Προοδευτική Δασκάλων: Προσβάλλουν εκπαιδευτικούς και αυξάνουν κοινωνικές ανισότητες οι οδηγίες ΥΠΠΑΝ


 Για τη 2η φάση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών  αναφέρει:   

«Απαράδεκτες και εκτός πραγματικότητας οι οδηγίες για τη 2η φάση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που δόθηκαν από τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης προς τις διευθύνσεις των σχολικών μας μονάδων, το βράδυ της Πέμπτης 23 Απριλίου, μέσω ηλεκτρονικού και πάλι ταχυδρομείου! Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών εκφράζει την έντονη αντίδρασή της αλλά και την αγανάκτησή της για το γεγονός ότι οι οδηγίες αυτές δε λαμβάνουν υπόψη σε κανένα βαθμό τα πραγματικά δεδομένα της κάθε οικογένειας, τις ανάγκες και δυνατότητες των μαθητών μας, δεν είναι παραγωγικές προς όφελος των παιδιών, αλλά και για το γεγονός ότι οι οδηγίες αυτές, προσβάλλουν τον επαγγελματισμό και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών

Συγκεκριμένα, αντιδρούμε και ζητούμε άμεσα να αποσυρθεί η εγκύκλιος με Αρ. Φακ. 21.11.06, ημερομηνίας 24 Απριλίου με θέμα: «2η φάση εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» για τους πιο κάτω λόγους:

  1. Δεν έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση από πλευράς ΥΠΠΑΝ για τις προϋποθέσεις (διαδίκτυο και συσκευές σε όλα τα παιδιά) που έχουν καλυφθεί για να μπορέσει να ξεκινήσει η σύγχρονη εκπαίδευση σε Ε΄ και Στ΄ τάξη, ούτε κι έγινε καμία διαβούλευση μεταξύ ΥΠΠΑΝ και ΠΟΕΔ για τον τρόπο που αυτή θα εφαρμοστεί, όπως ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας είχε δεσμευτεί στη συνάντηση με την ηγεσία της ΠΟΕΔ στις 9 Απριλίου. Το ΥΠΠΑΝ για ακόμα μια φορά προχωρεί σε μονομερείς αποφάσεις για τόσο σημαντικά θέματα που αφορούν τα παιδιά μας.
  2. Οι οδηγίες για ασύγχρονη εκπαίδευση επικεντρώνονται στις ιστοσελίδες των σχολείων και στα τηλεοπτικά προγράμματα, αγνοώντας εντελώς ολόκληρο το δίκτυο ασύγχρονης εκπαίδευσης που οι εκπαιδευτικοί έχουν αναπτύξει με τους μαθητές τους όλο αυτό το διάστημα.
  3. Όσον αφορά τη σύγχρονη εκπαίδευση σε Ε΄ και Στ΄ τάξη, το ΥΠΠΑΝ έχει ορίσει συγκεκριμένη ζώνη για τη Δημοτική Εκπαίδευση από τις 12:00 μέχρι και τις 13:30 κάθε μέρα, αγνοώντας εντελώς το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα όλα τα παιδιά συσκευές εργασίας, μη λαμβάνοντας υπόψη τις οικογένειες με παιδιά διαφορετικών ηλικιών, τους εκπαιδευτικούς που έχουν παιδιά και κάνουν κι αυτά μάθημα διαδικτυακά, τους γονείς που δουλεύουν από το σπίτι με τον υπολογιστή τους, καθώς και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, όταν συντρέχουν δύο ή περισσότερες τηλεδιασκέψεις την ίδια ώρα στον ίδιο χώρο. Οι συνθήκες δεν απαιτούν έλεγχο και λογοδοσία αλλά ευελιξία.
  4. Οι οδηγίες που δίνονται για τους μαθητές/μαθήτριες των τάξεων Α΄-Δ΄, για να συμμετέχουν σε καθημερινές τηλεσυναντήσεις μέσω Teams, για να συζητήσουν με τους εκπαιδευτικούς τα επεισόδια της εκπαιδευτικής τηλεόρασης που έχουν παρακολουθήσει, πέραν του ότι δεν είναι παραγωγικές για τη μάθηση των παιδιών, είναι ξεπερασμένες και προσβάλλουν το έργο και τον επαγγελματισμό του εκπαιδευτικού κόσμου. Οι εκπαιδευτικοί μας δεν έχουν ανάγκη από τηλεοπτικά προγράμματα, για να επικοινωνήσουν ή να διδάξουν στα παιδιά. Το μόνο που είχε να κάνει το ΥΠΠΑΝ είναι να εξασφαλίσει διαδίκτυο σε όλες τις οικογένειες και συσκευές εργασίας στους μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων. Με τις χθεσινές όμως οδηγίες, οφείλει να εξασφαλίσει και συσκευές εργασίας για τους μαθητές όλων των τάξεων που δεν έχουν, διαφορετικά, εν γνώσει τους, καταπατούν τα δικαιώματα των παιδιών στη μαθησιακή διαδικασία και αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες.
  5. Για ακόμη μια φορά, καμία απολύτως αναφορά στους μαθητές και μαθήτριες που ανήκουν στην Ειδική Εκπαίδευση και έχουν ανάγκη για επιπλέον στήριξη αυτή τη χρονική στιγμή.
  6. Όλες οι οδηγίες αφορούν τον τρόπο και το στενό συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εργαστούν βάσει προγράμματος, για σκοπούς ελέγχου προφανώς, οι εκπαιδευτικοί εξ αποστάσεως. Καμία ξεκάθαρη οδηγία για το τι θα διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί. Αυτό που αναμένουμε από το ΥΠΠΑΝ είναι να ξεκαθαρίσει όχι μόνο το πώς, αλλά το τι θα διδαχθεί και ποια διαχείριση θα γίνει με τους μαθησιακούς στόχους, με το άνοιγμα των σχολείων.

