Άμεσες ενέργειες για την εξ αποστάσεως μάθηση στη Δημοτική κατέθεσε η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία


Αναγκαία η επίσπευση των διαδικασιών

 Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία αναφέρει:

    «Αναμφίβολα, η όλη κατάσταση που βιώνουμε ελέω κορωνοϊού και η οποία οδήγησε στην αναστολή της φοίτησης των παιδιών εντός των σχολικών μονάδων στον τομέα της Παιδείας και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ως λύση ανάγκης, έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρα δεδομένα για εκπαιδευτικούς, παιδιά και γονείς. Ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ξανατονίζουμε ότι η φυσική θέση του δασκάλου (αλλά και των παιδιών σε σχέση με την εκπαίδευσή τους), είναι εντός του σχολικού χώρου.

    Ο εκπαιδευτικός κόσμος ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στην πρόκληση που τέθηκε ενώπιον του και βρέθηκε με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό των μαθητών και των οικογενειών τους. Με αποφασιστικότητα και ευρηματικότητα, ο διδασκαλικός κόσμος έθεσε σε άμεση λειτουργία το πρόγραμμα εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης και τακτής επικοινωνίας με τα παιδιά και τις οικογένειες τους, αξιοποιώντας όχι μόνο τα μέσα που ζητήθηκαν από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας αλλά και ότι άλλα μέσα είχε στη διάθεσή του με στόχο να στηρίξει τα παιδιά, να προσφέρει δημιουργική απασχόληση και να βοηθήσει στη διατήρηση της επαφής παιδιού-σχολείου με ένα ωφέλιμο, παιδαγωγικό τρόπο. Την ίδια ώρα, προχώρησε στην καταγραφή όλων των ελλείψεων σε εξοπλισμό και συνδεσιμότητα ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ο σχεδιασμός για εφαρμογή και της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης.

   Παρόλο που αναγνωρίζουμε την προτεραιότητα που ορθώς δόθηκε στο να «τρέξει» η εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση στη Μέση Εκπαίδευση (όπου υπάρχει το ζήτημα των εξετάσεων και των τελειόφοιτων) εκφράζουμε την αγωνία μας για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκπλήρωση των απαραίτητων και συμφωνημένων προϋποθέσεων για να μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα, δομημένη, καθολική και εντός κοινού πλαισίου για όλες τις σχολικές μονάδες, σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (διδασκαλία), τουλάχιστον για τα παιδιά των Ε’ και Στ’ τάξεων του Δημοτικού.

   Έχοντας τα πιο πάνω υπόψη, προτείνουμε την υλοποίηση των ακόλουθων ενεργειών από πλευράς ΠΟΕΔ, ώστε η επιδίωξη για λειτουργία της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης και στη Δημοτική Εκπαίδευση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν:

(1)  Πραγματοποίηση επικοινωνίας/συνάντησης με τον ΥΠΠΑΝ και την Αν.ΔΔΕ άμεσα ώστε οι παράμετροι με τις οποίες θα λειτουργήσει η εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση στη Δημοτική Εκπαίδευση να συμφωνηθούν και να είναι έτοιμες. Αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα τόσο την «κατανομή» των εβδομαδιαίων τηλεδιασκέψεων στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα/περιοχές του αναλυτικού προγράμματος και το ωράριο πραγματοποίησης των τηλεδιασκέψεων για τα παιδιά της Δημοτικής Εκπαίδευσης (ώστε να αποφεύγεται και η σύγκρουση με το πρόγραμμα της Μέσης εκπαίδευσης καθώς πολλές οικογένειες έχουν παιδιά σε 2 και πλέον βαθμίδες εκπαίδευσης).

(2)  Λήψη απόφασης για ενίσχυση της προσπάθειας που γίνεται από πλευράς ΥΠΠΑΝ για εξασφάλιση του απαιτούμενου εξοπλισμού για τα παιδιά των Ε΄ και Στ΄ τάξεων. Συγκεκριμένα προτείνεται όπως υλοποιηθεί η πρόθεση που εκφράστηκε από τη Γραμματεία της ΠΟΕΔ ενώπιον του ΥΠΠΑΝ και διατεθεί ποσό που αναλογεί στην αγορά 100 περίπου οθονών αφής (τάπλετ), τα οποία θα διαθέσει το ΥΠΠΑΝ στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για κάλυψη των αναγκών της Δημοτικής εκπαίδευσης.

(3)  Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των προσπαθειών του ΥΠΠΑΝ για εξασφάλιση εξοπλισμού και συνδεσιμότητας για όλα τα παιδιά των Ε’ και Στ’ τάξεων ώστε να υπάρξει ξεκαθάρισμα του σκηνικού προς πάσα κατεύθυνση πότε ακριβώς θα είναι εφικτή (από πλευράς ΥΠΠΑΝ) η καθολική έναρξη της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης.

(4)  Δήλωση ετοιμότητας από πλευράς του εκπαιδευτικού κόσμου να ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ την πολύμορφη παροχή εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης/στήριξης αλλά ΚΑΙ για να προχωρήσει στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης στην Ε και Στ΄τάξη του Δημοτικού, αμέσως μόλις το ΥΠΠΑΝ δηλώσει ετοιμότητα από δικής του πλευράς.

(5)  Ξεκαθάρισμα, σε συνεννόηση με το ΥΠΠΑΝ, ότι ασχέτως των όσων θα γίνουν/επιτευχθούν κατά την περίοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι σχεδιασμοί που θα γίνουν για μετά την επάνοδο σε κανονικές συνθήκες φοίτησης εποχή, θα καλύψουν τους μαθησιακούς στόχους που κανονικά θα καλύπτονταν την περίοδο που υπήρχε αναστολή φοίτησης εντός των σχολικών μονάδων.

Ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ εκφράζουμε ξανά τη θέση μας πως η επιτυχία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αποτελεί ένα στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί μέσα από συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, με αποκλειστικό στόχο το καλό των παιδιών και της δημόσιας Παιδείας. Θα είναι εξάλλου και μια σημαντική επένδυση για το μέλλον. Με υπομονή και επιμονή #θα_τα_καταφέρουμε ΚΑΙ στην Παιδεία».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1636