της σχολικής χρονιάς 2019 – 2020 χάθηκε.

Η πανδημία του κορωναϊού είναι πρωτίστως ζήτημα υγείας και αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Η Α.Κί.ΔΑ. αναγνωρίζοντας την ανάγκη, στα πλαίσια του κοινωνικού προσώπου της ΠΟΕΔ, να συμβάλει στην όλη διαχείριση:

-       Υποστηρίζει όλη την οργάνωση και ανάπτυξη της Υπηρεσίας Εθελοντών που εδώ κι ένα μήνα σχεδόν λειτουργεί στα Κεντρικά της Γραφεία και στελεχώνεται από εθελοντές Μέλη της,

-       Ενέκρινε την εισφορά των €10.000 από το Κεντρικό Ταμείο της Οργάνωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας,

-       Στηρίζει την όλη δράση των Μελών της ΠΟΕΔ στην εθελοντική κατασκευή προστατευτικών μασκών,

-       Εισηγείται, πρόσθετα, να γίνει οικονομική εισφορά προς το Ινστιτούτο Γενετικής για ενίσχυση των προσπαθειών του τόσο στη διάγνωση όσο και στο ερευνητικό έργο για αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1609