ΑΚΙΔΑ: Τα σχολεία άνοιξαν… Θα στελεχωθούν;


Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:  

«Θρίαμβος για τον ΥΠΠΑΝ. Άνοιξαν τα δημοτικά σχολεία, οι δάσκαλοι υποδέχθηκαν τα παιδιά, αυτά μπήκαν στη γραμμή, κάθισαν σε απόσταση, παίζουν κρατώντας αποστάσεις, μιλούν μεταξύ τους από απόσταση και όλα καλά…

Μετρούμαστε καθημερινά… Αλλού απουσιάζουν 3 στους 15, αλλού 1 στους 10, κάπου πιο κάτω 7 στους 25 δάσκαλοι… Οι απουσίες δικαιολογημένες…

Είναι σαφές: Διαπιστώνεται αδυναμία στο νέο σύστημα διορισμού αντικαταστατών, το οποίο είναι μεν μια θετική εξέλιξη, χρήζει δε άμεσης βελτίωσης, να ανταποκριθεί στη δύσκολη αυτή τη στιγμή για το Δημόσιο Σχολείο.

Φυσικά, θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά τις κρούσεις αγωνίας από τους εκπαιδευτικούς για τις ασάφειες περί της λειτουργίας των σχολείων και των δικαιολογημένων απουσιών λόγω κορωνοϊού, το Υπουργείο Παιδείας καθυστέρησε αδικαιολόγητα να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις, με αποτέλεσμα τα αναγκαία στοιχεία φτάσουν στην ΕΕΥ την Τρίτη το μεσημέρι και να γνωστοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους την Τετάρτη. Τα σχολεία υποδέχθηκαν τους μαθητές την Πέμπτη.

Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα: Πολλά σχολεία σε αυτή την κρίσιμη ώρα της επανόδου των μαθητών μας είναι αριθμητικά υποστελεχωμένα!

Αυτή την ώρα, την τόσο κρίσιμη για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, αναδεικνύεται ακόμα μια φορά πόσο ζημιογόνα είναι η οικονομίστικη πολιτική για τη Δημόσια Εκπαίδευση που εφαρμόζεται με συνέπεια από την Πολιτεία… Αποκαλύπτεται ξανά και ξανά η αδιαφορία για την ανθρώπινη διάσταση του σχολείου…

Το θέμα έχει αναλυθεί και πολλές φορές και σε έκταση και σε βάθος. Η Α.Κί.ΔΑ. έχει καταθέσει τόσο στα σώματα της ΠΟΕΔ, η οποία τις υιοθέτησε ως θέσεις της, όσο και δημόσια προτάσεις για πιο αποτελεσματική διαχείριση αυτής της πτυχής της στελέχωσης του σχολείου. Δυστυχώς το αρμόδιο Υπουργείο κωφεύει.

Στο δια ταύτα: Την ώρα αυτή, που κάθε στιγμή στη λειτουργία του σχολείου είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως την καθορίζουν και τα πρωτόκολλα, χωρίς περιστροφές ο διορισμός των αντικαταστατών που χρειάζονται επιβάλλεται να πραγματώνεται άμεσα.

Θεωρούμε πως σε αυτή την περίοδο:

  1. Η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων για διορισμό αντικαταστάτη πρέπει να ανοίγει εκ νέου συνεχώς, αμέσως μετά από τη διαχείριση της κάθε σειράς αιτήσεων κι εφόσον παραμένουν κενά στα σχολεία.
  2. Η ρήτρα για μη προσφορά διορισμού αντικαταστάτη την Πέμπτη θα πρέπει να αποσυρθεί.

Η Α.Κί.ΔΑ. θα παρακολουθεί την εξέλιξη του ζητήματος και θα τοποθετείται ανάλογα».

 

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


1178