ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ και λαϊκισμός: μερικές απαντήσεις και οι 400+ ανάγκες


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*   

Στις δύσκολες συγκυρίες που έφερε η πανδημία στον τόπο μας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η τεχνολογική ετοιμότητα μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων. Σε μια τέτοια συγκυρία, προέκυψαν ανάγκες για 400+ αντικαταστάσεις στις σχολικές μας μονάδες, οι οποίες και αναζητούν κάτοχο.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, είναι ευτύχημα το γεγονός ότι υπάρχει το ηλεκτρονικό σύστημα αντικαταστάσεων. Ένα σύστημα που μπορεί, με αμεσότητα και διαφάνεια, να δώσει μέσα σε μερικές ώρες ΟΛΕΣ τις αντικαταστάσεις! Αρκεί, βεβαίως, να υπάρχουν διαθέσιμοι αντικαταστάτες για να τις διεκδικήσουν.

Το σύστημα αυτό, στο 90% του, είχε προταθεί με όλες τις λεπτομέρειες από την ΠΑΔΕΔ τέλος του 2010. Αρχες του 2011 δημόσια, δημοσιεύτηκε με πάρα πολλές λεπτομέρειες στον τότε ιστότοπο της ΠΑΔΕΔ, με προσωπική αρθρογραφία. Αργότερα, κλήθηκα και το παρουσίασα και στη Βουλή (στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής από τον τότε Πρόεδρό της Νίκο Τορναρίτη*). Δυστυχώς, η τότε ηγεσία της ΕΕΥ δεν το αποδέκτηκε (η απάντησή της υπάρχει ακόμη και διαδικτυακά). Κατά καιρούς και άλλοι φορείς υιοθέτησαν την ανάγκη ηλεκτρονικού συστήματος και το εισηγήθηκαν. Προσωπικά, το έφερνα καθεχρονικά στη δημοσιότητα. Χαίρομαι που έστω τον περασμένο Μάρτιο εφαρμόστηκε από τη σημερινή ηγεσία της ΕΕΥ και πλέον μπορούν να δοθούν εκατοντάδες αντικαταστάσεις μέσα σε μερικές ώρες! Αρκεί να υπάρχουν πάντα ενδιαφερόμενοι για να καλύψουν τις εκατοντάδες ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή!!!

Τα πλεονεκτήματά του, ήδη καταγράφονται:

  1. Με το προηγούμενο σύστημα "του τηλεφώνου", στην καλύτερη των περιπτώσεων θα δίνονταν μερικές δεκάδες αντικαταστάσεις στη Δημοτική και θα χρειάζονταν μερικές βδομάδες για να διεκπεραιωθούν όλες οι ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
  2. Με το νέο σύστημα, μέσα σε μια μέρα δόθηκαν χθες περισσότερες από 140 αντικαταστάσεις.
  3. Και αν υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, σίγουρα θα έβρισκαν θέση!
  4. Και χαίρομαι γιατί συνάδελφοι αντικαταστάτες μπόρεσαν να βρουν αντικατάσταση, παρόλο που ήταν "χαμηλά" στον κατάλογο. Θα μπορούσαν να βρουν άραγε αντικατάσταση, αν περίμεναν να έρθει η σειρά τους στο τηλέφωνο;
  5. Θα μπορούσε τόσο μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων, να στελεχωθεί με 140+ αντικαταστάσεις μέσα σε μια μέρα, την ίδια στιγμή που υπήρξαν 400+ ανάγκες;

Για να μπορέσουν οι σχολικές μονάδες να βρούνε αντικαταστάσεις και να ξεπεράσουν τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει, απευθύνω προσωπική έκκληση στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας όπως προχωρήσει ΤΑΧΙΣΤΑ στις ακόλουθες ενέργειες:
1. Άμεση διεύρυνση του αριθμού των αντικαταστατών που θα μπορούν να διεκδικήσουν θέση (άνοιγμα καταλόγου).
2. Παράταση του "ωραρίου λειτουργίας" του συστήματος (ως τις 2:30 τουλάχιστον, αλλά και τις Πέμπτες).

Υπάρχουν επιπλέον και άλλες προτάσεις από τον Πρόεδρο της ΠΑΔΕΔ! https://paideia-news.com/…/kleidi-oi-antikatastaseis-gia-t…/

Μια άλλη, εξίσου σημαντική παράμετρος, είναι το γεγονός ότι πλέον η διαδικασία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και με ασφάλεια! Όπως ενημερώσαμε τους αντικαταστάτες στα social media της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, η διαδικασία εγγραφής και ταυτοποίησης μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά (μια διαδικασία που προωθήθηκε από το Υφυπουργείο Καινοτομίας). Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι αντικαταστάτες: 

  1. Μπορούν να κάνουν τη διαδικασία εγγραφής στο ΑΡΙΑΔΝΗ ηλεκτρονικά, δημιουργώντας διαδικτυακό προφίλ καινούριου χρήστη. Θα αποσταλεί ένας αριθμός και ένα link στο email σας, που πρέπει να ενεργοποιήσετε εντός 15 λεπτών.
  2. ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: πριν μερικές μέρες ενεργοποιήθηκε και η ταυτοποίηση (εκτός από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη) και στις εμπορικές τράπεζες, ακόμη και ηλεκτρονικά.

Όσοι έχουν λογαριασμό ηλεκτρονικά με εμπορικές τράπεζες που αναγράφονται πιο κάτω, μπορείτε να το κάνετε ηλεκτρονικά και άμεσα!!!

https://cge.cyprus.gov.cy/cyloginregistration/knowledgebase/help/identification?fbclid=IwAR1KnwETOMEPbzzm4fG0NILqjDX8vb3z8PzNakn2YgHCSCFgmaUgGuMW04E

Είμαστε στη διάθεση των αντικαταστατών μας για κάθε είδους βοήθεια στην κατανόηση του συστήματος.

*Αντιπρόεδρος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Άρθρο στο paideia-news.com (8/11/2011, 15:41)

*Η Βουλή λέγει «ναι» στην πρόταση Τορναρίτη γι' αντικαταστάσεις μέσω υπολογιστή

Ο πρόεδρος της Επιτροπής παιδείας της Βουλής Νίκος Τορναρίτης κατέθεσε σήμερα πρόταση εκσυγχρονισμού της διαδικασίας των αντικαταστάσεων στα σχολεία. Την πρόταση ετοίμασε ο κ. Αντώνης Τινής, μέλος της Κίνησης των δασκάλων «ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία. Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση που αφορά ένα νέο, πιο διαφανή τρόπο επιλογής των υποψήφιων αντικαταστατών. (Για να διαβάσετε…

08 Νοε 2011 - 15:41Comments (0)

Add a new comment:Newsletter736