Εκεί στην ηγεσία του ΥΠΠΑΝ κάποιοι πρέπει να καταλάβουν επιτέλους, ότι οι εκπαιδευτικοί και επικοινωνούν καθημερινά με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους και μάθημα κάνουν και υλικό ετοιμάζουν και ιστοσελίδες ενημερώνουν και οικογένειες στηρίζουν και εργασίες διορθώνουν και παραμύθια διαβάζουν… Και όταν το καταλάβουν, να αφήσουν ήσυχα αυτά τα πολυεργαλεία του δημόσιου σχολείου να εργαστούν, να σταματήσουν να τους δυσκολεύουν και απλώς να φροντίσουν για να διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για όλους τους μαθητές και να θέσουν ένα καθαρό εφικτό και παραγωγικό πλάνο δράσης σε συνεργασία με την ΠΟΕΔ.

Εν κατακλείδι, το ΥΠΠΑΝ έχει επιλέξει για ακόμη μια φορά τον δρόμο της σύγκρουσης με τους εκπαιδευτικούς, αφού αρνείται να διαβουλευτεί και να συναποφασίσει για τα τόσο σημαντικά θέματα. Αγνοεί παντελώς την πραγματικότητα, υποτιμά και προσβάλει τους εκπαιδευτικούς, αυξάνει με τις οδηγίες του την κοινωνική ανισότητα, καταπατεί με τον χειρότερο τρόπο κάθε μαθησιακό δικαίωμα των παιδιών και αγνοεί εντελώς την όποια παιδαγωγική αυτονομία. Η Προοδευτική ζητά επιτακτικά από το ΥΠΠΑΝ να αποσύρει άμεσα τη συγκεκριμένη εγκύκλιο και να προχωρήσει σε διαβούλευση με την ΠΟΕΔ. Την ίδια στιγμή αναμένει πως η ΠΟΕΔ θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες προς τα μέλη της, σηκώνοντας για ακόμη μια φορά το βάρος της προστασίας του δημοσίου σχολείου. Καλούμε επίσης την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, να διαβάσει προσεκτικά την εγκύκλιο αυτή και αυτεπάγγελτα να προβεί σε συστάσεις.

 

Απευθυνόμαστε στον κάθε εκπαιδευτικό, στον κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα, και τους καλούμε όπως συνεχίσουν να στηρίζουν μαθησιακά και όχι μόνο τα παιδιά. Αυτή τη στιγμή οι μαθητές και μαθήτριές μας, μας χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Είμαστε βέβαιοι ότι μέχρι να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί μας θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1379