Νέα χρονιά, με το φακό της πανδημίας


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΒΡΑΣΙΔΑ*

Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος μιας κουτσουρεμένης, λόγω κορωνοϊού, σχολικής χρόνιας άρχισε και πολύ σύντομα το μεγάλο στοίχημα που θα βρίσκεται μπροστά μας θα είναι η νέα σχολική περίοδος που αναμένεται με αρκετές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες.

Η ανθρωπότητα βίωσε μια πρωτοφανής κατάσταση και αν είναι κάτι που κρατάμε από αυτή την περιπέτεια, είναι πως κανένας πλέον δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει πως δεν θα ξαναεπαναληφθεί. Ο φόβος της πανδημίας και του ιού είναι πλέον μέρος της ζωής μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η λύση είναι ο πανικός. Μετά την εμπειρία των τελευταίων μηνών, είμαστε σε θέση να χειριστούμε καλύτερα την κατάσταση, αλλά κυρίως να εισαγάγουμε στην ζωή μας προληπτικά μέτρα υγιεινής και δημόσιας υγείας.

Μέσα από αυτό το φακό, είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε κατ’ αρχήν τη νέα σχολική χρόνια. Να συμφωνήσουμε από τώρα το πλαίσιο λειτουργίας της νέας σχολικής χρονιάς, σε ότι αφορά την ασφάλεια της υγείας. Να καταρτίσουμε υπαλλακτικά σενάρια αντίδρασης, σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ενδεχόμενο. Τώρα που υπάρχει χρόνος, να εξετάσουμε ξανά το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως μάθησης. Να δούμε τις ελλείψεις και τα κενά. Τώρα πλέον θα πρέπει να είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα.

Μπροστά, λοιπόν, σε μια ιδιαίτερη σχολική χρόνια, θα πρέπει άμεσα να τρέξουν και να διευθετηθούν και τα υπόλοιπα ζητήματα. Να συζητήσουμε με το ΥΠΠΑΝ το θέμα των εκπαιδευτικών στόχων, λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια δυο μηνών φοίτησης των μαθητών στα σχολεία. Άμεσα, να ολοκληρωθεί το κεφάλαιο της στελέχωσης και κάλυψης των υλικοτεχνικών αναγκών των σχολικών μονάδων. Ουσιαστικά, όλα όσα μας απασχολούν παραμονές της νέας σχολικής χρονιάς, να διευθετηθούν φέτος νωρίτερα, για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε απρόοπτο τεθεί ενώπιόν μας. 

Όπως λέμε κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, όταν τελειώνει η σχολική χρόνια, αρχίζει αμέσως η προετοιμασία για την επόμενη. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

*Δάσκαλος

Πρόεδρος Διδασκαλικής Κίνησης ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

 




Comments (1)

  1. Λευτέρης Λαμπρου:
    May 31, 2020 at 12:10 PM

    Μίλα ο Αντώνης Βρασίδας ως Πρόεδρος της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ για το κεφάλαιο της έγκαιρης στελέχωσης. Ερώτημα. Πως θα γίνει έγκαιρα η στελέχωση των σχολειων όταν οι εκλογές της ΠΟΕΔ θα γίνουν τον ΣΕΠΤΈΜΒΡΗ, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι οι οποίοι σε μικρό ή μεγάλο βαθμό θα είναι διαφορετικοί αρα.... θα δοθεί χρόνος για συνδικαλιστικα ζητήματα σε άλλους εκπαιδευτικούς από αυτούς που φέτος έχουν συνδικαλιστικα χρόνο κι έτσι θα έχουμε ΜΕ ΤΑ ΘΕ ΣΕΙΣ;
    ΠΛΉΡΗΣ ΣΤΕΛΈΧΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΈΜΒΡΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΆΡΞΕΙ ΟΎΤΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΟΜΩΣ ΌΧΙ ΛΌΓΩ ΥΠΠΑΝ.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2093